Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020


ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
Κυριακή 19η Ιουλίου 2020


     Mετά την επιτυχή εκπαιδευτικήν εκδρομή μας στην Εγγύς Πελοπόννησο, ο εξαιρετικός οργανωτής μας Αριστείδης Μ. Μαρούλης μας ετοίμασε την επόμενη εκπαιδευτική μας εξόρμηση σε ένα συναρπαστικό "δρομολόγιο" με προσιτότατο κόστος στην Εύβοια από την οποία διατηρούμε τις καλύτερες εντυπώσεις και η οποία, αν και τόσο κοντινή στην Αθήνα παραμένει σχεδόν "άγνωστη" στους Αθηναίους. Το πρόγραμμα της εκδρομής αυτής είναι:

8:00 
Αναχώρηση από Συγγρού Φιξ

9:00 - 10:15
Γνωριμία με την Χαλκίδα, τα ωραία κτήριά της και το φαινόμενο της παλίρροιας πάνω από την γέφυρα του Ευρίπου.

11:30 - 13:00
Εξερεύνηση μιας καταπράσινης μαγευτικής εξοχής, της ορεινής Σέττας, με το «χειροποίητο» θέατρο σμιλευμένο σε πέτρα σε αρχαίες αναλογίες του μεγάλου θεατράνθρωπου Νίκου Παπακωνσταντίνου και ξενάγηση στα άφθονα ενδιαφέροντα ιστορικο-γεωλογικά στοιχεία αυτού του πανέμορφου σημείου. Εδώ θα τοξεύσουμε κλείνοντας τα μάτια και ξυπνώντας το ένστικτό μας υπό την καθοδήγηση του Εκπαιδευτή των «Ελλήνων Κενταύρων», Εφιπποτοξότη Μηνά Τσομπανιάν.

14:00 - 16:00
Ελεύθερος χρόνος και ιδανική ευκαιρία για κολύμπι στη φανταστική πλαζ της Αμαρύνθου όπου και το εργαστήριο με το κορυφαίο σπιτικό παγωτό της μεγαλονήσου που αξίζει να δοκιμάσετε.

16:00 - 17:00
Προαιρετικό πλούσιο γεύμα-έκπληξη με τοπικά μαγειρευτά φαγητά (φρέσκες σαλάτες, χειροποίητα γλυκά, δικό τους κρασί κλπ) που μας προσφέρει η οικογένεια της φίλης μας κ. Ματίνας στα Μανουσέικα, στην απίστευτη τιμή των 10€. Ό,τι φάτε θα είναι προϊόν οικογενειακής καλλιεργείας, χωρίς χημικά, μαζεμένα από το διπλανό μποστάνι.

17:15 - 17:45
Πεζή περιήγηση σε αρχαιότητες της Ερέτριας, Θέατρο, ρωμαϊκες βίλες, ψηφιδωτά, ευρήματα ανασκαφών, ιερό Αρτέμιδας κλπ.

18:30 - 19:30
Προσκύνημα στο εμβληματικό Κάστρο του Γενοβέζου Ιππότη Λικάριο, στο «Κάστρο των Φύλλων» όπως είναι γνωστό και όπου οι «Έλληνες Κένταυροι» έχουν μιαν από τις …αετοφωλιές τους! Εδώ θα ξεναγηθούμε στα εντυπωσιακά ερείπια, θα απολαύσουμε από τις ατμοσφαιρικές καμάρες του την μαγευτική θέα προς την Χαλκίδα και θα επικεντρωθούμε στην απόλαυση της Τοξοβολίας χαλαρώνοντας και αφήνοντας πίσω μας κάθε «ένταση» μέχρι την επιστροφή μας στην Αθήνα.

21:00
Αθήνα

Κόστος συμμετοχής 25 ευρώ.
Κρατήσεις: maroulis9@gmail.com ή τηλ.: 6981826135

Πρόσθετα στοιχεία εδώ .


Φωτογραφίες από προηγούμενη δράση μας στη περιοχή μπορείτε να δείτε εδώ.

     Σημειωτέον ότι αυτό το σαββατοκύριακο η Ομάδα μας δεν θα έχει μαθήματα και Προπονήσεις λόγω μετακινήσεως των Ίππων προς το Μαρκόπουλο όπου θα διεξαχθεί η τελευταία αγωνιστική ημερίδα υπερπηδήσεως εμποδίων της σεζόν που κλείνει.


