Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

ΚΑΘ' ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΔΙΑΧΩΡΗΤΟΥ


     Ένα αξίωμα των πολεμικών τεχνών αποτελεί και η ακόλουθη διατύπωση: 


     "O χώρος όπου διδάσκεται μία πολεμική τέχνη ονομάζεται Dojo (ιαπωνικά), Dojang (κορεατικά) ή Kwon (κινεζικά), δηλαδή, τόπος φωτίσεως. Το κάθε Dojo διευθύνεται από έναν Sensei (ιαπωνικά), ή Sifu (κινεζικά) που σημαίνει "Δάσκαλος" ή, ακριβέστερα, εκείνος που γεννήθηκε (sei) πριν (sen). Toυτέστιν, ο "γεννημένος πριν από σένα" και, βεβαίως, όχι χρονολογικώς, είναι ο Δάσκαλός σου, κατά την ιαπωνική εκδοχή και ιεράρχηση των Αξιών. Και ο Sensei μοιάζει πολύ με τον Δάσκαλο του Zen, χωρίς να αναζητά τον μαθητή αλλά και χωρίς να τον εμποδίζει να φύγει."
[Joe Hyams: "Zen in the Martial Arts"]


     Στην Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" ισχύουν όλα τα παραπάνω με μόνη εξαίρεση ότι ο δικός της Sensei βρίσκεται στην Ουγγαρία, αλλά όσοι μεταφέρουν σε κάθε δράση της την διδασκαλία του Δασκάλου τηρούν όλα τα υπόλοιπα, μεταξύ των οποίων, να μην αναζητούν μαθητές  αλλά και μη εμποδίζοντας να φύγουν όσοι το επιθυμούν. Παραλλήλως, στην Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" η πύλη εισόδου παραμένει πάντοτε ανοιχτή για όσους επιθυμούν να εισέλθουν ακόμη και υπό συνθήκες υπερβάσεως των ορίων του ...αδιαχωρήτου, όπως συνέβη σε αυτή την Προπόνηση σε έναν χώρο με μέγιστο, προβλεπόμενο, αριθμό παρόντων τους πέντε όπου σήμερα κατάφεραν να συνασκηθούν ...εννέα και, μάλιστα, δύο εξ αυτών πρωτοείσακτοι!


     Χάρη στο συντεταγμένο και οργανωτικότατο πνεύμα του Αρχηγού Βολής Εφιπποτοξότη και Εκπαιδευτή υπό επίβλεψη Μηνά Τσομπανιάν, οι αντί των πέντε ...εννέα παρόντες κατάφεραν όχι μόνον να συνασκηθούν χωρίς κανένα πρόβλημα αλλά και να ευκολύνουν τους πρωτοείσακτους να αφομοιωθούν από την Γραμμή Βολής με ευστοχότατες τοξεύσεις χωρίς "απώλεια" βέλους!


     Βεβαίως, η σημερινή υπέρβαση δεν πρόκειται να καθιερωθεί ως κανόνας και θα εξακολουθήσει να ισχύει για τις Προπονήσεις Τοξοβολίας μας ο περιορισμός των Συνασκουμένων στον μέγιστο αριθμό των πέντε ατόμων, με υποχρέωση όλων να ενημερώνουν εγκαίρως για την επιθυμία τους να παραστούν και με συνεπαγόμενη την τήρηση σειράς προτεραιότητος.


     Σε κάθε περίπτωση όμως, κατά την σημερινή "διαχείριση κρίσεως" βαθμολογήσαμε τον Αρχηγό Βολής με άριστα κι επιβεβαιώσαμε ότι το πνεύμα της χρηστής διοικήσεως τηρείται απαρεγκλίτως στην Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων", όπως το διαγνώσαμε στους χειρισμούς του, πάντοτε χαμογελαστού, Μηνά!


