Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΩΜΟΠΛΑΤΙΑΙΑΣ ΤΟΞΕΥΣΕΩΣ


     Το να επιλέγεις να ξεκινάς από τα δύσκολα δεν είναι σίγουρο ότι αποτελεί πάντοτε το πλέον ενδεδειγμένο "μονοπάτι" ! Αυτό, όμως, είναι το "μονοπάτι" που δείχνει να επιλέγει η αναπληρώτρια Αρχηγός των "Ελλήνων Κενταύρων" Χρυσή Ηλιάδη και οι επιλογές του ή της Αρχηγού της Ομάδος μας είναι πάντα σεβαστές από όλους. Έτσι, όταν σήμερα η Χρυσή δήλωσε ότι κατά την ομαδική εβδομαδιαία Προπόνηση Παραδοσιακής Τοξοβολίας θέλει στη Γραμμή Βολής οι Συνασκούμενοι να ασκηθούν στην ...ωμοπλατιαία τόξευση κανείς δεν της έφερε αντίρρηση! Η τόξευση αυτή είναι δυσκολότατη, ίσως η δυσκολότερη του ασκησιολογίου της Τοξοβολίας, αφορμάται από την περιοχή της ωμοπλάτης (όπως και η ονομασία της προσδιορίζει) και η σημασία της είναι η αποκατάσταση-αντιστάθμιση των κυφωτικών εκτροπών στις οποίες μπορεί να παρασυρθεί ο Τοξότης που παρασύρεται σε "σκύψιμο" προς την χορδή και με ταυτόχρονη υπερανάπτυξη του ενστίκτου του Τοξότη λόγω του ότι δεν επιτρέπει άμεση οπτική στοχαστική ευθεία! Εμπεριέχει υψηλότατο κίνδυνο ατυχήματος λόγω της τροχιάς περιστροφής του Τόξου με ανοικτή χορδή φέρουσα βέλος, προκειμένου να διευθετηθεί προς τόξευση πίσω από την ωμοπλάτη  και της συνεπαγόμενης απειλής ακούσιας αφέσεως του βέλους, λόγος για τον οποίο θα πρέπει πάντοτε η ωμοπλατιαία τόξευση να διδάσκεται εξατομικευμένα, χωρίς παρουσία άλλων γύρω από εκείνον που την επιχειρεί προς αποφυγή ατυχημάτων! Παρ΄ όλα αυτά, η δική μας Χρυσή απετόλμησε, για πρώτη φορά στην 13χρονη ιστορία της Ομάδος μας, να την διδάξει ομαδικά, στη Γραμμή Βολής και μάλιστα υπό ακόμη δυσκολότερες συνθήκες, σε πέντε  α ρ χ ά ρ ι ο υ ς Συνασκουμένους οι οποίοι "έτυχε" να την συνθέτουν σήμερα! Και αυτό διότι, ως γνωστόν, ανεξαρτήτως συνθέσεως Γραμμής Βολής, η Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" θεωρεί ότι σε κάθε ομαδική Προπόνηση, από ιδρύσεώς της, εκπαιδεύεται ένα και το αυτό άτομο που διαρκώς εξελίσσεται! Ανεξαρτήτως, λοιπόν όλων αυτών των δυσκολιών και επικινδυνοτήτων, ανεξαρτήτως το ότι η άσκηση αυτή επιχειρήθηκε για πρώτη φορά στα 13 χρόνια λειτουργίας της Ομάδος μας σε ομαδικό "επίπεδο", η Χρυσή όχι μόνον κατάφερε να την διδάξει άριστα και με απόλυτην ασφάλεια σε όλους, αλλά και το έκανε τόσο καλοσχεδιασμένα και "εγκεφαλικά" με αποτέλεσμα να την απολαύσουν ακόμη και δύο παιδιά τα οποία, σήμερα, κράτησαν για πρώτη φορά Τόξο στη ζωή τους! Ας διαβάσουμε, όμως, την δική της περιγραφή...

Α.Η.Κ.




ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΈΣ ΚΑΤΑΣΤΆΣΕΙΣ

     Σήμερα λοιπόν ξεκινώντας από την έδρα της ομάδας για τον Λυκαβηττό, είχαμε την χαρά να υποδεχθούμε στη Γραμμή Βολής ένα Μέλος των "Ελλήνων Κενταύρων Κερκύρας" τον Μανώλη αλλά και τρείς νέους Συνασκουμένους. Οι τρεις νέοι Συνασκούμενοι ήσαν οι άμεσοι οικείοι της αγαπημένης μας Κατερίνας που μας πρωτοσυνάντησε στη προηγούμενη προπόνηση και θέλησε να μοιραστεί την χαρά της Τοξοβολίας μαζί τους.


     Φτάσαμε στο σημείο της Προπόνησης όπου και εξήγησα την ιδιαιτερότητα του σημερινού προγράμματος στους Συνασκουμενους και ξεκίνησα την προθέρμανση...


     Αμέσως μετά ο Σταμάτης μας, ανέλαβε να κάνει ένα οικογενειακό εισαγωγικό καθώς σήμερα είχαμε μαζί μας ως καλεσμένους και τον άντρα της Κατερίνας αλλά και τα βλαστάρια τους, εξίσου ταλαντούχοι και οι τρεις όσο η Κατερίνα μας, και μαζί με αυτούς παρακολούθησαν το εισαγωγικό και η ίδια η Κατερίνα αλλά και η Μαρία για να "φρεσκάρουν" την τεχνική τους...


