Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΙΠΠΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ


     Κι αυτή η διδασκαλία του Ιππικού Θεάτρου των "Ελλήνων Κενταύρων", στην Ανωτέρα Σχολή Χορού, που θα την λέγαμε μια ολάνοιχτη παιδαγωγική 'αγκαλιά', του  Δασκάλου Αλεξάνδρου Χατζιάρα.



     Πολλοί εντοπίζουν τα δακτυλικά αποτυπώματα του Ανθρώπου, απλώς, στις άκρες των δακτύλων του... Μπορεί, κυριολεκτικώς, αυτό να ισχύει όμως, μια σειρά επιπλέον παραμέτρων αποτελούν για κάθε πλάσμα "δακτυλικά αποτυπώματα" που "σφραγίζουν" με μία μοναδικότητα το άτομο. Και μία από αυτές τις παραμέτρους είναι και ο τρόπος με τον οποίο κινείται και βαδίζει.


     Η κίνηση, λοιπόν, καθοριστικότατη στη ζωή του ατόμου, παραμένει εξίσου καθοριστική και για την σκηνική αποστολή κάθε ηθοποιού με την Κινησιολογία βασική συνιστώσα κάθε αρτίας παραστάσεως.


     Και πολλοί τυχεροί οι "Έλληνες Κένταυροι" οι οποίοι στο πρόσωπο του Αλεξάνδρου Χατζιάρα βρήκαν έναν σπουδαίο και ανιδιοτελέστατο Δάσκαλο της τέχνης της σκηνικής κινήσεως για την υποστήριξη της αρτιότητος του πρώτου εγχειρήματός μας, αφιερωμένου στον Μιχαήλ Μάρουλλο Ταρχανιώτη.


     Είναι ευνόητο το πόσο η καθημερινή ζωή κάθε ατόμου, αναλόγως των εξατομικευμένων συνθηκών που το δεσμεύουν, του επιφέρει αλλοιώσεις κινητικής συμπεριφοράς, δυσειδείς κινητικές αντιδράσεις, ασύνειδες και επιπολάζουσες κινητικές "διαγωγές" οι οποίες μπορεί να το παρεμποδίσουν στην πειστική απόδοση ενός σκηνικού ρόλου. 


     Όλα τούτα καλείται να αποκαταστήσει ο Δάσκαλος της Κινησιολογίας ο οποίος, με παρατηρητικό "μάτι" και βαθύτατη γνώση, έρχεται όχι μόνον να θεραπεύσει τα κινητικά ελαττώματα του ηθοποιού αλλά και να κεφαλαιοποιήσει την "ίασή" τους καλύπτοντας τις ανάγκες του κάθε σκηνικού ρόλου. 


     Και αυτήν την δυσκολότατη αποστολή, ο Αλέξανδρος Χατζιάρας ξεκίνησε να την διεκπεραιώνει αποτελεσματικότατα στην περίπτωση του Χρυσοβαλάντη μας του οποίου η νεανικότητα αλλά και η, φυσική, σκηνική απειρία επιπροσθέτει κόπο στον Δάσκαλο.


     Κατά την τελευταία διδασκαλία, ο Χρυσοβαλάντης ξεκίνησε "ξύλινος", ...αμήχανος, ...ρομποτικός, με κινήσεις ..."Eurovision", όπως ευστοχότατα επεσήμανε ο Δάσκαλός μας και μετά από δύο ώρες επίπονης διδασκαλίας του αγαπημένου μας Αλέξανδρου ο Χρυσοβαλάντης κατέληξε πειστικότατος και κατά πολύ, σκηνικώς, "στιβαρότερος".


     Κόπος τεράστιος ενός Δασκάλου ο οποίος διεκπεραιώνει υποχρεώσεις σε δύο Πανεπιστήμια, διδάσκει ακόμη και στην επαρχία ενώ μέχρι αργά δίδασκε και στη Σχολή του,λίγο πριν ξεκινήσει το μάθημα με τον Χρυσοβαλάντη για να ολοκληρωθεί πριν τα ...μεσάνυχτα...  Κόπος και για τον νεαρό Χρυσοβαλάντη ο οποίος κατέφθασε στην ώρα του μετά τις ημερήσιες υποχρεώσεις του μετά από σχολικά μαθήματα και αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις στις οποίες θα επέστρεφε μετά τα μεσάνυχτα για να τις ολοκληρώσει... Όμως, τι άλλο είναι ο "Πολιτισμός" από το άθροισμα αυτών των ευγενών κόπων;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.