Κυριακή, 26 Ιουλίου 2020

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΙΠΠΕΥΤΗΡΙΟ


     Μπορεί η Ε.Μ.Υ. να ειδοποιούσε για πολύ υψηλές θερμοκρασίες και στη πραγματικότητα να μπορούσαν να τηγανιστούν αυγά στην ...άμμο, όμως το ομαδικό πνεύμα των "Ελλήνων Κενταύρων" είναι αρκετά δυνατό ώστε να εξομαλύνει κάθε αντιξοότητα και να διαμορφώνει τις πιο ευχάριστες αλλά, κυρίως, ωφέλιμες συνθήκες συνυπάρξεως των Μελών μας!


     Και τι δεν περιελάμβανε η σημερινή μας ημερίδα... Κατ΄ αρχήν τις απονομές των δύο περγαμηνών αναγνωρίσεως του Εφιπποτοξότη Μηνά Α. Τσομπανιάν ως Εκπαιδευτή της Σχολής μας και του δωδεκάχρονου Συνασκουμένου Θεοχάρη Δ. Κυριακίδη ως Εφιπποτοξότη και, μάλιστα, ως του νεαρότερου Έλληνος Εφιπποτοξότη, ρεκόρ ηλικίας για την Σχολή μας, την Ελλάδα και μπορεί και ...ευρύτερα!


     Ο Μηνάς μας είναι ο πρώτος Εκπαιδευτής της Σχολής μας ο οποίος υπέστη πολύ αυστηρότερη δοκιμασία από όλους τους μέχρι τώρα Εκπαιδευτές ώστε να μπορεί, πέραν των εκπαιδευτικών του καθηκόντων, να ανταποκρίνεται και σε οργανωτικά και σε διοικητικά καθήκοντα αλλά και σε καθήκοντα δημοσίων σχέσεων της Ομάδος μας.


     Η δοκιμασία του Μηνά έγινε με πολύ απαιτητικές διαδικασίες διότι, πλέον, οι Εκπαιδευτές της Σχολής μας δεν θα πρέπει να είναι, μόνον, κάτοχοι του εφιπποτοξοτικού "αντικειμένου" αλλά να συνοψίζουν στο πρόσωπό τους έναν Ηγέτη με τις αρετές του πραγματικού καθοδηγητή μιας Ομάδος και ο Μηνάς απέδειξε ότι όλα τούτα τα συνοψίζει στο πρόσωπό του!


     Ο δωδεκάχρονος Θεοχάρης αφού υπέστη με επιτυχία την προβλεπόμενη δοκιμασία, από σήμερα αναγνωρίσθηκε ως Εφιπποτοξότης και μετά από δήλωση επιθυμίας του εκπαιδεύεται ώστε κάποτε να αναδειχθεί και ως Εκπαιδευτής.


     Ο αγαπημένος μας ταλαντούχος πιτσιρίκος παραλαμβάνοντας την περγαμηνή του μας έδειξε την, εύλογη, χαρά του διελαύνοντας ανάμεσά μας με υψωμένο το Τόξο και την περγαμηνή του στη ράχη του λατρευτού του επιβήτορος Sepp με τον οποίο κατέκτησε την διαπίστευσή του στην Έφιππη Τοξοβολία, αλλά και πολλές διακρίσεις στην Υπρπήδηση Εμποδίων.       Όμως, σήμερα, στο Ιππευτήριο έρρευσε και οίνος και απολαύσαμε και γλυκά τα οποία μας προσέφερε ο Μηνάς μας ο οποίος μαζύ μας γιόρτασε τα γενέθλιά του! 


     Σήμερα ο Μηνάς μας έγινε 27 χρόνων και η ζωή δείχνει να του ανοίγει πολλούς ωραίους δρόμους κάνοντάς μας να χαιρόμαστε μαζύ του!


     Και βεβαίως, ο ίδιος ο Μηνάς φρόντισε στο σημερινό του προπονητικό πρόγραμμα να κάνει το καλύτερο δώρο στον εαυτό του, με άριστες επιδόσεις στην Έφιππη Τοξοβολία!


     Από την, υπέροχην, αρχική εφίππευση δι εφάλσεως, ο Μηνάς έδειξε ότι έχει περάσει σε άλλη σχέση με την Έφιππη Τοξοβολία και τον ίππο!


     Πράγματι, δεν ξέρουμε αν σε αυτό συνετέλεσε η απονομή της περγαμηνής ή τα γενέθλιά του αλλά ο Μηνάς μας δυσκόλεψε με δύο ζητήματα:


     Πρώτον, μας κατέπληξε με μία ανάλαφρη, χορευτική, στάση που είχε καθ΄ όλη την διάρκεια της εκτελέσεως του ασκησιολογίου του.


     Κι αυτή η στάση του τον βοήθησε να εκτελέσει εκπληκτικές καλπαστικές τοξεύσεις!


     Δεύτερον, ο Μηνάς μας δεν εννοούσε να κατεβεί από τον ...Ίππο παρά το ότι ο ήλιος τον είχε μετατρέψει σε κάθιδρο ...αστακό!


