Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2020

ΜΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ 
ΚΑΙ 
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Πολλά τα ωραία και για όλους, περιεχόμενα των εκδρομών των "Ελλήνων Κενταύρων", η καλοπέραση, η εκπαίδευση, η χαλάρωση και, βεβαίως, η πληροφόρηση και η γνώση, όπως ισχύει και στην περίπτωση της κυριακάτικης (19/7) μονοήμερης εκδρομής μας στην Εύβοια, όπου εκτός των πολλών άλλων θα ενημερωθούμε και για μία παράμετρο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος για την οποία, ο πάντοτε καλώς πληροφορημένος οργανωτής μας Αριστείδης Μ. Μαρούλης προϊδεάζει όλους μας με το κείμενο που συνέγραψε και ακολουθεί:


     Κυριακή 19/7 η εξόρμησή μας στην κοντινή μεγαλόνησο, με σημαντικές πέρλες περιήγησης, διάφορους μαγικούς χώρους πολιτισμού και αναψυχής από Χαλκίδα έως Σέττα, επισκέπτεται επίσης τις ανασκαφές στην παραλία Γεράνι και το λόφο Παλαιοχώρας, όπου εσχάτως ανακαλύπτονται απρόσμενες παρακαταθήκες Χαλκολιθικής, Γεωμετρικής και άλλων εποχών! Εκεί προσφέρεται ιδανικό τοπίο για την τοξοβολία της εκδρομικής μας ομήγυρης, που εξασφάλισα σε καρμική θέση με πανοραμική θέα, έμπροσθεν και υπεράνω του απίστευτου γαλάζιου πανοράματος ενός γοητευτικού Νοτίου Ευβοϊκού Κόλπου.

     Επί του σημείου και την ώρα που δούλευε αναλύοντας στοιχεία εδάφους, ευτύχησα πρόσφατα να συναντήσω τον αξιότιμο Tobias Krapf, νεαρό Ελβετό ειδικό, που προΐσταται στην κρούση σκαπάνης, μιλά τη γλώσσα μας, βοηθά σε παιδικές ξεναγήσεις, συντονίζει 60 φοιτητές από εξαίρετα πανεπιστήμια του κόσμου και οργανώνει κυνήγι χαμένου θησαυρού για τις μικρές ηλικίες. Με διαφώτισε σε πλήθος πτυχές του εγχειρήματος με όρεξη, μεράκι και αγάπη για τη δόξα της παλιάς Ελλάδος:

     Μία λανθασμένη γεωγραφική ένδειξη του Στράβωνα (64 π.χ.χ.-24 μ.χ.χ.) εμπόδισε για παραπάνω από 100 χρόνια να εντοπιστεί το Ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος στην Αμάρυνθο της Εύβοιας. «Μελανηίς δ' εκαλείτο πρότερον η Ερέτρια και Αρότρια• ταύτης δ΄εστί κώμη η Αμάρυνθος αφ' επτά σταδίων του τείχους», γράφει ο μεγάλος γεωγράφος και ιστορικός στα «Γεωγραφικά» του (10ο βιβλίο). Μετά τις πρώτες προσπάθειες των αρχαιολόγων, που ξεκίνησαν τον 19ο αιώνα, το Ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος, ένα από τα σημαντικότερα της αρχαίας Εύβοιας, ήρθε επιτέλους στο φως το καλοκαίρι του 2017. Σε απόσταση 11 χιλιομέτρων από την Ερέτρια (60 στάδια), αντί των 7 σταδίων (δηλ. 1,5 χλμ.) που αναφέρει ο Στράβωνας.

     Τα νέα δεδομένα παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα, που έγινε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, στις 8 Μαρτίου πέρσι. Ανάμεσα στο πολυπληθές ακροατήριο υπήρχαν αρχαιολόγοι από όλο τον κόσμο, γεγονός που καταδεικνύει τη σπουδαιότητα των ευρημάτων, όπως επίσης ο πρέσβης της Ελβετίας στην Αθήνα κ. Χανς-Ρούντολφ Χόντελ. Η έρευνα ξεκίνησε το 2007 από Έλληνες και Ελβετούς αρχαιολόγους που διερεύνησαν πολλά οικόπεδα στους πρόποδες του λόφου των Παλαιοεκκλησιών, κοντά στη σύγχρονη Αμάρυνθο, υπό τη διεύθυνση του κ. Karl Reber, διευθυντή της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα, και της κ. Αμαλίας Καραπασχαλίδου, επίτιμης εφόρου Αρχαιοτήτων Ευβοίας.

     Τα πρώτα αποτελέσματα ήταν πολλά υποσχόμενα καθώς αποκαλύφθηκε μία μνημειώδης στοά του 4ου αι. π.χ.χ., η οποία πλαισίωνε την ανατολική και τη βόρεια πλευρά του ιερού. Στις ανασκαφές που διενεργήθηκαν το καλοκαίρι του 2017, οι αρχαιολόγοι άνοιξαν διάφορες τομές στον χώρο που περιβάλλεται από τις στοές και βρήκαν τον πυρήνα του ιερού, αποδεικνύοντας ότι πρόκειται πράγματι για το Ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος. Τα νέα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά: μαζί με κτήρια διαφόρων εποχών (από τον 6ο έως και τον 2ο αι. π.χ.χ.), ανακαλύφθηκε επίσης μια υπόγεια κρήνη, η οποία είχε κτιστεί με αρχιτεκτονικά μέλη και βάσεις από μνημεία σε 2η χρήση. Οι βάσεις αυτές οδήγησαν στην ταυτοποίηση του ιερού, επειδή οι επιγραφές που είναι χαραγμένες επάνω τους φέρουν αναθέσεις στη θεά Αρτέμιδα, στον αδελφό της Απόλλωνα και τη μητέρα τους Λητώ.

      Θα έχω τη χαρά να σας μυήσω περαιτέρω επί τόπου στα τεκταινόμενα με το πλούσιο ιστορικό υπόβαθρο, κατά την άφιξή μας στην υπέροχη αυτή παραλιακή ζώνη.

      Κρατήσεις, maroulis9@gmail.com, τηλ 6981826135

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.