ΑΥΤΑ ΘΑ ΧΑΡΟΥΜΕ:

ΣΕΤΤΑ


     Σε απόσταση 128 χιλιομέτρων από την Αθήνα και στη νότια πλαγιά του Ξηροβουνίου, μέσα σε ένα αλπικό τοπίο και σε υψόμετρο 800 μέτρων, εμφανίζεται η  Σέττα που είναι ο πιο ορεινός οικισμός της Ευβοίας.


     Το όνομά της φαίνεται να το πήρε από την πανέμορφη Γαλλίδα σύζυγο του Τούρκου ηγεμόνα, που επί τουρκοκρατίας του ανήκε η περιοχή.


     Πνιγμένη στα ελατοδάση, καστανοδάση με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, με πάμπολλες φυσικές πηγές και νερά, η Σέττα παραμένει ελκυστική χειμώνα-καλοκαίρι για κάθε φυσιολάτρη.


     Η Άνω Σέττα αποτελεί το επίκεντρο των δύο μικρών οικισμών που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή (Άνω και Κάτω Σέττα) και φιλοξενεί το μικρό υπαίθριο θέατρο  750 θέσεων, αντίγραφο του Θεάτρου της Επιδαύρου, που έχτισε με τα χέρια του, στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 ο ηθοποιός και δάσκαλος του Θεάτρου και του Λόγου,  Νίκος Παπακωνσταντίνου.


    Τα εγκαίνια του θεάτρου τελέσθηκαν στις 15 Οκτωβρίου 1989.


     Σε τούτο το αλπικό τοπίο θα τοξεύσουμε, απολαμβάνοντας την φυσική του γαλήνη.ΑΜΑΡΥΝΘΟΣ


     Η Αμάρυνθος, γνωστή και ως Βάθεια, είναι παραλιακή κωμόπολη της Ευβοίας. Βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της νήσου, περίπου 30 χλμ. νοτιοανατολικά της Χαλκίδας, στον Νότιο Ευβοϊκό κόλπο και απέναντι από τις βόρειες ακτές της Αττικής. Με πληθυσμό 3.147 κατοίκους, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011, η Αμάρυνθος είναι μία από τις μεγαλύτερες κωμοπόλεις της Ευβοίας.  


     Η περιοχή της Αμαρύνθου, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων, μαζί με την περιοχή της Ερετρίας αποτελούν το πιο ενδιαφέρον από ιστορική άποψη κομμάτι της Ευβοίας. Πολλοί επιστήμονες, μάλιστα, τοποθετούν την Ερέτρια των μυκηναϊκών χρόνων στη θέση της σύγχρονης Αμαρύνθου. Το όνομα της πόλης φαίνεται να προέρχεται από το αρχαιοελληνικό ρήμα ἀμαρύσσω, το οποίο σημαίνει «λάμπω», «ακτινοβολώ».ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΛΙΚΑΡΙΟ, ή, ΤΩΝ ΦΥΛΛΩΝ


     Κάστρο που δεσπόζει πάνω από το χωριό Φύλλα ΝΑ από τη Χαλκίδα. Η πρόσβαση είναι εύκολη μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου. Η ιστορία του κάστρου είναι συνδεδεμένη με τον θρυλικό ιππότη Λικάριο που χρησιμοποίησε το κάστρο ως ορμητήριό του τον 13ο αιώνα και μετά από μια πολυτάραχη και περιπετειώδη ζωή, ήταν το κάστρο στο οποίο αποσύρθηκε. Το κάστρο τοπικά είναι γνωστό απλά ως Καστέλλι και στην ιστοριογραφία ως κάστρο του Λικάριο. Σε παλιούς χάρτες σημειώνεται σαν καστέλο Tianto ή Lilanto.