     Η Έφιππη Τοξοβολία είναι γνωστό ότι φορτίζει με απίστευτες δυνάμεις τον ψυχισμό του Ανθρώπου κάνοντάς τον ισχυρότερο και ευσταθέστερο, όμως, στην περίπτωση του Μηνά αυτό το διαπιστώσαμε σε υπερθετικό βαθμό.


     Στον νέο, ικανότατον Εκπαιδευτή μας δεν χρειάζεται να ευχηθούμε το ο,τιδήποτε διότι είναι εμφανές ότι η επιτυχία του έργου του είναι δεδομένη.


     Ομοίως αποτελεσματικός ήταν κατά την εκτέλεση του ασκησιολογίου του και ο νεαρός Θεοχάρης.


      Αυστηρός με τον εαυτό του, λιγομίλητος και αυτοσυγκεντρωμένος είναι η "χαρά" του Εκπαιδευτή του ανταποκρινόμενος αμέσως σε ό,τι του ζητείται!


     Και δεν αφήνει ευκαιρία που να μην εκπαιδεύσει τον επιβήτορα Ίππο του με την ισχυρότατη προσωπικότητα, όπως έκανε και σήμερα εξοικειώνοντάς τον με τον ...συνωστισμό και την "περίεργη" δραστηριότητα της οπλίσεως του Τόξου, κάτι που στέφθηκε με μεγάλην επιτυχία!


     Ο Μηνάς ανέλαβε, σήμερα και την διεξαγωγή των μαθημάτων Ιππασίας της ημερίδος (μέχρι και την διδασκαλία της Ιπποκομίας) στα οποία περιλαμβάνονταν και τα δύο εισαγωγικά μαθήματα νέων μαθητών που είχαμε την χαρά να υποδεχθούμε πρώτη φορά στο Ιππευτήριο.


     Οι δύο νέοι μαθητές μας, η Νικολέτα κι ο Μάριος μας τίμησαν με τις παρουσίες τους στις εκδρομές μας οι οποίες μας φέρνουν σε επαφή με πολύ αξιόλογους φίλους και, σ΄ αυτή την ημερίδα, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, απεφάσισαν με την βοήθεια του Μηνά να δοκιμάσουν την ίππευση.


     Και τα δύο παιδιά, κατ΄ αρχήν, δεν έδωσαν κανένα δείγμα "νέου στην Ομάδα" και με τις συγκροτημένες προσωπικότητές τους αφομοιώθηκαν αμέσως από το πνεύμα και την εργασία της Σχολής μας.


     Ο Μάριος, αφού ολοκλήρωσε τον Κύκλο Προσεγγίσεως και την Ρυταγώγηση, με μία εκπληκτικήν έφαλση, λες και ήταν χρόνια μαζύ μας, εφίππευσε, πήρε το σωστό "κάθισμα" και, υπό την καθοδήγηση ενός εξαιρετικού, όντως, Μηνά, ξεκίνησε το μάθημά του.

     Αμέσως η σχέση του με τον Ίππο φάνηκε πολύ ισχυρή και όπως μας ενημέρωσε, ίππευε μικρός αλλά επί πολλά χρόνια παρέμεινε μακράν της Ιππικής.


     Πολύ προσεκτικά ο Μηνάς τον βοήθησε να λειτουργήσει διευθυντικά και να εμπνεύσει αρμονική κίνηση στον Ίππο.


     Ο Μάριος, με ιδιαιτέρως "καλές χείρες" διετήρησε τον Ίππο του καθ΄ όλη την διάρκεια του μαθήματος ευπειθή και ευχείριστο.


      Το άριστο "κάθισμά" του αλλά και η όλη ψυχοπνευματική ισορροπία του ενθάρρυναν τον Εκπαιδευτή του ώστε να του δώσει εντολή περιστροφής και να βρεθεί σε Μένδειο "κάθισμα", δηλαδή, με "πρόσωπο" προς τα πίσω.


     Η άσκηση αυτή εκτελείται εκεί όπου ο Ιππέας παρέχει ισορροπιστικές εγγυήσεις και στη συγκεκριμένη περίπτωση οι εγγυήσεις αυτές ήσαν -όπως και απεδείχθησαν- ισχυρότατες.


     Και ο Μάριος διηύθυνε αρκετά σε Μένδειο "κάθισμα" τον Ίππο του διατηρώντας ελεγχόμενη κίνηση και διεύθυνση.


      Το ίδιο επιτυχές ήταν το Μένδειο "κάθισμά" του και στην περίπτωση της εγκαταλείψεως των ηνιών, όταν του ζητήθηκε!


     Ο Μάριος δείχνει "γεννημένος" για την Γυμνιππευτική της Φυσικής Ιππικής και είμαστε βέβαιοι ότι θα προχωρήσει ταχύτατα.


     Εν τέλει, ο Μηνάς τον εισήγαγε και στα απαραίτητα της Έφιππης Τοξοβολίας ώστε σ΄ αυτό το πρώτο του μάθημα να χαρεί και την, εν κινήσει, έφιππη τόξευση. 


     Και οι έφιππες τοξεύσεις του Μαρίου ήσαν οι ...αναμενόμενες, "διαυγείς" και γεωμετρημένες!


