Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

ΣΗΜΕΡΑ: 
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ









 Ανήμερα της ημέρας της Γυναίκας 
και με την Ομάδα ...θηλυκού γένους, 
ο Αρχηγός της φρόντισε να της κάνει δυο δώρα: 
Ένα ωραιότατο υπόσαγμα και μία σελλίσκη 
για τα μαθήματα Γυμνιππευτικής. 
Και πρώτη που τα χάρηκε, 
μία από τις ...εορτάζουσες γυναίκες της Ομάδος μας,
η μαθήτριά του Χρυσούλα, 
"εγκαινιάζοντάς" τα στο σημερινό μάθημα Γυμνιππευτικής




     Διόλου τυχαίο δεν είναι που στο εκπαιδευτικό εγχειρίδιο της Σχολής μας έχουν επιλεγεί αρκετές ασκήσεις Γυμνιππευτικής αφού προάγουν την πλήρη αρμονία του μαθητή εφαρμόζοντας ασκήσεις ενόργανης επάνω σε έναν κινούμενο Ίππο.


     Το ταλέντο της Χρυσούλας σε αυτού του είδους τις ασκήσεις ήταν εμφανές εδώ και καιρό στα μάτια του Εκπαιδευτή της και γι’ αυτό τον λόγο ο ίδιος μελέτησε προσεκτικά το εγχειρίδιο της Αμερικάνικης Ομοσπονδίας  προκειμένου να αναδείξει περισσότερο τις δυνατότητες της μαθήτριάς του.


     Χάρις στην ευγενική, όπως πάντα, παρέμβαση του Δημήτρη Κυριακίδη σήμερα μπορέσαμε και χαρήκαμε την νέα μας σελλίσκη και ξεκινήσαμε να προετοιμάζουμε τον Ίππο και την Μαθήτρια μας για το τι επρόκειτο να επακολουθήσει.


     Πρωταρχικό μέλημα του Εκπαιδευτή για την ασφάλεια του μαθητή του είναι να σιγουρευτεί πως ο δεύτερος κατέχει πλήρως την εφίππευση – αφίππευση προτού προχωρήσει σε πιο σύνθετες ασκήσεις.


     Στην εφίππευση ο μαθητής στέκεται πλάι του Ίππου με το πρόσωπο να κοιτάει μπροστά, Πιάνοντας με το δεξί χέρι την δεξιά λαβή, και με το αριστερό χέρι την αριστερή λαβή (στην περίπτωση όπου ο μαθητής δεν φτάνει πολύ απλά πιάνει μόνο την αριστερή λαβή στο επάνω και κάτω σημείο με δεξί, αριστερό χέρι αντίστοιχα) και κρατώντας τα δύο πόδια ενωμένα έτοιμα να τον εκτοξεύσουν προς τα πάνω σαν ένα ελατήριο,


αναπηδά από το έδαφος χρησιμοποιώντας τα γόνατα και τους αστραγάλους του. Στην συνέχεια θα πρέπει το δεξί του πόδι να το ανασηκώσει όσο το δυνατόν περισσότερο περνώντας το επάνω από την ράχη του Ίππου.

 

     Στην αφίππευση ο μαθητής θα πρέπει να προσγειωθεί και με τα δύο πόδια και με τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα για να απορροφήσει την κρούση, και αναλόγως τον βηματισμό του Ίππου του να δώσει και την κατάλληλη ώθηση προς τα πάνω.


     Στο σημερινό της μάθημα η Χρυσούλα κατάφερε πολύ γρήγορα των παραπάνω συνδυασμό και των δύο παρέχοντας στον Εκπαιδευτής της την απαραίτητη σιγουριά έτσι ώστε να την προχωρήσει ακόμα ένα βήμα παραπέρα.


     Πολυπόθητη άσκηση για την Χρυσούλα ήταν η στάση της σημαίας κατά την οποία ο μαθητής και με τα δύο χέρια στις λαβές, ανασηκώνει τα γόνατα του και λυγίζει τους αγκώνες του έτσι ώστε οι γοφοί του να έρθουν σε μια ευθεία γραμμή με τους ώμους του.


     Στην συνέχεια μεταφέρει και τα δύο πόδια στην μία πλευρά του Ίππου έτσι ώστε και τα δύο να διασχίζουν την ράχη του και έπειτα ανασηκώνει το δεξί πόδι και το αριστερό χέρι έτσι ώστε αυτά τα δύο να σχηματίσουν μία ευθεία με το κεφάλι του αναβάτη.


     Η τελευταία άσκηση για την ταλαντούχα μητέρα ήταν ο ‘’Μύλος’’ η οποία περιλαμβάνει τέσσερις φάσεις μία για κάθε βηματισμό του Ίππου. Σε κάθε βήμα του Ίππου ο Ιππέας θα πρέπει να περιστρέφει το σώμα του κατά 90 μοίρες ανασηκώνοντας το πόδι του επάνω από την ράχη του Ίππου.


     Και επειδή δεν σκεφτόμαστε μόνο την πρόοδο των μαθητών μας αλλά και των Ίππων μας έπειτα από αρκετούς κύκλους ήταν απαραίτητη η εκγύμναση του Sepp και σε ευθεία διαδρομή. Γι’ αυτό ο Κωνσταντίνος ‘’άρπαξε’’ έστω και για λίγο τον Ίππο από την μαθήτρια του για να χαρεί μερικές βολές


μαζί με αυτό τον εξαιρετικά συνεργάσιμο Ίππο που για μια ακόμη φορά ευχαριστούμε τον Δημήτρη Κυριακίδη για την ευγενική παραχώρηση του και προϊδέασε μαζί με την μαθήτρια του τον Sepp για το τι επρόκειτο να επακολουθήσει στις επερχόμενες μέρες.



Εφιπποτοξοτικά! 

Αρχηγός Ομάδος,
  
Κωνσταντίνος Δαμιανάκης.




Διευκρινιστικό Υστερόγραφο:



     Σύμφωνα με τα όσα είναι καθιερωμένα στην «δυτική», λεγόμενη, Ιππασία την οποία διευθύνει η F.E.I. [Διεθνής Ομοσπονδία Ιππασίας] ακόμη και στην Γυμνιππευτική, ο Ίππος χρησιμοποιείται με την βασανιστική στομίδα και πλευρικές ηνίες, με πλήρη περιφρόνηση της ευημερίας του.



     Αντιθέτως, η Σχολή των «Ελλήνων Κενταύρων» η οποία ακολουθεί τους κανόνες της Φυσικής Ιππικής, σεβόμενη κατά προτεραιότητα την ευημερία του Ίππου, ακόμη και στην Γυμνιππευτική αρνείται την χρήση βασανιστικής στομίδος αλλά και την χρήση πλευρικών ηνιών και ο επί 13 χρόνια ασφαλέστατος τρόπος λειτουργίας της δικαιώνει απολύτως τις επιλογές της..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.