Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ


     Mε "άξονα" το Kyudo, στο βίντεο που ακολουθεί, επιχειρείται μία βαθειά ανατομία της ίδιας της Τοξοβολίας ως πολεμικής τέχνης και όχι ως ενός κοινού αθλήματος από έναν από τους πιο καταξιωμένους Δασκάλους του "Δρόμου του Τόξου".


     H διδασκαλία του αυτοκρατορικού κατασκευαστή Τόξων αλλά και Δασκάλου του Kyudo, Ιάπωνος On-yumishi Kanjuro Shibata XX (御弓師 二十代 柴田 勘十郎) μας εισάγει στην ουσία της Τοξοβολίας, ανεξαρτήτως "στυλ". Ας παρακολουθήσουμε την σοφή παρακαταθήκη του σε όσους κρατήσαμε, κρατάμε ή θα κρατήσουμε Τόξο το οποίο ποτέ δεν ...ψεύδεται, είναι αμερόληπτο και ένας εξαιρετικός Δάσκαλος της αλήθειας [1:06]! 


     Σκοπός, λοιπόν της Τοξοβολίας δεν είναι, απλώς, να δούμε το βέλος να καρφώνεται στον στόχο αλλά να διαλογισθούμε ώστε να ξεκαθαρίσουμε τον νου μας όπως, αντιστοίχως, επιχειρούμε και με τον καθιστό διαλογισμό [6:43]. Και ο Kanjuro Shibata XX μας εξηγεί:

     ο Kyudo είναι ένας διαλογισμός εν κινήσει.Από τους προγόνους μου διδάχθηκα μία έντονη εξάσκηση. Θα πρέπει να καθαρίσεις την καρδιά σου. Ως τοξότης μπορείς να αποκτήσεις μια καλή φόρμα σε ένα ή δυο χρόνια. Αυτό αναπτύσσεται φυσικά. Όμως, ο καθαρισμός της καρδιάς είναι κάτι δυσκολότερο".

     Είναι σαφής η διάκριση μεταξύ, απλής, τεχνικής και πνευματικότητος την οποία επισημαίνει ο Kanjuro Shibata XX και επί της οποίας θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας.  Και βλέπουμε ότι τοξεύοντας με τεχνική βελτιώνουμε την τεχνική μας, αλλά τοξεύοντας με το Πνεύμα βελτιώνουμε τον Άνθρωπο [7:28]. Έτσι, κατά την στιγμή της αφέσεως του βέλους, ο στόχος μετατρέπεται σε καθρέπτη που αντικατοπτρίζει τις ιδιότητες της καρδιάς και του νου [9:35].  Και συνεχίζοντας ο Kanjuro Shibata XX μας αφηγείται:

     ια να εκλάβεις τον στόχο ως καθρέπτη μπορεί να χρειαστούν δέκα, είκοσι ή και περισσότερα χρόνια. ένα βήμα είναι δέκα χρόνια, τα επόμενα δέκα χρόνια θα είναι ένα ακόμη βήμα. Η αποδοχή του στόχου ως καθρέπτη δεν είναι κάτι που επιτυγχάνεται γρήγορα".

     Και τι προκύπτει μετά από όλα αυτά; Αυτό που προκύπτει είναι ότι το τελευταίο που θα πρέπει να μας απασχολεί είναι η αγωνία για την τροχιά του βέλους μας. Δεν είναι καθόλου δουλειά μας να αγωνιούμε για το που θα πάει το βέλος μας [10:44]. Εκείνο που πρέπει να μας απασχολεί είναι προς τα που πορεύεται η ύπαρξή μας!

     Ο Kanjuro Shibata XX συνήθιζε να επαναλαμβάνει στους μαθητές του: "Δάμασε το 'εγώ' σου και μόνον έτσι μπορείς να ελπίζεις σε έναν γαλήνιο κόσμο!".
    

     Ίσως, όλα τούτα φαίνονται περιττά για έναν "δυτικό" που βιάζεται να καταγράψει τα ατομικά (...) ρεκόρ του στην ευστοχία και στην ταχυβολία, να γεμίσει το σαλόνι του με τρόπαια και να τα δείχνει στους φίλους του ως επιτεύγματα επιδόσεων. Όμως, είναι η στιγμή που αποφασίζουμε αν είμαστε "δυτικοί" με σκοπό την ανάδειξή μας σε ένα περίοπτο βάθρο εφήμερων αθλητικών αγώνων, ή, προηγμένες υπάρξεις με στόχο την ανέλιξη μας σε ένα αθέατο βάθρο υπαρξιακής περιωπής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.