     Ενώ, σχεδόν όλοι ακολούθησαν τον Σταμάτη, εγώ παρέμεινα με τον Μανώλη για να χαρώ την τεχνική του και να ανταλλάξουμε πληροφορίες για την προπονητική που ακολουθείται στους "Έλληνες Κενταύρους Κερκύρας" όπου η δουλειά τους είναι εντυπωσιακή.


     Ο Μανώλης ο οποίος και αυτός είναι αρχάριος Τοξότης, "παιδί" του γραφείου ως πανεπιστημιακός φοιτητής, χρειάσθηκε μια μικρή συμβολή στην επίτευξη μεγαλύτερης ευκαμψίας για την βελτίωση της τεχνικής του και του αξήγησα πόσο καλό θα του κάνει η Τοξοβολία στην αποκατάσταση σημαντικών δυσκαμψιών που προκαλεί η πολύωρη παραμονή στα "θρανία".


     Έπειτα τον έβαλα να κάνει κυρίως κοντινές βολές που δεν ξεπερνούσαν τα 6 μέτρα, καθώς διαπίστωσα όσο τον παρατηρούσα ότι δεν έχει ασκηθεί στην Τοξοβολία εξ επαφής. Πρόσθιες, πλάγιες και πάρθιες από τα 3 μέτρα έως τα 6 μέτρα η άσκησή του και βαθμιαία η βελτίωσή του... Κατόπιν του ζήτησα να τοξεύσει από την απόσταση που συνηθίζουν οι Κερκυραίοι Συνασκούμενοί του.


     Η απόσταση που μας έδειξε ήταν γύρω στα 10 μέτρα ... Οι βολές του όντως βελτιωμένες κατά πολύ σε σχέση με τις κοντινές... Είχα όντως δίκιο... Τόνισα κυρίως δύο σημεία στον Μανώλη μας, τον καρπό του (που πρέπει να είναι πάντα στην ευθεία), και τις ωμοπλάτες (η δύναμη για να ανοίξει το Τόξο πρέπει να προέρχεται από την ωμοπλάτη, η ωμοπλάτη ανοίγει και τραβάει την χορδή για να ανοίξει το Τόξο, στην τόξευση όπου οι ωμοπλάτες τείνουν να ακουμπήσουν η μία την άλλη).


     Ύστερα μετά από συνεννόηση με τον Σταμάτη ο οποίος έκανε το εισαγωγικό συντάξαμε την Γραμμή Βολής και κάναμε κάποιες βολές πριν φύγει ο Σταμάτης καθώς είχε εργασιακές υποχρεώσεις και τον ευχαριστώ γι' αυτό που πρόσφερε σήμερα... Κατόπιν εκείνος μας χαιρέτησε και αποχώρησε...


     Συνεχίσαμε με την πολύ δύσκολη και απαιτητική άσκηση της ωμοπλατιαίας τόξευσης, έχοντας στην Γραμμή Βολής αρχάριους Τοξότες ακριβώς μετά το εισαγωγικό τους και με πιο "έμπειρο" τον Μανώλη  που έχει στο ενεργητικό του μόνον 6 Προπονήσεις..


     Έχω να πω πως, όταν είσαι αρχάριος και καλείσαι να κάνεις κάτι για πρώτη φορά τόσο δύσκολο και το κάνεις τόσο συντονισμένα με τους Συνασκουμένους σου, τότε, αυτό είναι... επιτυχία!


     Με εξέπληξαν οι Τοξότες με την κινησιολογία τους σήμερα, και δεν άργησα να τους προσθέσω βέλος στην τόξευση... Ένας -ένας λοιπόν και σε δικούς του χρόνους, έκανε ωμοπλατιαία τοξευση και κλείσαμε με την ομαδική, πια, ωμοπλατιαία τόξευση στην ενιαία Γραμμή Βολής!


     Και εκεί έλαμψαν τα μάτια μου και κενταγε το μυαλό μου καινούριες ασκήσεις. Δεν ξέρω αν το "καταλάβε" κάποιος, αλλά αυτό έγινε... Ναι!


     Μετά την λήξη της Προπόνησης οι Συνασκούμενοι μου ζήτησαν να συνεχίσουν κατά μόνας να τοξεύσουν ακόμη μερικές φορές και αυτό με χαροποίησε διότι έδειξε ότι το Τόξο τους είχε "κεντρίσει" το ενδιαφέρον παρά τις δυσκολίες της σημερινής διδασκαλίας.


     Και επειδή στην Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" επιλέγουμε πάντα τον αξιότερο, ασχέτως παλαιότητος και "τίτλων", θεώρησα ότι η νεοείσακτη Κατερίνα μας ως Γυμνάστρια θα ήταν πιο κατάλληλη από εμένα να διεκπεραιώσει την επόμενη προθέρμανση της Γραμμής Βολής κάτι που της ζήτησα και εκείνη μου έδωσε την χαρά της αποδοχής.


     Και δεν κρύβω ότι έχω κατά νου και την αξιοποίηση της , επίσης νεοείσακτης, Μαρίας μας, δασκάλας χορού η οποία μας εξέπληξε με την ευκαμψία της η οποία την βοήθησε να εκτελέσει άψογα το σημερινό, δύσκολο, ασκησιολόγιο.


     Σας ευχαριστώ πολύ σήμερα για αυτό το ωφέλιμο Σάββατο!
  
Εφιπποτοξοτικά!
Χρυσή Ηλιάδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.