Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

Η ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΟΣ



Θα είναι σωστό το ίδιο πρόσωπο
που χθες χαρακτηρίσθηκε εξαιρετικό,
σήμερα χαρακτηρίζεται καλό και,
αύριο μπορεί να χαρακτηρισθεί ελαττωματικό;
Ναι, μπορεί και μπορεί ο εκάστοτε χαρακτηρισμός να είναι σωστός!


     Πολυσχιδές ερευνητικό "εργαστήριο" η Ελληνική Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας "Έλληνες Κένταυροι" επιδιώκει να υπηρετεί μία αρχέγονη πολεμική τέχνη αλλά και ένα ευρύτερο φάσμα εφίππων πολεμικών τεχνών εστιάζοντας στον Άνθρωπο και στην προσωπικότητά του αφού αυτός είναι και ο ζωντανός "πυρήνας" διακονίας κάθε τέχνης! Έτσι, εν συνάψει, θα επιχειρήσουμε να σκιαγραφήσουμε την περίπτωση της αλλοιώσεως της προσωπικότητος που, τον τελευταίο καιρό, παρατηρούμε συχνά στον κοινωνικό μας περίγυρο, συχνά, ξαφνιάζοντάς μας! 

     Ως "πρόσωπο" νοείται το άτομο με σαφή συνειδητότητα του εαυτού του και αυτό αποτελεί την κορυφαία μορφή της ατομικότητος. Και ως "προσωπικότης" νοείται η κορυφαία μορφή της ψυχικής ατομικότητος, κάτι που μας παραπέμπει  στο ερώτημα "τι είναι το άτομον"; Προκειμένου, δε, να απαντήσουμε επακριβώς σε αυτό τελευταίο ερώτημα κινδυνεύουμε να εμπλακούμε σε εκτρεπτικές απεραντολογίες με αποτέλεσμα να επικεντρωθούμε στην ετυμολογική κυριολεξία του όρου που σημαίνει (α-τέμνω) το μη τεμνόμενο! 

     Η ανθρώπινη προσωπικότητα αποτελεί ένα συγκεκριμένο σύνολο συνιστωσών των οποίων η αναγνώριση προϋποθέτει μια τεχνητήν ανάλυση  διότι αυτές οι συνιστώσες δεν τίθενται παραλλήλως διατεταγμένες αλλά συμπεπλεγμένες με σχέσεις όχι συντεταγμένου συγχρονισμού αλλά αμοιβαίας αλληλεξαρτήσεως.    

     Και προσεγγίζοντας κάπως έτσι, ας παραδεχθούμε μία "διαίρεση" όρων  της προσωπικότητος, ο ρ γ α ν ι κ ώ ν,  α ι σ θ η τ ι κ ώ ν  και  δ ι α ν ο η τ ι κ ώ ν, εις τα αντίστοιχα πεδία των οποίων εντοπίζουμε κατά περίπτωση, αλλοιώσεις, ανωμαλίες και διαταράξεις της προσωπικότητος.

     Στην χορεία των  ο ρ γ α ν ι κ ώ ν  αλλοιώσεων της προσωπικότητος υπερισχύουν οι περιπτώσεις διπλής προσωπικότητος σε διάφορες παραλλαγές.

     Στην χορεία των  α ι σ θ η τ ι κ ώ ν  αλλοιώσεων της προσωπικότητος εντοπίζονται διάφορες υπερεντάσεις, εξαλλάξεις στην περιοδική φρενοβλάβεια, μέχρι την πλήρη μεταμόρφωση της προσωπικότητος. 

     Στην χορεία των  δ ι α ν ο η τ ι κ ώ ν  αλλοιώσεων της προσωπικότητος "ψαύουμε" εκείνες που προέρχονται από παραισθήσεις, δυσαισθήσεις, ψευδαισθήσεις κλπ.  

     Εν τέλει, η αποσύνθεση της προσωπικότητος ως κατάληξη επιστεγάζει την απαρχή της αλλοιώσεως.

     Βίαια εξωτερικά συμβάντα, νόσοι, φυσική φθορά χρόνου και πολλά άλλα αίτια, ενέχονται για όλα τα παραπάνω, έτσι που μία άλλοτε ακέραιη προσωπικότητα σήμερα ή αύριο μπορεί να καταλήξει αλλοιωμένη ή και σε πλήρη αποσύνθεση! Και, βεβαίως, το "προνόμιο" των αλλοιώσεων αλλά και της πλήρους αποσυνθέσεως της προσωπικότητος δεν αφορά μόνον στον Άνθρωπο αλλά και σε όλη την πανίδα αλλά και χλωρίδα καθόσον όλα τα πλάσματα διαθέτουν προσωπικότητα, ασχέτως εάν ο ανθρωποκεντρικώς λανθάνων Άνθρωπος νομίζει ότι μόνον αυτός διαθέτει συνείδηση! Ήδη από το 1881, ο Edmond Perrier ("Les colonies animales et la formation des organisme", Παρίσι, εκδ. G. Masson) μας έχει "αφηγηθεί" πολλά ενδιαφέροντα επ΄ αυτού!    
                                                                                   
      
     Ας έχουμε, λοιπόν, κατά νου όλα τα παραπάνω τα οποία, δυστυχώς, τα εντοπίζουμε σε "γείτονες" συμπεριφορές και ας επιμελούμεθα του αναλλοιώτου της προσωπικότητός μας όσον ...ένεστι συν τω χρόνω... Ας ...ανησυχούμε, ώστε να παραμένουμε σε ένα σταθερώς υγιές οργανικό, αισθητικό και διανοητικό πλαίσιο όσον ο πανδαμάτωρ χρόνος διέρχεται πάνω από τις υπάρξεις μας με στόχο αυτό τούτο το , δυνατόν,"αναλλοίωτο" που θα μας εξασφαλίσει το, κατά το δυνατόν, άριστον τέλος! Και προς αυτή την κατεύθυνση δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από την διατήρηση μιας ακμαίας συνειδητότητος αλλά και της προσηλώσεως στον τρόπο ζωής ο οποίος αποδεικνύεται "πηδάλιο βίου": Ο  φ υ σ ι ο κ ε ν τ ρ ι κ ό ς  και μόνον! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.