Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

"ΨΗΛΑΦΙΖΟΝΤΑΣ" ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΘΕΙΑ


     Kι ενώ το 'φάντασμα' της άλλοτε Ελλάδος, ετοιμάζεται να γιορτάσει την δήθεν 'απελευθέρωση' της από τον Οθωμανικό ζυγό με την οικτρή ενδοστρέφεια της παντέρμης, αλλά πάντως σημαιοστολισμένης, στοάς Αρσακείου, οι "Έλληνες Κένταυροι" πανηγυρίσαμε για τον ερχομό ενός αναπάντεχου βορειο-ανατολικού ανέμου 8 κόμβων στο Ιππευτήριό μας που σήκωσε όρθιες τις χαίτες των Ίππων μας και "σιδέρωσε" την σημαία που παραμένει πάντοτε πλησίστια στον ιστό του στίβου μας!


     Αυτή την ημερίδα ο Εκπαιδευτής θυμήθηκε το αεροπορικό και, περισσότερο, το ανεμοπορικό του παρελθόν και μην έχοντας ανεμοδείκτη στο Ιππευτήριο παρετήρησε τον φρενήρη κυματισμό της σημαίας για να υπολογίσει διεύθυνση και ένταση ανέμου.


     Η παρατήρηση έδωσε ...αιφνιδιαστικά συμπεράσματα και, παρ΄ ολίγον, να ακυρωθούν τα μαθήματα, ενώ ήδη, οι προηγούμενοι Εκπαιδευτές τον ενημέρωσαν ότι, προηγουμένως, τα περισσότερα μαθήματα της ημέρας είχαν ακυρωθεί λόγω καιρού. Εμείς, όμως, ουδεμία σκέψη ματαιώσεως των μαθημάτων μας κάναμε, αφού σήμερα είχαμε προγραμματίσει να "ψηλαφίσουμε" για πρώτη φορά την μακρύτερη των εκατό μέτρων μεγάλη ευθεία του Ιππευτηρίου μας την οποία καθιερώνουμε, πλέον, ως καθημερινό στίβο ...αγωνιστικών προδιαγραφών για τους τοξευτικούς καλπασμούς των μαθητών μας. Όμως, ειδικώς σήμερα...


     Όπως είναι μέρες παρελάσεων και προηγούνται τα ...μηχανοκίνητα, υποδεχθήκαμε τον ελκυστήρα με την ρυμούλκα που μετέφερε στο Ιππευτήριο τσουβάλια με έρμα ώστε να σταθεροποιηθούν οι ορθοστάτες επί των οποίων στηρίζονται τα στελέχη που διαχωρίζουν τον τεράστιο Ιππευτήριο σε μικρότερους χώρους εργασίας και, τούτη τη μέρα κινδύνευαν να τα αρπάξει ο άνεμος δημιουργώντας πρόβλημα.


     Πράγματι, σε ελάχιστο χρόνο οι ορθοστάτες είχαν στερεωθεί με τα έμφορτα τσουβάλια οπότε εμείς μπορούσαμε να αρχίσουμε να "φηλαφίζουμε" την μεγάλη ευθεία του Ιππευτηρίου εξοικειώνοντας τους δύο μαθητές μας και τους δύο Ίππους μας με αγωνιστικές, πλέον, συνθήκες καλπασμού.


     Στην αρχή μία αναγνωριστική διαδρομή με τον Παντελή επί του Βαλίου προς ...άγραν αντιδράσεων.


     Αν και με την μεγάλη ευθεία κατά τον διαμήκη άξονα του γειτονικού όρους και, σήμερα, στην υπήνεμη πλευρά, με τον άνεμο προσκρούοντα στην προσήνεμη κλιτύ και ανορθούμενο να στροβιλίζεται και να καταπίπτει βουστροφηδόν στην υπήνεμη με αποτέλεσμα να δημιουργεί ένα καιρικό ...πανδαιμόνιο και, δη, κατά ριπάς και οι δύο μαθητές μας και οι δύο Ίπποι μας δεν έδειξαν ούτε για μια στιγμή ότι υπολείπονται διευθυντικής ικανότητος και διευθυντικής ανταποκρισιμότητος, αντιστοίχως.


