Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

ΔΕΣΜΟΣ ΣΧΕΣΕΩΣ


     Ο σπουδαίος Δανός ερευνητής της Ιππικής που ζει στη Βραζιλία Bjarke Rink επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει το αίνιγμα του Κενταύρου παρατηρώντας, επί χρόνια, μέσω της νευρογλωσσικής "ατραπού", τον δεσμό σχέσεως Ίππου και Ανθρώπου. Το σύγγραμμά του "The Centaur Legacy" μνημειακής αξίας, αποτελεί και για την Σχολή μας ένα βαρύνον vade mecum που συντελεί στη βελτίωση των μαθημάτων μας. Όμως, από την συστηματική 13χρονη λειτουργία της Σχολής των "Ελλήνων Κενταύρων"  και την καθημερινή διδασκαλία πολλών Ίππων και Ιππέων προκύπτει ότι πουθενά αλλού εκτός μιας Σχολής Ιππασίας δεν μπορεί να αποκωδικοποιηθεί το αίνιγμα του Κενταύρου διότι, εν τοιαύτη περιπτώσει η "in vitro" παρατήρηση του δεσμού σχέσεως Ίππου και Ανθρώπου δεν μπορεί να είναι τόσο αδρή όσο στο περιβάλλον μιας Σχολής Ιππασίας.


     Και στη σημερινή μας εκπαιδευτική ημερίδα, επαληθεύσαμε όσα εκτίθενται στη προηγούμενη παράγραφο, παρατηρώντας προσεκτικά τον δεσμό σχέσεως του καθενός από τους σημερινούς μαθητές μας με τον Ίππο της Σχολής μας. Κι αυτός ο δεσμός σχέσεως είναι ο καταλύτης που διασυνδέει δύο διαφορετικά, ταξιδερμικώς, πλάσματα συνθέτοντας ένα κοινό αποτέλεσμα  σ υ ν ε ρ γ α σ ί α ς  το οποίο κωδικοποιήθηκε μέσα στους αιώνες με το όνομα "Κένταυρος"!


     Βεβαίως και τα μαθήματα της Σχολής του Ιππικού Θεάτρου η οποία ξεκίνησε τις εργασίες της προσφάτως, ως κλάδος της Σχολής των "Ελλήνων Κενταύρων" προορίζονται να εκπαιδεύσουν εφίππους ηθοποιούς για την διεκπεραίωση σκηνικών ρόλων, όμως, εν τω βάθει της ουσίας αυτής της διδασκαλίας "κρύβεται" ένα σημαντικότερο όφελος, αυτό, της αναδείξεως ακόμη ικανότερων Ιππέων και δη, εφίππων μαχητών, αξιοποιώντας τις κατευθύνσεις της νευρογλωσσικής προσεγγίσεως στην επίτευξη και σύσφιξη της σχέσεως δεσμού Ίππου και Ανθρώπου. Και προς αυτή την κατεύθυνση "κινηθήκαμε" και σήμερα.


     Εισαγάγαμε ...απαστράπτοντα παρελκόμενα θεατρικού βεστιαρίου όχι για να αναπαραστήσουμε "εποχή" αλλά για να σφυγμομετρήσουμε τις αντιδράσεις των μαθητών μας και την μετάδοση αυτών των αντιδράσεών τους στον Ίππο της Σχολής μας. 


     Βαθμολογήσαμε την "γεύση" ...δυσκολιών που ένιωσαν οι μαθητές μας φορώντας αυτά τα δύσχρηστα παρελκόμενα μεγάλου βάρους διότι, ας σημειωθεί, αυτά τα παρελκόμενα είναι πιστές αντιγραφές των αντιστοίχων αυθεντικών "εποχής" με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όπως, επί παραδείγματι, ο αλυσιδωτός θώρακας που "καθίζει" το αυτοκίνητο όταν τοποθετείται στο πορτ-μπαγκάζ...