     Είναι η πραγματική αμοιβή μας να χαιρόμαστε τους μαθητές μας να απολαμβάνουν τον Ίππο και την Ιππική με συνειδητότητα και ο Μάριος φρόντισε να μας "καλοπληρώσει"!


     Και το έκανε καθ΄ όλη την διάρκεια του υπέροχου μαθήματός του μέχρι και την στιγμή της θριαμβευτικής του αφιππεύσεως! Εμείς, τον ευχαριστούμε!


     Η Νικολέτα είναι ένα πρόσωπο που ήρθε στην Ομάδα μας για να μας διδάξει ότι δεν πρέπει να σπεύδουμε να εξάγουμε επιπόλαια συμπεράσματα για το ο,τιδήποτε πριν βιώσουμε την ουσία όσων μπορεί να κρύβουν τα "εμφαινόμενα"! 


     Ένας χαρακτήρας ευγενέστατος, εργατικός και συγκροτημένος, με πολλές αρετές και δεξιότητες που, ίσως, ούτε κι η ίδια έχει ανακαλύψει, όμως, επάνω στον ίππο και κάτω από αυτόν, όλα τούτα είναι "ορατά" στο έμπειρο "μάτι"!


     Με τον Εκπαιδευτή Μηνά να διευθύνει το εισαγωγικό της μάθημα, η Νικολέτα ξεκινούσε την κάθε της άσκηση με έναν βαθύ αυτοέλεγχο απαραίτητο σε κάθε περίπτωση, όμως, ταυτοχρόνως με αυτό το "απαραίτητο" η Νικολέτα επεδείκνυε και μιαν αβάσιμη αυτοαμφισβήτηση για την ικανότητά της να φέρει σε πέρας την άσκησή της.


     Σιγά-σιγά, με την υποστήριξη του Μηνά αλλά και με την "αυτοανακάλυψη" της ωριμότητός της, η Νικολέτα όχι μόνον αντελήφθη το αβάσιμο της αυτοαμφισβητήσεώς της αλλά και εκτοξεύθηκε στο ύψος των πραγματικών, υψηλότατων, ικανοτήτων της αφήνοντάς μας άναυδους για την ακρίβεια της εκτελέσεως των ασκήσεων του μαθήματός της.


    Με μία σωματοδομή εξαιρετική για άθληση, η Νικολέτα "στάθηκε" στη ράχη του Ίππου της με ακρίβεια ...έμπειρης Αμαζόνας κι απέδειξε, πρώτα στον εαυτό της και κατόπιν σε όσους την χαίρονταν να ιππεύει, ότι στην φύση του Ανθρώπου βρίσκονται "εγγεγραμμένες" στο διάβα των αιώνων, δεξιότητες συνυφασμένες με την πορεία και την εξέλιξη της Ανθρωπότητος.


     Αυτές οι παρουσίες στην Ομάδα είναι πραγματική χαρά για όλους μας υπενθυμίζοντάς μας την δύναμη της θελήσεως και τα επιτεύγματά της! Και η αγαπημένη μας Νικολέτα δείχνει την δύναμη της θελήσεώς της με πολλούς τρόπους, ακόμη και έφιππη.


     Και με αυτούς τους χαρακτήρες που από την πρώτη στιγμή κερδίζουν μια τόσο ιδιαίτερη Ομάδα, όπως την δική μας, προάγεται κατά τον καλύτερο τρόπο η Έφιππη Τοξοβολία αλλά προάγονται και οι διανθρώπινες σχέσεις οι οποίες πλήττονται από την εμπορικοποιημένη κι "εργολαβίστικη" εποχή μας!


     Χμμμμμ, για το γλυκύτατο αγριοτσάκαλο της ...πλάσης, την Δέσποινα τα είπαμε ήδη.


     Απλώς θα αποκαλύψουμε τον τρόμο του Ιδρυτή της Ομάδος βλέποντας την να απομακρύνεται έφιππη κι ...ανέμελη να λέει στον Εκπαιδευτή της Μηνά, "Τρέξε να την μαζέψεις διότι ξεχάστηκε και πάει σπίτι της με το αλογάκι!". Όμως, όταν το έλεγε ήταν τόσο υπερήφανος γι αυτό το σπάνιο κοριτσάκι και για την σχέση της με τον Ίππο και την Ιππική...


     κηνές" πανέμορφες στην "αυλή" των "Ελλήνων Κενταύρων" εξαγόμενες από την αντίληψη μιας φυσιοκεντρικής παιδαγωγικότητος που αν είχε την βούληση να την "ανακαλύψει" το "επίσημο κράτος" οι Πολίτες του θα ήσαν ευτυχισμένοι!


      κηνές" που γεμίζουν χαρά και θετικότητα όσους βιώνουν την δράση μας και ανταλλάσσουν συναισθήματα όχι μόνον μεταξύ Ανθρώπων αλλά, κυρίως, μεταξύ Ανθρώπου και Φύσεως όπως αυτή εκφράζεται και μέσω των υπέροχων, τετράποδων, Δασκάλων και Συνεργατών μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.