     Το κάστρο συνδέεται με τον ιππότη Λικάριο, που έδρασε το 13ο αιώνα, γι' αυτό καλό θα ήταν να γνωρίζουμε ορισμένα πράγματα για το ιστορικό αυτό πρόσωπο. Ο Λικάριο ήταν Γενοβέζικης καταγωγής από Καρυστινή μητέρα. Γεννημένος στην Κάρυστο, ήταν ένας απλός αυλικός στην υπηρεσία του ηγεμόνα της κεντρικής Εύβοιας Guiberto Dalle Carceri στην Χαλκίδα. Ήταν ερωτευμένος με την Φελίζα, προστατευμένη της οικογένειας Carceri, κάτι το οποίο δεν ήταν κοινωνικά αποδεκτό. Όταν τελικά την παντρεύτηκε κρυφά, οι αντιδράσεις τις οικογένειάς της ήταν ταπεινωτικές και προσβλητικές. Πικραμένος, ο Λικάριο, εγκατέλειψε την Χαλκίδα και γύρισε στην Κάρυστο, όπου και εγκαταστάθηκε στο εγκαταλειμμένο (και άγνωστο σήμερα) φρούριο Ανεμοπύλες, κοντά στο Κάβο Ντόρο. Αποφασισμένος για εκδίκηση, οργάνωσε στρατό και άρχισε επιδρομές στις γειτονικές περιοχές.


     Οι επιθέσεις αυτές δεν ικανοποιούσαν την δίψα του Λικάριο για εκδίκηση. Έτσι, ήρθε σε επικοινωνία με τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Μιχαήλ Η' Παλαιολόγο και του πρότεινε να αναλάβει εκ μέρους των Βυζαντινών την ανακατάληψη της Εύβοιας με τον όρο να του δίνονταν στρατιωτική ενίσχυση. Όταν ο αυτοκράτορας αποδέχτηκε τους όρους, άρχισε μια εφιαλτική περίοδος για την φραγκική Εύβοια με την μορφή επιδρομών. Το ένα μετά το άλλο τα κάστρα της Εύβοιας, έπεφταν στα χέρια του Λικάριο. Τελευταίο έπεσε το Castello Rosso, το κάστρο της Καρύστου.


     Ο Λικάριο ανταμείφθηκε πλουσιοπάροχα από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου, καθώς τον τίμησε και με υψηλότατα αξιώματα, εκείνα του Μεγάλου Κοντόσταυλου και του Μεγαδούκα. Επιπλέον, ο Μιχαήλ Η΄ διέθεσε στον γενναίο ιππότη όλο το νησί ως φέουδο και του έδωσε ως σύζυγο μια ευγενή και πλούσια Ελληνίδα που πήρε της θέση της μοιραίας για την Εύβοια Φελίζας. Η εκδίκηση του Λικάριο ολοκληρώθηκε, όταν ο μεγάλος εχθρός του, ο βαρόνος Guilberto Dalle Carceri που τόσο σκληρά τον είχε ταπεινώσει, οδηγήθηκε αιχμάλωτος στην αυλή του αυτοκράτορα και πέθανε αφού είδε την πρώην άσημο ιππότη να απολαμβάνει τη φιλία και την εύνοια του βυζαντινού αυτοκράτορα.     Επιστρέφοντας από την Κωνσταντινούπολη στην Εύβοια, διάλεξε σαν κατοικία του το Καστέλλι στα Φύλλα. Μεγάλο του απωθημένο ήταν η Χαλκίδα, την οποία δεν κατάφερε να κατακτήσει. Το τέλος του ιππότη παραμένει άγνωστο. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Λικάριο πέθανε δηλητηριασμένος από την όμορφη Χαλκιδέα ερωμένη του.     Όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν την Εύβοια, κατέστρεψαν τις δυο πλευρές του κάστρου των Φύλλων ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Και πράγματι το κάστρο δεν ξαναχρησιμοποιήθηκε από τότε.
     Οι πληροφορίες αντλούνται από το εξαιρετικό, ειδικό, Ιστολόγιο «ΚΑΣΤΡΟΛΟΓΟΣ» το οποίο παραμένει ο μόνιμος σύμβουλός μας και την σύνταξη του οποίου ευχαριστούμε! Το σημείο αυτό είναι εξαιρετικά ενεργειακό και θα πάρουμε μαζύ μας λίγη από την ενέργειά του, όπως συνηθίζουμε οι "Έλληνες Κένταυροι" που το θεωρούμε "ιαματικό' για τις ψυχές μας.


Θα καταλάβατε, βεβαίως,
ότι σας πάμε σε "δοκιμασμένους" προορισμούς
για να μπορέσετε κι εσείς να νιώσετε
όσα, εμείς δε θέλουμε να ξεχάσουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.