     Κι όλα τούτα τα εντάξαμε στον ζωτικό χώρο του Ίππου μαζύ με τους φέροντες-Ιππείς ώστε να παρατηρήσουμε ιδιαίτερες διαδράσεις. Το αποτέλεσμα;


     To αποτέλεσμα υπήρξε μία ομογενοποίηση αλληλοαποδοχής μεταξύ Ίππου και Ιππέων η οποία κατέληξε στην ενίσχυση της αυτοπεποιθήσεως των τελευταίων με το λαμπρό αποτέλεσμα ο, εξ αυτών, Γεώργιος, στο ένατο μόλις μάθημά του να ενθαρρυνθεί τόσο ώστε να καταφέρει τις πρώτες του επιτυχείς καλπαστικές τοξεύσεις επί στόχου με λαμπρή στοχαστική κατάληξη!



     Ομοίως, την ίδια λαμπρή στοχαστική κατάληξη είχε και η πρωτοβουλία του άλλου Γεωργίου να επιχειρήσει και αυτός, σήμερα, τις πρώτες του καλπαστικές τοξεύσεις  για τις οποίες εισέπραξε τα θερμά συγχαρητήρια των παρόντων Συνασκουμένων του. 


     Δυναμικός χαρακτήρας και αυτός ο Γεώργιος, παρέκαμψε την Νομική προς χάρη ...ουσιαστικότερων ενασχολήσεων όπως ο Μοντελισμός και η Ιππική, επιβεβαιώνοντας ότι η Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" αποτελείται από ιδιαίτερες προσωπικότητες, προτιμώντας την περικεφαλαία από την "άχρωμη" περιβολή του δικηγόρου επ΄ ακροατηρίω! 



     Κυρίαρχος του Ίππου και του Τόξου του, ο Γεώργιος, επεχείρησε με ασφάλεια και άνεση αρκετές καλπαστικές εξόδους με τοξευτική ψυχραιμία και αδιάπτωτη επικέντρωση στον στόχο.


     Για την αναπληρώτρια Αρχηγό δεν τίθεται καν ζήτημα διότι ήδη είναι αρκετά προχωρημένη έχοντας υπερβεί πολλά "αναχώματα" δυσκολιών, πλην ενός: δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι ξεκινώντας να μάθουμε κάτι δεν απαιτούμε από τον εαυτό μας με την πρώτη να το πετύχουμε άριστα διότι εν τοιαύτη περιπτώσει δεν θα ήμασταν μαθητές αλλά ...Δάσκαλοιι!


     Πάντως και σήμερα σε όλες τις καλπαστικές τοξεύσεις της επί στόχου η αγαπημένη μας Χρυσούλα ήταν ευστοχότατη και, κυρίως, κυρίαρχη -και αυτή!- του Ίππου και του Τόξου της.


     Και όπως δείχνουν τα πράγματα, τα μαθήματα της Σχολής Ιππικού Θεάτρου, εκτός του "φαβορί" που λέγεται Χρυσούλα, επιταχύνουν τη διαδρομή προς τις εξετάσεις και για τους δύο Γεωργίους, οπότε πάμε ολοταχώς για ...τριπλέτα εξετάσεων!


     Το Ιππικό Θέατρο προωθεί την Έφιππη Τοξοβολία και ...τούμπαλιν, πάντοτε υπό την προϋπόθεση της αξιοποιήσεως των πορισμάτων της προσεκτικής παρατηρήσεως του δεσμού σχέσεως Ίππου και Ανθρώπου. Κι όπως τραγουδούσε κι ο Διονύσης Σαββόπουλος: "Κάτι αλήθεια συμβαίνει εδώ..." κάτι ...νευρογλωσσικό!


ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ:

     Ευγνώμονες ευχαριστίες της Ομάδος προς 
τον Συνασκούμενο Πολυδεύκη (Β. Κροκίδη) 
και τον Υπαρχηγό της Ομάδος μας Πρωτεσίλαο (Σπ. Νικόλη) 
για τον εκ μέρους τους ευγενή δανεισμό ενδυμασιών και παρελκομένων "εποχής" 
τα οποία είναι πολύτιμα τόσο ως εποπτικά μέσα διδασκαλίας 
στα μαθήματα του Ιππικού Θεάτρου 
όσο και ως σκηνογραφικά μέσα σε προσεχείς παραστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.