Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018

ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΟΥΛΛΟΣ ΤΑΡΧΑΝΙΩΤΗΣ
Ο Έλληνας πολεμιστής - ποιητής της Αναγεννήσεως     Η Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" τιμώντας την εποποιία των Ελλήνων Στρατιωτών αλλά και πνευματικών ταγών της Αναγεννήσεως, ετοιμάζεται να αποτίσει φόρο Τιμής στον πολεμιστή και ποιητή Μιχαήλ Μάρουλλο Ταρχανιώτη με μία εκδήλωση  η οποία θα περιλαμβάνει αναφορά στη ζωή και το έργο του και με "άξονα" τον μεγαλειώδη χαρακτήρα ενός Έλληνος που δεν γνώρισε Πατρίδα.

     Η εκδήλωση δομείται επάνω σε μία αφήγηση διανθισμένη με σκηνικά δρώμενα, όλα εκτελεσμένα από Μέλη των "Ελλήνων Κενταύρων"  σε κείμενα του Συνασκουμένου μας, Ιστορικού Βασιλείου Φράγκου.

     Ο συγγραφέας του κειμένου σημειώνει:


     Μετά την εκδήλωση για την Ιπποσύνη μέσα στην Ευρωπαϊκή ιστορία, θα ασχοληθούμε με μια σχεδόν ιπποτική φυσιογνωμία, αυτή, του Έλληνος πολεμιστού - ποιητού της ιταλικής Αναγεννήσεως, Μιχαήλ Μαρούλλου Ταρχανιώτη.

     Γόνος βυζαντινών αριστοκρατικών γενεών, θα γεννηθεί λίγους μόλις μήνες μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, στη Ραγούζα της Δαλματίας, όπου και θα περάσει τα παιδικά του χρόνια, προτού να καταφύγει με την οικογένειά του στην Ιταλία.

     Ελεύθερος στρατιώτης - μισθοφόρος από την ηλικία των 17 ετών θα γνωρίσει άπειρα πεδία μαχών από τη Μολδαβία και την Κριμαία, μέχρι το Βιλάχ της Αυστρίας και το Οτράντο της Ιταλίας, εκδικητής μιας υποδουλωμένης πατρίδας που ποτέ του δε γνώρισε, ενώ θα λάβει μέρος και σε πολλούς από τους ιταλικούς πολέμους του τέλους του Μεσαίωνος με τελευταία σημαντική του στράτευση τη συμμετοχή στην εκστρατεία του βασιλέως της Γαλλίας Καρόλου του Η'! Ο θάνατος του το 1500, από πνιγμό, θα τον βρει βαδίζοντας και πάλι στο δρόμο ενός πολέμου!

     Ένας εκ των σημαντικότερων νεο - Λατίνων ποιητών του ΙΕ' αιώνος, θα συνδυάσει, κατά τρόπο εξόχως ελληνικό, την πολεμική ανδρεία με την ποιητική αριστεία όπως αυτή αποτυπώθηκε κυρίως στα Επιγράμματα και τους Ύμνους του.

     Ο Μιχαήλ Μάρουλλος είναι, ομολογουμένως, μια απ' αυτές τις προσωπικότητες που δύσκολα θα μπορέσει να κατανοήσει όποιος προσπαθήσει να τις προσεγγίσει μόνον υπό το πρίσμα της εποχής τους. Υπήρξε ένας από εκείνους τους άνδρες που έκλεισαν μέσα τους έναν ολόκληρο κόσμο και διήλθαν μέσα από μάχες, συγκρούσεις και πάσης φύσεως απώλειες ατάραχοι κι ακλόνητοι. Και στις δυο πτυχές της ζωής του εξαγόρασε την ατιμωτική άλωση μιας χαμένης πατρίδος και την έκπτωση μιας φυλής άλλοτε δοξασμένης. Το απροσπέλαστο βλέμμα της προσωπογραφίας του όπως αυτή αποδόθηκε από τον Sandro Botticelli και οι στίχοι του μας μιλούν σε μια μακρινή και συνάμα οικεία γλώσσα που διασχίζει τους αιώνες, άλλοτε σαν πολεμική κραυγή κι άλλοτε σαν ελεγειακός στεναγμός...

     Η ζωή και το έργο του θα αποτελέσουν αντικείμενο μιας νέας εκδηλώσεως η οποία, εκτός από το κυρίως μέρος θα περιλαμβάνει και μια θεατρική προσέγγιση ποιητικών και βιογραφικών του στοιχείων. Βασίλειος Π. Φράγκος
Ιστορικός 
     Σύντομα οι επισκέπτες μας θα ενημερωθούν 
για τις λεπτομέρειες της εκδηλώσεως 
και του περιεχομένου της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.