Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΑΚΟ ΠΡΟΣΚΤΗΜΑ


     Ένα αντικείμενο με ιδιαίτερο "παρουσιαστικό" περίμενε σήμερα να αποσυσκευασθεί και να ενταχθεί στη Μουσειακή Συλλογή των "Ελλήνων Κενταύρων".


     Δύο παλιά ξίφη ασκήσεως (foils) βγήκαν μέσα από την προσεκτική συσκευασία προοριζόμενα για το τμήμα της Συλλογής "Λευκών Όπλων" αφού, η προτροπή του Οgasawara Kiyomoto περί του χρέους όσων υπηρετούμε την Έφιππη Τοξοβολία να καλλιεργούμεθα ποικιλοτρόπως, βρίσκει τηρητές της τους "Έλληνες Κενταύρους".


     Τα δύο ξίφη αποτελούν ζεύγος και αυτό τα κάνει ακόμη πιο σπάνια, είναι ενεπίγραφα και παρά την "σφραγίδα" του χρόνου επάνω τους, είναι άρτια και ευκόλως αποκαθιστάμενα!



   Δωρήτρια, προς την οποία είμεθα ευγνώμονες, του σπανίου, αυτού, ζεύγους ξιφών ασκήσεως η Συνιδρύτρια των "Ελλήνων Κενταύρων" Φλώρα Παπαδοπούλου που, από την έναρξη της λειτουργίας της Ομάδος, δεν έπαψε να στέκει πολύτιμος αρωγός της σε κάθε της έκφανση και σήμερα, για άλλη μια φορά, επί τω Νέω ...παγανιστικώ Έτει, συνεισέφερε στη Μουσειακή Συλλογή της με κάτι το οποίο, πραγματικά, εμπλουτίζει τις γνώσεις μας αλλά και τις προθήκες μας με πληροφόρηση σχετική με την Οπλομαχητική Τέχνη της κεντρικής Ευρώπης, του 18ου αιώνος.



     Επί της λάμας και εν μέσω δύο χαρακτηριστικών σταυρών εμφανίζεται εγχάρακτα η πόλη προελεύσεως των δύο ξιφών η οποία δεν είναι άλλη από την "Μέκκα" των αγχεμάχων Solingen, της Γερμανίας.


     Η τεχνοτροπία των υποφυλακτήρων χαρακτηριστική για την εποχή τους παραπέμπει σε μια "εν σμικρώ" αναπαραγωγή υποφυλακτήρων ευρωπαϊκών ξιφών του 18ου αιώνος.


     Και βεβαίως μπορεί να εμφανίζεται οξείδωση αρκετή αλλά η αποκατάσταση σε όλα τα σημεία και των δύο ξιφών δεν δείχνει διόλου δύσκολη.


     Ο "σφραγίδα" του χρόνου έχει αποτυπωθεί και στο ξύλο των λαβών όπου το σαράκι έχει ήδη αφήσει τις χαρακτηριστικές διεισδύσεις του.


     Πάντως και στο σημείο αυτό η αποκατάσταση προοιωνίζεται ικανοποιητικότατη ενώ η σχοίνινη περιέλιξη της λαβής η οποία διατηρείται αποτελεί την βάση και για την πλήρη ανάπλαση και αυτού του τμήματος των ξιφών.


     Υπέροχη συγκυρία η "ανακάλυψη" της Έφιππης Τοξοβολίας για τους "φεγγίτες" που ανοίγει σε όσους την υπηρετούν, ειδικώς, μέσα από την πολυδιάστατην Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.