     Αν και το "πρόταγμα" της Τοξοβολίας εξ Επαφής ενσωματώνει και την απαραίτητη προασκητική υποχρέωση της προθερμάνσεως, ο Μηνάς έκρινε για την σημερινή Προπόνηση απαραίτητη και την εισαγωγική προθέρμανση συμπεριλαμβάνοντας -και πολύ ορθά- και τους δύο νεοεισερχομένους! 


     Εμπειρότατος πλέον από το προπονητικό πλαίσιο της Σχολής μας, ο Μηνάς, ορθότατα έκρινε ότι η προθερμαντική διαδικασία ευκολύνει την εξ αρχής "ομογενοποίηση" των Συνασκουμένων και είναι πολύ ευεργετική για ένα θετικό τελικό αποτέλεσμα, κυρίως, όταν υπάρχουν νεοεισερχόμενοι κι αυτό απεδείχθη και σήμερα.


     Το σημερινό υπεράριθμο των παρόντων Συνασκουμένων ανέδειξε, πρόωρα, ένα ζήτημα το οποίο σχεδιάζεται να αποτελέσει εκπαιδευτική παράμετρο δυσκολίας στο μέλλον με την κηποτεχνική σχεδίαση του χώρου, δηλαδή, την ανάπτυξη μιας χλωρίδος η οποία θα συνιστά δυσκολία χειρισμού του Τόξου αλλά και εντοπισμού του στόχου.


     Σε λίγο, οι Συνασκούμενοι θα τοξεύουν ανάμεσα από πυκνές φυλλωσιές και θάμνους, αναπτύσσοντας περισσότερο την ενστικτώδη, στοχαστικήν, αντιληπτικότητά τους και, όπως το κάθε τι στη σχολή μας προσχεδιάζεται προσεκτικότατα, έτσι και η πρόοδος της τοξευτικής τεχνικής όλων θα αναβαθμισθεί αισθητότατα!


     Η Τοξοβολία εξ Επαφής προηγήθηκε, όπως πάντοτε, με τις ωφέλιμες εκδοχές της.


     Και, παρά τις δυσκολίες του ...συνωστισμού, οι τοξεύσεις ήσαν, ως επί το πολύ, επιτυχείς!


     Το ίδιο επιτυχείς απεδείχθησαν και οι τοξεύσεις του κυρίως προγράμματος.


     Οριζόντιες αλλά και εμπηκτικές τοξεύσεις κατέληξαν σε μιαν ισότιμη και ικανοποιητικότατην ευστοχία της οποίας τα αποτελέσματα κατεγράφησαν επί του στόχου, χωρίς "απώλεια" ούτε ενός βέλους!


     Τάχιστα και αποτελεσματικότατα εισήχθησαν στην Τοξοβολία και οι δύο νεοείσακτοι.


     Ποτέ δεν θα παύσουμε να πιστεύουμε ότι η Τοξοβολία είναι "εγγεγραμμένη" στο dna της Ανθρωπότητος κι αυτό το επιβεβαιώνουμε σε κάθε στιγμή.


     Έτσι και σήμερα, όταν οι δύο πρωτοείσακτοι "ενσωματώθηκαν"  στην Γραμμή Βολής έδειξαν σαν να ήσαν μαζύ μας από ...ιδρύσεως της Ομάδος και, εφεξής, είναι υπόθεση συχνής εξασκήσεώς τους η πρόοδός τους στην Τοξοβολία.    


     Σιγά-σιγά, παρατηρούμε μιαν "εκτόξευση" της ποιότητος του επιπέδου εκπαιδεύσεως της Ομάδος μας μέσα σε ένα πλαίσιο διαρκών αναθεωρήσεων πολλών παραμέτρων. Μια εμπειρία 15 χρόνων συνεχούς λειτουργίας δεν είναι κάτι απλό, όμως, οι ρηξικέλευθες αποφάσεις είναι αυτές οι οποίες πάντοτε άγουν προς την ουσιαστικήν ανέλιξη! Και, "ούτω πως" θα ...επιμείνουμε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.