Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

ΕΝΔΥΝΑΜΩΝΟΝΤΑΣ
ΨΥΧΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΤΟΧΕΣ


     H Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" με την επέκτασή της και στο πεδίο της μελέτης της θεατρικής μελέτης μετά την θέσπιση της λειτουργίας τμήματος Ιππικού Θεάτρου, ολοκληρώνεται ως ένα, μοναδικό για τη χώρα μας,  εργαστηριακό πεδίο σπουδής του απόλυτου βάθους της Ιππικής Τέχνης!



     "Ακουμπώντας" με σιγουριά επάνω στο περιεχόμενο  της σπάνιας, ειδικής, Βιβλιοθήκης της Ομάδος μας (σε μία χώρα όπου και η Εθνική της Βιβλιοθήκη διαλύθηκε και ιδιωτικοποιήθηκε...), σεβόμενοι την ιστορικήν αλήθεια και χωρίς "αυτοσχεδιασμούς" ξεκινήσαμε, ήδη, την διδασκαλία της χρήσεως εξοπλισμού "εποχής" (ύστερος Μεσαίωνας και Αναγέννηση) προκειμένου οι μαθητές μας να προετοιμασθούν για την επιτυχή εμφάνισή του σε προγραμματισμένες παραστάσεις μας.


     Πρώτο μας μέλημα η διδασκαλία του "φέρειν ορθώς"  ενδύσεις και εξοπλισμούς και, μάλιστα, με την ιδιαίτερη δυσκολία του "ενδύεσθαι" και "εκδύεσθαι" εφίππως.


     Όσο και αν φαίνεται ασήμαντο, το να φορέσεις ένα αλυσιδωτό κάλυμμα κεφαλής (coif) εφίππως, δεν είναι κάτι διόλου απλό και, ακόμη δυσκολότερο να εφιππεύσεις φορώντας το.


     Και όλα τούτα, εφιππεύοντας ένα δυνατό "βαρβάτο", έναν επιβήτορα Ίππο τον οποίο αναλαμβάνεις να αναδείξεις σε Ίππο θεάτρου από το ..."μηδέν".


     Και, το σημείο αυτό αποτελεί εδώ και λίγο καιρό το διδακτικό αντικείμενο προς τους μαθητές της Σχολής μας, παρατηρώντας την λαμπρή πρόοδό τους η οποία είναι αποτέλεσμα της συχνής τους προσελεύσεως στα μαθήματα.


     Ξεκινώντας από την εξοικείωση του Ίππου με τον διδακτέο εξοπλισμό, ποτέ δεν παραλείπουμε να βεβαιωθούμε ότι ούτε η "θωριά", ούτε ο θόρυβος, ούτε το βάρος του εξοπλισμού ενοχλούν, καθ΄ οιονδήποτε τρόπο, τον Ίππο και εάν παρατηρήσουμε ότι τον ενοχλεί αμέσως προβαίνουμε στην αποενοχοποίηση του εξοπλισμού για τις αισθήσεις του ζώου. Μόνον έτσι συνεχίζουμε την διδασκαλία μας και τούτο για την απόλυτη ασφάλεια των μαθημάτων μας.


     Κατόπιν φροντίζουμε να εξοικειώσουμε και τον μαθητή, αρχικώς επί του εδάφους, με τις επιπτώσεις στην ισορροπία του αλλά και στην άνεσή του, του φερομένου εξοπλισμού.



     Η διαδικασία αυτή γίνεται χωρίς να προκαλέσουμε στον μαθητή την οποιανδήποτε ανησυχία και, συχνά, χωρίς ο ίδιος να αντιλαμβάνεται ότι, πια, εισέρχεται σε μια ιδιαίτερη δοκιμασία ψυχικών και σωματικών αντοχών οι οποίες, τελικώς, θα τον αναδείξουν νικητή "εαυτού" ακόμη και στο στάδιο της καθημερινής του, εκτός Ιππευτηρίου και θεάτρου, ζωής! 


     Πολλές οι παιδαγωγικές, των χαρακτήρων, παράμετροι και ο Πόλεμος σε όλες του τις εκφάνσεις αναδεικνύεται ως το μεγαλύτερο "σχολείο" θωρακίσεως ψυχών. Κι αυτό το γνωρίζουμε στους "Έλληνες Κενταύρους" και το διακονούμε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.