Κυριακή 10 Μαρτίου 2019

ΝΑΙ, ΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΙΠΠΟ ΚΑΙ ΑΜΕΣΩΣ!


     Το να μπορείς να ανταποκριθείς στις απαιτήσεις της Έφιππης Τοξοβολίας αμέσως μόλις βρεθείς σε ένα οποιοδήποτε περιβάλλον, ιππεύοντας οποιονδήποτε Ίππο χωρίς προηγούμενη εξοικείωση με αυτά, είναι ο "στόχος" στον οποίο αποβλέπει η εκπαίδευση στην Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" και, σήμερα, ο Παντελής μας απέδειξε ότι αυτόν τον "στόχο" η Σχολή μας τον έχει κατακτήσει, ιππεύοντας για πρώτη φορά σε ένα νέο Ιππευτήριο με έναν νέο και άγνωστο, μέχρι τώρα, Ίππο!


     Ευγενής δωρεά κορυφαίου παράγοντος της Ιππασίας αλλά και "βαρύτατου επωνύμου" του επιχειρηματικού κόσμου, ο συγκεκριμένος Ίππος, μετά από την επιτυχή καριέρα του ως υπερπηδητής υψηλών διαδρομών σε αγωνιστικούς στίβους, ξεκίνησε μαζύ μας την υπέροχην εμπειρία του στην Έφιππη Τοξοβολία, ...ξεχνώντας για πρώτη φορά την στομίδα, την σέλλα, το μαστίγιο και τους πτερνιστήρες (σπιρούνια) ενθουσιάζοντας όλους μας με την ευπείθεια και την συνεργασιμότητά του στη νέα πρωτόγνωρη, γι αυτόν, εφιπποτοξοτική δραστηριότητα και η μέθοδός μας και πάλι "επιβεβαιώθηκε"! 


     Τηρώντας όλες τις προϋποθέσεις "μυήσεώς" του στις παραμέτρους της Έφιππης Τοξοβολίας ο νέος "σύντροφός" μας δεν έδειξε ούτε για μια στιγμή κάποιαν "επιφύλαξη" στην ανάληψη των νέων του ...καθηκόντων και με την γνωστή "μαεστρία" εισαγωγής στην εμπειρία της Τοξοβολίας που ακολουθούμε στη Σχολή μας, ο νέος τετράποδος "συνεργάτης" μας έδειξε ότι τον συνεπαίρνει κάθε στιγμή επαφής μαζύ μας προσφέροντάς του σιγουριά αλλά και ένα ισχυρό, νέο, ενδιαφέρον!


     Και με τις "δυνατές" ιππευτικές δεξιότητές του και με το άψογο, πια, "κάθισμά" του, ο αγαπημένος μας Παντελής, βοήθησε τον υπέροχο τετράποδο να εκτελέσει υπέροχους γυμνιππευτικούς καλπασμούς αφηνόμενος ελεύθερος στη χαρά της εργασίας "χωρίς σίδερα", διαγράφοντας μία φυσική κίνηση που μόνον οι μαθητές του εξαιρετικού χορογράφου Αλεξάνδρου Χατζιάρα "ζωγραφίζουν" στο παρκέ των αιθουσών της Σχολής τους!  

     Διότι, όπως και να το κάνουμε, η επαφή μας με αυτόν τον σημαντικό, σύγχρονο, Δάσκαλο κλασικού χορού φαίνεται ότι δεν μας έχει αφήσει διόλου ανεπηρέαστους ακόμη και όταν κάτω από τα πόδια μας δεν υπάρχει ...παρκέ αλλά ...ποταμίσια άμμος! 


     Προηγουμένως, πάντως, εκτός του Παντελή εκπαιδεύθηκε, συραγώγησε και ίππευσε και ο Χρυσοβαλάντης μας, συνεργαζόμενος όχι με έναν αλλά με δύο διαφορετικούς Ίππους, σ΄ αυτό το δεύτερο μάθημά του.


