Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

ΣΧΟΛΗ ΙΠΠΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ:
ΚΑΛΩΣΗΛΘΕΣ ΕRRIK NOUR!

K' oι Σταυροφόροι οι τολμηροί κ' ακαταμάχητοι
οι ορμητικοί σε κάθε των πορεία κ' έφοδο,
είναι δειλοί και νευρικοί και δεν μπορούν να προχωρήσουν
τρέμουν σαν μικρά παιδιά, και σαν μικρά παιδιά κλαιν,...

[Κ.Π.Καβάφης, Κρυμμένα Ποιήματα 1877;-1923]



     Σ΄ ετούτη τη στενόχωρη και μικρόκαρδη γειτονιά της νοτιοβαλκανικής μεμψιμοιρίας, οι βαριοφόρτωτοι Σταυροφόροι δειλιάζουν και κάθονται στη γωνιά μυξοκλαίγοντας, ώσπου τα σπαθιά τους τ΄ αρπάζουν κάποια ατίθασα παλιόπαιδα για να παίξουν με τον πειστικότερο τρόπο τον πιο πετυχημένο πόλεμο! Κι ενώ τούτα τα βρωμόπαιδα γλεντοκοπάνε σπαθίζοντας άγρια και ματώνοντας τον ορίζοντα, οι Σταυροφόροι σφουγγίζουν τα μίζερα δάκρυα των φόβων τους, με τον Αλεξανδρινό Καβάφη να χαμογελάει παμπόνηρα πίσω από τα ολοστρόγγυλα γυαλιά του...


     Διόλου περίεργο το περιπαικτικό ειδύλλιο του πνεύματος του Μιχαήλ Μαρούλλου Ταρχανιώτη με το πεπρωμένο... Αιώνες τώρα νικάει στα σημεία της μοίρας και του χρόνου, αλλά, εσχάτως παρατηρείται να μας παίζει ένα κρυφτούλι που υπόσχεται τα καλύτερα.


     Και, σαν βέλη δραστικά που ξεφεύγουν πληθωρικά από μιαν ξέφραγη φαρέτρα, τα καλύτερα κοντοζυγώνουν την προσπάθεια του Ιππικού Θεάτρου των "Ελλήνων Κενταύρων", σαν απόψε που καλωσορίσαμε έναν από τους καλύτερους σύγχρονους κλασικούς χορευτές μας, τον Errik Nour μέσα στην Ανώτερη Σχολή Κλασικού Χορού του αγαπημένου μας Αλέξανδρου Χατζιάρα.

Ο Εrrik Nour σε χορογραφία Αλεξάνδρου Χατζιάρα

     Γιος εμβληματικού πρώτου χορευτή της Λυρικής Σκηνής, με μία ξεχωριστή Παιδεία Ψυχής που αντανακλάται στη σεμνότητα της παρουσίας του που διόλου δεν ξιπάζεται από το ξέχειλο ταλέντο, ο Errik Nour από σήμερα είναι κοντά μας και θα μπορούμε να τον χαιρόμαστε από μια τόση δα απόσταση, προνόμιο μέγα σε σχέση με την απόσταση από σκηνής που τον χαίρονται οι θεατές των παραστάσεών του.


     Κι απόψε ο Σκηνοθέτης μας Γιάννης Δρίτσας μαζύ με το θερμό μας καλωσόρισμα, έδωσε και τις πρώτες "οδηγίες προς ...καλλιτεχνικώς ναυτιλλομένους" στον αγαπημένο μας Errik ώστε να προχωρήσουμε στην προσέγγιση του κειμένου!


     Ευγνώμονες Errik για την χαρά της παρουσίας σου ανάμεσά μας και για την ευγένεια της προσφοράς του πολύτιμου χρόνου σου μέσα στις τόσες καλλιτεχνικές υποχρεώσεις σου!


     Αν ζούσε ο Μάνος και το 'γραφε σαν "Σχόλιο του Τρίτου" σίγουρα θα διάλεγε για μουσικό "χαλί" την φωνή της Μαίρης Λω να τραγουδά το "Μην τον ρωτάς τον Ουρανό"! Κι ύστερα θα ακούγαμε εκείνη την ευγενική γυναικεία φωνή που θα μας έλεγε παιδιάστικα: "Τρίτο Πρόγραμμα!".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.