Πέμπτη, 8 Ιουλίου 2021

ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΛΥΡΑΣ ΤΟΥ Ι. Π. ΣΤΑΘΑΚΟΥ

 ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΛΥΡΑΣ 

ΤΟΥ Ι. Π. ΣΤΑΘΑΚΟΥ


     Μία από τις ευτυχέστερες στιγμές της 16ετούς λειτουργίας των «Ελλήνων Κενταύρων» υπήρξε η πρόσφατη, αξέχαστη, τριήμερη εξόρμησήμας στην Σπάρτη (21-23 Μαίου 2021)  που μας έφερε σε επαφή με αξιολογότατους Συνέλληνες αλλά και με τοπικές «εστίες» Πολιτισμού, μία εκ των οποίων και το Εργαστήριο Αρχαίας Λύρας «ΝΕΛΥ» του πολυτάλαντου πολιτικού μηχανικού, μουσικού και ρέκτη-ανακατασκευαστή αρχαίων μουσικών οργάνων Ιωάννη Π. Σταθάκου, στο Ξηροκάμπι Λακωνίας, όπου υποδέχεται κάθε ενδιαφερόμενο στο εκθετήριο της δουλειάς του .

Το ανοικτό θέατρο Ξηροκαμπίου
έργο του Ι. Π. Σταθάκου

     

     Με πολλά εντυπωσιακά κατασκευαστικά έργα στο ενεργητικό του, συμπεριλαμβανομένου και του ανοικτού θεάτρου Ξηροκαμπίου, ο Ιωάννης Π. Σταθάκος, αφιερώθηκε στην ανακατασκευή της αρχαίας ελληνικής λύρας νιώθοντας την ικανοποίηση να την κάνει να ξανα-ηχήσει στην αρχαία Ολυμπία μετά από 2.500 χρόνια σιωπής, κατά την διάρκεια της αφής της φλόγας των ολυμπιακών αγώνων. Ας σημειωθεί δε, ότι αυτός ο τολμηρός πρακτικός, ως μηχανικός, νους, δεν δίστασε να "καταθέσει" και μια πρωτοπορειακή μουσική εκτέλεση σε ένα σπουδαίο cd, με την σύγχρονη σύνθεση του Errik  Sattie "Grossiene 1" παιγμένη με ...αρχαία λύρα!


      Την φορά αυτή, η πάντοτε φιλόξενη "πόρτα" του εργαστηρίου του Ιωάννη Π. Σταθάκου άνοιξε για το Μέλος των "Ελλήνων Κενταύρων Σπάρτης", Συνασκούμενο Σταύρο Γεωργάκη, ο οποίος, υπό την διδασκαλία του ευγενούς Οικοδεσπότη, μυήθηκε βαθύτερα στα μυστικά της κατασκευής  της αρχαίας λύρας.


     Είναι αξιοπρόσεπτο το πολυσχιδές του νεοσύστατου Παραρτήματος των "Ελλήνων Κενταύρων Σπάρτης" το οποίο, παρά την καθημερινή προπονητική δραστηριότητά του στην Ιππική εκπαίδευση και στην Έφιππη Τοξοβολία, με μεγάλο αριθμό Συνασκουμένων αλλά και Ίππων, καταφέρνει να "αγγίζει" τόσο σημαντικούς τομείς Πολιτισμού όπως η αρχαία μουσική και τα αρχαία μουσικά όργανα.


     
     Κι εμείς, ευγνώμονες προς τον επικεφαλής του τοπικού Παραρτήματος, Συνασκούμενο Δημήτρη Έρη και, βεβαίως προς τον Δάσκαλο Ιωάννη Π. Σταθάκο, αναμένουμε ανυπόμονα να χαρούμε το άκουσμα της πρώτης αρχαίας λύρας που θα ανακατασκευασθεί από τα χέρια του Συνασκουμένου μας Σταύρου Γεωργάκη να ανακρούει τον Ύμνο των "Ελλήνων Κενταύρων" στα επίσημα εγκαίνια του Παραρτήματος των "Ελλήνων Κενταύρων Σπάρτης", όπως τον συνέθεσε ο καθηγητής Μουσικής Μέσης Εκπαιδεύσεως Κωνσταντίνος Στυλιανού ο οποίος "φυλάει Θερμοπύλες" στο κυπριακό ανατολικό όριο της Ελλάδος. 

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

Η Ελληνική Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας "Έλληνες Κένταυροι", έχει την καταγωγή της στον Οργανισμό "KASSAI" με Δάσκαλο τον ίδιο τον παγκόσμιο Πρωταθλητή Kassai Lajos,  λειτουργεί από το 2005 με μηδενικό δείκτη ατυχημάτων, είναι Μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Έφιππης Τοξοβολίας (W.H.A.F.) και έχει τιμηθεί με δύο πρώτα παγκόσμια βραβεία και πολλές διακρίσεις.

Η Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" δεν εισπράττει χρήματα και, βεβαίως και η Τοξοβολία προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ στους μαθητές μας, ενώ τους παρέχονται και Τόξα (κατασκευής "KASSAI").

Η Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" παρέχει στα Μέλη της μια πολυσχιδή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση η οποία αποβλέπει στη δόμηση χρηστών και δυνατών χαρακτήρων!

Οι τακτικές Προπονήσεις διεξάγονται στους Αμπελοκήπους (κέντρο) και την πρόσβαση στον προπονητικό χώρο εξυπηρετεί η μπλε γραμμή του μετρό, στάση "Αμπελόκηποι".

Aνεξαρτήτως του περιορισμένου του χώρου, μπορούμε όλοι να προπονούμεθα κατόπιν συνεννοήσεως στο 6977764737 ορίζοντας, όπως καθένας ευκαιρεί, ημερομηνία και ώρα, τουλάχιστον 24 ώρες πριν. Αυτό επιτρέπει τον καλύτερο συνδυασμό Συνασκουμένων με την καλύτερη σχεδίαση προπονητικού προγράμματος.

Πλην των νεοπροσερχομένων, όλοι υποχρεούνται να αποδέχονται το Καταστατικό της "Ελληνικής Εφιπποτοξοτικής Εταιρείας", τον Κανονισμό Λειτουργίας της Ομάδος, να φέρουν την προβλεπόμενη αμφίεση των "Ελλήνων Κενταύρων" και να τηρούν τις οδηγίες των Εκπαιδευτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.