Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 
ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
"ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ο ΜΑΚΕΔΩΝ"


     Μια κινηματογραφική εκδοχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, απαλλαγμένη από χολυγουντιανούς εντυπωσιασμούς, επιχειρεί ο νέος σκηνοθέτης και ηθοποιός Τάκης Βογόπουλος, εμμένοντας στον λιτό ρεαλισμό της Ελληνικής Παιδείας της οποίας ο ίδιος μετέχει.


     Έχοντας δώσει ήδη "εξετάσεις" με ένα πρωτότυπο ντοκιμαντέρ που αποδίδει τον χαρακτήρα του Νταβέλη, ο Τάκης Βογόπουλος, επιχειρεί να σκιαγραφήσει τον Μακεδόνα στρατηλάτη Αλέξανδρο  με την βοήθεια, για τα έφιππα ντουμπλαρίσματα του Αρχηγού των "Ελλήνων Κενταύρων" Κωνσταντίνου Δαμιανάκη, αφού στις πολλές ικανότητες του πρωταγωνιστή και σκηνοθέτη δεν συμπεριλαμβάνεται, δυστυχώς, η ιππική δεινότητα.


     Έτσι, με κεντρικό πρόσωπο τον τετράποδο επιβλητικό επιβήτορά μας Sepp, το team βρέθηκε στον δρόμο για το σημείο του γυρίσματος όπου ο Αρχηγός των "Ελλήνων Κενταύρων" θα ντουμπλάριζε τον πρωταγωνιστή με ένα θριαμβευτικό καλπαστικό σε μια λωρίδα ανάμεσα σε πανάρχαια ελαιόδενδρα, σε ένα μοναδικό σημείο του Υμηττού.


Το σημείο του γυρίσματος επιλέχτηκε πολύ προσεκτικά ώστε να είναι απολύτως φυσικό χωρίς κανένα "ξέταιρο" στοιχείο. Το μόνο "ξένο" αντικείμενο ήσαν οι κοπριές του Sepp οι οποίες, πάραυτα, ...προσέθεταν ακόμη ένα φυσικό στοιχείο στο όλο περιβάλλον.


     Την διδασκαλία Ίππου και Ιππέως έκανε εξ ολοκλήρου και με ιδιαίτερη επιτυχία αλλά και ταχύτητα  ο Αρχηγός των "Ελλήνων Κενταύρων" Κωνσταντίνος Δαμιανάκης ο οποίος κατάφερε συντομότατα να διδάξει και την προβλεπόμενη καλπαστική διαδρομή στον Ίππο αλλά και να "στήσει" επάνω σ΄ αυτόν τον πρωταγωνιστή ο οποίος δεν είχε ιππική εμπειρία.


     Η επιτόπια συνεργασία όλων υπήρξε άψογη, δείχνοντας μία σπάνια σύμπτωση "χημείας" με αποτέλεσμα ο όλος χρόνος του γυρίσματος της σκηνής να μην έχει καμία σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό διαρκείας.


     Ο Κωνσταντίνος μας, έδωσε μεγάλη σημασία στην ασφάλεια του γυρίσματος σε ό,τι αφορούσε στον Ίππο αλλά και στον αναβάτη του και δεν άφησε τίποτε στη "τύχη" επιδεικνύοντας επαγγελματικήν υπευθυνότητα.


     Για λόγους προληπτικούς και προς αποφυγή δυσαρέστων που παρατηρήθηκαν σε προηγούμενο γύρισμα, ο Ίππος εξοικειώθηκε με την κάμερα δεδομένου ότι αυτό το βασικό "εργαλείο" συχνά προξενεί τον αιφνιδιασμό αυτού του πλάσματος το οποίο αντιλαμβάνεται τον κόσμο τόσο διαφορετικά απ΄ ό,τι ο Άνθρωπος.


     Κάπως έτσι ο Κωνσταντίνος΄, σε ελάχιστην ώρα, κατάφερε να "στήσει" και τον πρωταγωνιστή επί του Ίππου με το εντυπωσιακό αποτέλεσμα που δείχνει η φωτογραφία πριν αρχίσει η κάμερα να αποτυπώνει την κίνηση του υπερήφανου επιβήτορός μας με τους δύο Ιππείς του, τον ένα "πρόσωπο" ερχόμενο βάδην και τον άλλο "πλάτη" αποχωρούντα σε καλπασμό.


     ειστικότατος" ο πρωταγωνιστής στο ρόλο του, με μια φυσικότατη κινησιολογία και πάντα "καλογραμμένος" στα πλάνα  δεν έδωσε τίποτε παραπάνω και τίποτε λιγότερο από εκείνο που θα προσδοκούσε να "δει" το μάτι ενός απαιτητικού θεατή.


     Και ακούραστος ο Αρχηγός των "Ελλήνων Κενταύρων", πριν αρχίσει το κυρίως γύρισμα, επανελάμβανε την διαδρομή ώστε να την "εμπεδώσουν" Ίππος και Ιππέας, ενώ ο εικονολήπτης Νεκτάριος Σουλδάτος έκανε τις δοκιμές της λήψεως.


     Και, βεβαίως, αυτός ο εικονολήπτης δε κουράστηκε να δοκιμάζει γωνίες ώστε το αποτέλεσμα να ικανοποιεί τις προσδοκίες της παραγωγής.


     Άψογος στο ντουμπλάρισμα του πρωταγωνιστή και ο Αρχηγός των "Ελλήνων Κενταύρων" εξετέλεσε τον θεαματικό καλπασμό του ελέγχοντας με μεγάλη ακρίβεια των Ίππο του  διατηρώντας τον ακριβώς στο μέσο των συστοιχιών των ελαιοδένδρων προκειμένου να αποφύγει τις οδυνηρές συνέπειες των κλαριών που προεξείχαν απειλητικά στο πρόσωπο του αναβάτη.


     Σημαντική συμβολή στο γύρισμα και του Συνασκουμένου μας Σταύρου Γεωργάκη ο οποίος τράβηξε όλες τις φωτογραφίες για το αρχείο της Ομάδος μας και την ανάρτηση του σχετικού λευκώματος αυτής της δράσεως που έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη προηγούμενη εμπειρία και συμμετοχή των "Ελλήνων Κενταύρων" σε μεγάλες ιστορικές παραγωγές. Του είμαστε ευγνώμονες.


     Ο "Αλέξανδρος ο Μακεδών" του Τάκη Βογόπουλου γυρίζεται από το 2016 με τον πρέποντα ιστορικό σεβασμό, από τον νέο Έλληνα σκηνοθέτη και ηθοποιό, ο οποίος, από την πρώτη μας συνεργασία μας εντυπωσίασε με το ήθος και τις καλλιτεχνικές ικανότητές του. 


     Στον Τάκη Βογόπουλο, όπως και στον κάθε Συνέλληνα που πασχίζει για την ανάδειξη της ιστορίας μας, η Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" εύχεται την ευόδωση κάθε αγαθής προσδοκίας, πάντοτε έτοιμη για κάθε συνεργασία.


Πλήρες φωτογραφικό λεύκωμα 
του γυρίσματος:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.