Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ DNA


     Πανταχού παρόν το "ίχνος" του ανθρώπινου DNA και της κληρονομικότητος στην συμπεριφορά του άνω θρώσκοντος, όπως, πανταχού παρούσα και η ιδιαίτερη φύση των Μελών των "Ελλήνων Κενταύρων", πολύ πέραν της "πεπατημένης"!


     Αυτό απεδείχθη και σήμερα, στο τέταρτο, μόλις, μάθημα του Συνασκουμένου μας Αναστασίου, γόνου μεγίστου πνευματικού Ταγού, κατά την διδασκαλία ενός κρίσιμου "κεφαλαίου" Ιππασίας το οποίο κρίνει μία βασικότατη παράμετρο ιππεύσεως: Την διευθυντικήν αντιληπτικότητα επί ίχνους στροφής του Ιππέως, σε συνδυασμό με την διαρκή, εντός κέντρου βάρους ισορροπίας, διατήρηση του "καθίσματός" του.  


     Παραλλήλως, σήμερα, σ΄ αυτή την λίαν καρποφόρο, εκπαιδευτική, ημερίδα, ο δωδεκάχρονος Εφιπποτοξότης και Εκπαιδευτής υπό επίβλεψη Χάρης, επιφορτίστηκε με την δεύτερη διδασκαλία του, πάντοτε υπό επίβλεψη, ώστε να προχωρήσει και στην δική του, ως μέλλοντος Εκπαιδευτή, πρόοδο.


     Kατά την έναρξη αυτού του μαθήματος και λόγω των απαιτήσεων ευκαμψίας του εκπαιδευομένου ως εκ του περιεχομένου του, δεν αρκεσθήκαμε στις απλές προθερμαντικές ασκήσεις οι οποίες, απαραιτήτως, προηγούνται κάθε μαθήματος αλλά "επικαλεσθήκαμε" και την συνδρομή του Τόξου ως προθερμαντικού "μέσου".


     Πράγματι, αυτό το "μέσο" έχει αποδειχθεί πολύτιμο για το "στήσιμο" του κορμού που αποτελεί και το "κλειδί" της έφιππης ισορροπίας, κάτι που απεδείχθη ανεκτίμητο και στο σημερινό μάθημα και το συνιστούμε ανεπιφυλάκτως σε όλους τους Ιππείς έστω και με την χρήση μιας ράβδου εάν δεν διαθέτουν (όπως και δεν διαθέτουν όλοι) ένα Τόξο!


     Ο 12χρονος Χάρης, παρακολουθώντας από κοντά, πλάι στον Ίππο και με συνέπεια επαγγελματία Εκπαιδευτή, σε όλη την διάρκεια του μαθήματος τον εκπαιδευόμενό του, με λακωνικό αλλά και περιεκτικό λόγο έδινε οδηγίες με αποτέλεσμα ο επιβλέπων Εκπαιδευτής να μην ακούει καν τα διαμειβόμενα αλλά έκπληκτος να παρατηρεί την συνεχή επανάληψη μιας ακριβέστατα εκτελούμενης ασκήσεως!


     Το οπτικοακουστικό υλικό από την διδασκαλία της ασκήσεως κινήσεως επί γωνιώδους ίχνους απέδωσε 68 φωτογραφίες οι οποίες, όπως πάντοτε, μετά το μάθημα μελετήθηκαν, μία προς μία, από τον Εκπαιδευτή. Ο Λ Ε Σ  μα  Ο Λ Ε Σ  απεικόνισαν την  Ι Δ Ι Α Ν  άψογη εκτέλεση των ίδιων προβλεπομένων χειρισμών από πλευράς του εκπαιδευομένου με σκανδαλώδη  α κ ρ ί β ε ι α  χειρουργού και όχι, απλώς, Ιππέως!


     Με ενστικτώδη "ανακάλυψη" ακόμη και του κανόνος του "Épaule en dedans", αυτός ο λίαν ιδιαίτερος εκπαιδευόμενος εξετέλεσε με ακρίβεια διατηρήσεως κέντρου του ίχνους, όλες τις στροφές του χωρίς ούτε μία φορά να δούμε πόδι του Ίππου εκτός βαλβίδων.


     Και η εκπληκτική τήρηση της ακριβείας επί του κέντρου του καθορισμένου ίχνους κινήσεως, παρέμεινε κανόνας μέχρι τέλους, μαζύ με το, συνεχώς, άριστα διατηρούμενο "κάθισμα"!


     Η ιππική αντίληψη του εκπαιδευομένου σε συνάρτηση με την ακρίβεια των οδηγιών του νεαρού Χάρη κατάφεραν όχι μόνον να διεκπεραιώσουν άριστα μία δύσκολην άσκηση αλλά και να διατηρήσουν τον δυνατό επιβήτορά μας σε άριστη ψυχολογία δίνοντάς μας την εικόνα περισσότερο ...χορευτή παρά Ίππου!


     Και κατά την διέλευση υπεράνω της υπερυψωμένης βαλβίδος (ημικαβαλέτο) η οποία επιστέγασε την άσκηση, η ίδια ακρίβεια εκτελέσεως με την ίδια διατήρηση ορθού καθίσματος και χειρισμών παρατηρήθηκε στον εκπαιδευόμενο και στον ίππο 


     Κι ενώ, μέχρι σήμερα κατά την εκτέλεση αυτής της ασκήσεως ήταν φυσικό σε κάποια στιγμή να βγαίνει εκτός του καθορισμένου ίχνους έστω και ένα πόδι του Ίππου, σήμερα,  ο ύ τ ε  μία φορά δεν είδαμε κάποιο πόδι του Ίππου να εκφεύγει  του ίχνους που όριζαν οι βαλβίδες!


     Απαραίτητος ο επίλογος της Έφιππης Τοξοβολίας ως ..."λυτρωτική ανταμοιβή" ενός επιτυχούς μαθήματος αρχαρίου της Σχολής μας και ο Αναστάσιος κι εδώ ...διέπρεψε!


     Διατηρώντας σε κίνηση τον Ίππο του και το καλό του "κάθισμα", ασχολήθηκε με τον χειρισμό του Τόξου του εκτελώντας με ακρίβεια τα παραγγέλματα των τοξεύσεων επί ιδεατού "στόχου" επί του εδάφους.


     Και οι "συγκεντρώσεις" των βελών του επί αποστάσεως οκτώ μέτρων ήσαν αυτές!


     Ένας διακεκριμένος ιατρός ο οποίος, με την σπουδαία ειδικότητά του προάγει την ζωή δια των γεννήσεων, μπορεί κάλλιστα να διαχειρίζεται και τον ...θάνατο μέσω μιας πολεμικής τέχνης η οποία ορίζεται από την φράση: "ΤΩ ΟΥΝ ΤΟΞΩ ΟΝΟΜΑ ΒΙΟΣ ΕΡΓΟΝ ΔΕ ΘΑΝΑΤΟΣ"!


     Πόσα ωραία απολαύσαμε σε αυτή την εκπαιδευτικήν ημερίδα, από υπερπηδήσεις υψηλών εμποδίων από τον 12χρονο Χάρη μας μέχρι την αγαπημένη μας Έφιππη Τοξοβολία.


     Κανένα απρόοπτο και σε αυτό το δύσκολο μάθημα, κανένας κίνδυνος για κανέναν και όλοι το ίδιο ωφελημένοι και ευτυχείς απ΄ αρχής μέχρι τέλους, με ευτυχέστερο τον επιβήτορα Sepp ο οποίος το μόνο που προσδοκούσε είναι τα χάδια όσων τον πλαισίωναν!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.