     Εν αρχή ην η ...σταθερή αξία του Σταύλου μας, ο επιβήτορας Sepp τον οποίο ο Χρυσοβαλάντης, μέσα στο κυκλοτερές, συραγώγησε και στους τρεις βηματισμούς αποκτώντας την πρώτη εμπειρία της βασικής εργασίας εδάφους που είναι η συραγώγηση.


     Και με τον συραγωγέα στα ευγενικά χέρια του Χρυσοβαλάντη ο Sepp ανέπτυξε τους καλπασμούς του απολύτως ισορροπημένους και σε συσπείρωση που δείχνει την καλή συραγωγικήν αντίληψη του, αρχαρίου, συραγωγούντος. 


     Στην συνέχεια, ο νεαρός μαθητής μας εφίππευσε και εξετέλεσε τις καθιερωμένες διευθυντικές ασκήσεις επί του επιβήτορος. Κατόπιν, ο Παντελής ανέλαβε να συνεχίσει την εκπαίδευση του Χρυσοβαλάντη μας μεταφέροντάς τον επί του άλλου, ...νεολέκτου μας, Ίππου στο κυρίως Ιππευτήριο το οποίο, με την απεραντοσύνη του, δείχνει περισσότερο για ...σεληνιακό τοπίο παρά για στίβο ιππικής εργασίας.


     Εδώ ο Παντελής με την αγάπη του προς το εφιπποτοξοτικό αντικείμενο, την μεθοδικότητά του αλλά και το αλτρουιστικό ενδιαφέρον του για κάθε Συνασκούμενό του, "ανέβασε" γρήγορα τον Χρυσοβαλάντη σε ένα επαρκέστατο επίπεδο κατανοήσεως της "αχρηστίας" χειρών και ηνιών στην Έφιππη Τοξοβολία.



     Ο νεαρός Συνασκούμενος, στο δεύτερο μάθημά του και με την βοήθεια του Παντελή, κατάφερε να αντιληφθεί τον μηχανισμό ισορροπήσεως δια του κέντρου βάρους του κορμού όπως αυτό "καταγράφεται" στην έδρα και να αποενοχοποιήσει την στήριξη επί των ηνιών, εγκαταλείποντάς τις.


     Αλλά ο Παντελής δεν αρκέστηκε σε αυτό και "βύθισε" τον Χρυσοβαλάντη και σε ..."βαθύτερα νερά" μαθαίνοντάς τον να "κολυμπά"!




     Κι όλα τούτα τα όμορφα της συνδιδασκαλίας δύο Συνασκουμένων ενώ ο λογισμός του επιβλέποντος ανέτρεχε σε τρυφερές "στιγμές" δεχόμενος στην αγκαλιά του μια μαλλιαρήν ύπαρξη που του έκανε επίθεση λατρείας με την 'πρώτη ματιά"... Τι να κάνουμε κι αυτά συμβαίνουν στους Σταύλους απ΄ όπου πολλές φορές ξεκινούν ....μεγάλοι έρωτες! 



     Δυναμικές εμπειρίες και σήμερα, όπως πάντοτε, σε μιαν εκπαιδευτικήν ημερίδα στο νέο μας, πια, περιβάλλον υπό ...ιδανικές συνθήκες ..."θερμοκρασίας και πιέσεως" για όλους
.

     Με πολλή σταυλικήν εργασία και επαφή με τα αγαπημένα μας τετράποδα που μας δίδαξαν και σήμερα την ίδια την σχέση μας με την φύση.



     Με πολλές "αγκαλιές" και τρυφερότητες που όλοι χαρήκαμε όσο πουθενά εκτός Σταύλου δεν μπορούμε να χαρούμε.



     Με πολλές φροντίδες γι αυτά τα σπουδαία πλάσματα που συνεχώς μας θυμίζουν ότι τους οφείλουμε τα πάντα, όντας οι ανιδιοτελείς κουβαλητές του Πολιτισμού μας επί αμέτρητους αιώνες... Και, μεε πολύ χαμόγελο και καθόλου μικρόκαρδη μιζέρια που ταλανίζει πάμπολλους ανυποψίαστους της αγαθότητος της ζωής, κυρίως, εκτός Ιππευτηρίων, χωρίς να αποκλείονται και ελαχιστότατοι εντός αυτών!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.