Σάββατο, 17 Μαρτίου 2018

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΙΠΠΟΥ


     Η έμφαση στην ασφάλεια των μαθημάτων Ιππασίας της Σχολής μας είναι αυτή η οποία μας εξασφαλίζει τον μηδενισμό ατυχημάτων στα 13 χρόνια της λειτουργίας της, επίτευγμα το οποίο δεν το έχει καμία άλλη ομοειδής Σχολή. Και μέσα στο πλαίσιο αυτό, δεν παραλείψαμε να αξιολογήσουμε την συμπεριφορά σε εξωτερική περιίππευση [εξωτερική "βόλτα"] του σχολικού μας Ίππου, επιβήτορος [βαρβάτου] Sepp ο οποίος σε εργασία εσωτερικού χώρου, ήδη, έχει κριθεί ως άριστος. Έτσι, την φορά αυτή, το εκπαιδευτικό Επιτελείο των "Ελλήνων Κενταύρων" απεφάσισε να "βαθμολογήσει" τον Sepp στα μονοπάτια του Υμηττού υπό την επίβλεψη του επικεφαλής της Ιππικής Εκπαιδεύσεως, ιππευόμενο από τον Αρχηγό της Ομάδος και με την βοήθεια του Υπαρχηγού Ομάδος. 


     Η προσεκτική παρατήρηση των αντιδράσεων του αξιολογούμενου Ίππου ο οποίος, κατά την διάρκεια της διαδρομής περνούσε κοντά από άλλους ελεύθερους ή σταυλιζόμενους Ίππους, ήταν το επόμενο στάδιο. Ως επιβήτορας θα έπρεπε να κριθεί με πολύ προσοχή και επ΄ αυτού του σημείου επί του οποίου αξιολογήθηκε θετικά εκτός κάποιων αμελητέων εκδηλώσεων "υπεροχής του επιβήτορος" σε μία περίπτωση εγκλείστου Ίππου.


     Η οδική συμπεριφορά του εν μέσω μηχανοκινήτων οχημάτων ήταν το επόμενο στάδιο παρατηρήσεως και εδώ απεδείχθη ασφαλέστατος χωρίς να τον ενοχλεί τίποτε, με τον αναβάτη του Αρχηγό Ομάδος να επιδίδεται σε ασκήσεις ...ξεμουδιάσματος ενώ πλάι περνούσαν  θορυβώδη αγροτικά αυτοκίνητα.


     Με μόνη την ενόχληση της προστατευτικής κάσκας Ιππασίας η οποία επεβλήθη στον δυσανασχετούντα αναβάτη του Sepp και Αρχηγό Ομάδος, και η οποία -και πάλι...- απεδείχθη αχρείαστη, κανένα πρόβλημα συμπεριφοράς δεν παρατηρήθηκε στον επιβήτορα Sepp καθ΄ όλη την ωριαία εξωτερική περιίππευση σε χωμάτινο μονοπάτι, χορτολιβαδικές εκτάσεις και ασφαλτόδρομο με κίνηση οχημάτων.


     Ο δρόμος της επιστροφής, καθ'  ολοκληρία με ελεγχόμενο βραδύ βάδην τηρήθηκε σύμφωνα με τους κανονισμούς οι οποίοι επιβάλλουν πάντοτε ο Ίππος να επιστρέφει στον Σταύλο του από εξωτερική περιίππευση με ελεγχόμενο βάδην ώστε να μην ενθαρρύνονται επικίνδυνες καλπαστικές πρωτοβουλίες από την επιθυμία του να ριχτεί στο φαγητό που τον περιμένει στην ταίστρα, εκθέτοντας τον εαυτό του και τον αναβάτη του σε κίνδυνο ατυχήματος. Κι εδώ ο αγαπημένος μας Sepp υπήρξε άψογος και, μάλιστα, εξαναγκάζοντάς τον και σε μία επιπλέον δοκιμασία, της παρατεταμένης στάσεως προ της εισόδου στον Σταύλο ώστε να δούμε σε ακραία δοκιμασία την ...υπομονή του. 


     Έτσι, ...αριστούχος ο Sepp με τον πάντοτε άριστο αναβάτη του Αρχηγό της Ομάδος μας Κωνσταντίνο Δαμιανάκη, πέρασε την πύλη του Σταύλου και μπήκε μέσα στο "σπίτι" του όχι για να ξεκουραστεί αλλά για να συνεχίσει σε εσωτερικήν εργασία, η οποία και αυτή θα επεσφράγιζε την καταλληλότητά του αφού, η προηγηθείσα εξωτερική περιίππευση θα μπορούσε να αλλοιώσει την συμπεριφορά του σε κλειστό χώρο.


     Και πάλι ...αριστούχος ο Sepp, χωρίς να δείξει καμιάν αλλοίωση μέσα στο κλειστό Ιππευτήριο και με τον άψογο αναβάτη του να ...παίζει μαζύ του.


     Και μέσα στον κλειστό χώρο ο Sepp αποτελεί απόλαυση για όποιον τον παρατηρεί με την καλοσυνάτη και ...τεμπέλικη ανταπόκρισή του σε κάθε εντολή στην οποία πάντοτε ...υποκύπτει αποζητώντας την υπομονή του αναβάτη του και κυρίως το ...χάδι του.


     Αυτή η ημερίδα ολοκληρώθηκε με ασκήσεις βελτιώσεως του "καθίσματος" του Υπαρχηγού της Ομάδος Εφιπποτοξότη και Εκπαιδευτή υπό επίβλεψη Γεωργίου Μυλωνόπουλου.


     Ευγνώμονες ευχαριστίες για την τήρηση του οπτικοακουστικού αρχείου αυτής της ημερίδος στην Συνασκουμένη Χρυσούλα Ηλιάδη η οποία άφησε πίσω της μητρικά, συζυγικά και επαγγελματικά καθήκοντα ώστε να διεκπεραιώσει ένα σοβαρότατο έργο λόγω της κρισιμότητός του που μας ήθελε όλους τους υπόλοιπους προσηλωμένους στην ασφάλεια και εξάντληση μιας λεπτής αξιολογήσεως του επιβήτορος Sepp.


     Ευγνώμονες ευχαριστίες και προς τον οικοδεσπότη μας Προπονητή κ. Δημήτριο Κυριακίδη για την χαλαρωτική και διδακτική συζήτηση με τις εκπαιδευτικές του εμπειρίες, ως εκπαιδευομένου στην Ρωσία, που ευγενώς μας προσέφερε.


     Όπως και κάθε φορά, ατά την αναχώρησή μας από τον Σταύλο ο Sepp "εισέπραξε" τα δέοντα  με την υπόσχεσή μας για γρήγορο ξανα-αντάμωμα... Αυτές οι υπέροχες σχέσεις αναπτύσσονται μόνον σε Σταύλους...Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.