     Με την σημαία να κροταλίζει, τα δένδρα να ...υποκλίνονται και ό,τι παραπηδημούν ...αδρανές υλικό να ολοφύρεται σαν τις κάργιες στα κεραμίδια της Πρέβεζας του Καρυωτάκη, μαθητές και Ίπποι λειτούργησαν άψογα. Κι όλα τούτα ενώ ..."ceiling and visibility, ok" ή ..."cavok"!


     Εμπειρότερος ο Παντελής βοήθησε την Κατερίνα στο μάθημά της και έδειξε ότι, πλέον, προσέχει ιδιαίτερες λεπτομέρειες ασφαλείας τη προόδω της εμπειρίας που αποκτά.


     Η Κατερίνα με το, σταθεροποιημένο, πια, ασφαλές "κάθισμά" της εξετέλεσε με άνεση τους καλπασμούς της ενώ ο ...βοριάς που τ΄ αρνάκια παγώνει (ενίοτε και τους Ιππείς από φόβο αφηνιασμού του Ίππου τους...) για την δεκαεξάχρονη Αμαζόνα έδειξε ως ...μη υπάρχων! 


     Εξαιρετική "εικόνα" και του Παντελή επί του Βαλίου, δείχνει πανέτοιμος, ώστε να περάσει στην επόμενη φάση των καλπαστικών τοξεύσεων επί της μεγάλης ευθείας, βεβαίως, υπό ηπιότερες καιρικές συνθήκες.


     Και το παιγνίδι, παιγνίδι! Όχι πως θα άφηνε ο Παντελής ...ευκαιρία να πάει χαμένη και να, πάνω στο Βάιλο, να δημιουργεί 'καταστάσεις" riock 'n roll...


     Αλλαγή Ίππου με τον Βάλιο να αποσύρεται ιπποκομούμενος και τον Sepp να εμφανίζεται ...επί σκηνής ως "πρώτη αγάπη που δεν λησμονιέται"....


     Και επ΄ αυτού άνεση σαν εκδρομή με "Manessis" και οι καλπασμοί ατελείωτοι μέχρι σημείου ο Sepp να μην καταδέχεται να τροχάσει αλλά να θέλει να καλπάσει και δη, συγκρατημένα λες και καταλάβαινε ότι προετοιμάζεται για εξόδους Έφιππης Τοξοβολίας.


     Αλλά και επί του Sepp ο Παντελής μας σε ρόλο ...cascadeur να δοκιμάζει τις αντοχές του τετραπόδου μας το οποίο, πλέον, έχει γίνει τόσο ανεκτικό με τους Κενταύρους που όλοι οι υπόλοιποι που το βλέπουν να μας αντέχει τόσο ήρεμο κι ευτυχισμένο μας ρωτούν τι μαγιοβότανα το ποτίζουμε...


     Και, λίγο πριν αφήσουμε τον Sepp στη φάτνη του να ξεκουραστεί, εκείνος δεν παρέλειψε να κάνει τρυφερότητες στην Κατερίνα μας δείχνοντας τις ιδιαίτερες αδυναμίες του!


     
     Τα πάντα ήσαν προσχεδιασμένα για την σημερινή ημερίδα εκτός του ...ανέμου του οποίου ο συνυπολογισμός προσέφερε ένα επιπλέον, σημαντικότατο, μάθημα σε όλους. Η κατάδειξη της μεγάλης ευθείας και του τρόπου κινήσεως επ΄ αυτής στους δύο μαθητές και στους δύο Ίππους, τα ζωτικά σημεία ελέγχου  κλπ κλπ, όλα έγιναν κατανοητά από τους δύο μαθητές και τους δύο Ίππους παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Έτσι, ο Εκπαιδευτής απευθύνει ευγνώμονες ευχαριστίες για την αγαστή συνεργασία και προς τα τέσσερα, αυτά, αγαπημένα πλάσματα υπογραμμίζοντάς τους ότι, τα ίδια, μπορεί να μην συνειδητοποίησαν το τι κατάφεραν σήμερα, όμως, σημασία έχει ότι τα κατάφεραν και στο επόμενο μάθημα έχουν να καταφέρουν σπουδαιότερα και, κυρίως, ωραιότερα...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.