Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

ΗΜΕΡΙΔΑ – ΘΕΜΕΛΙΟΣ ΛΙΘΟΣ

 ΗΜΕΡΙΔΑ – ΘΕΜΕΛΙΟΣ ΛΙΘΟΣ



     Μία ειδική εκπαιδευτική ημερίδα – θεμέλιος λίθος για την διδασκαλία της Έφιππης Τοξοβολίας έλαβε χώρα σήμερα, στο Ιππευτήριο των «Ελλήνων Κενταύρων» οργανωμένη από τον Αρχηγό της Ομάδος μας, Εφιπποτοξότη Αντώνη Διαγούπη με προχωρημένους και αρχαρίους μαθητές. 

     Και όταν ο Αντώνης ανταλλάσσει ψιθύρους με τον Μπάλιο αυτό που προκύπτει σίγουρα είναι μια υποδειγματική εκπαιδευτική ημερίδα όπως αυτή.

     Απολύτως ισορροπημένη αυτή η ημερίδα χωρίστηκε σε δύο μέρη, στην εμπέδωση των κανόνων της στατικής Παραδοσιακής Τοξοβολίας, όσο και στην συζυγή εμπέδωση των κανόνων της βασικής τεχνικής της Έφιππης Τοξοβολίας.

     Την εισαγωγική διδασκαλία των βασικών κανόνων της Παραδοσιακής Τοξοβολίας έκανε στην Γραμμή Βολής η Συνασκούμενη Δέσποινα Μπόνου καταθέτοντας την γνώση της με την μεθοδικότητα που την διακρίνει.

    Και, πάντοτε υπό την επίβλεψη του Αρχηγού της Ομάδος μας, η Δέσποινα επεσήμανε στη Γραμμή Βολής την σημασία στις λεπτομέρειες των κανόνων της παραδοσιακής Τοξοβολίας που οδηγούν στην επίτευξη σωστής τεχνικής και, εν τέλει, στην ευστοχία.

     Ο τρόπος λειτουργίας της Σχολής των «Ελλήνων Κενταύρων» βασίζεται στο σκεπτικό μιας γραμμικής συνεχείας μέσα στον χρόνο όπου όλοι, ανεξαρτήτως των παρουσιών τους στην εκπαίδευση, θα πρέπει να διατηρούνται μέσα σε ένα διάγραμμα συνεχούς παραμονής στο πνεύμα της Ομάδος αλλά και σε μία ομογενοποιημένη πρόοδο η οποία βεβαίως, εξαρτάται από τις δεξιότητες κάθε εκπαιδευομένου και αυτό το παρατηρούμε πρωτίστως σε όσους, εκάστοτε, αναλαμβάνουν ευθύνες Εκπαιδευτή, όπως επίσης και στις αποδόσεις των εκπαιδευομένων. 

     Και σήμερα βαθμολογήσαμε με “άριστα” την Δέσποινα για την επακριβή μεταφορά στην Γραμμή Βολής των βασικών κανόνων Παραδοσιακής Τοξοβολίας παρά τις μακρές απουσίες της στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους.

     Αντιμετωπίζοντας το κάθε μέλος της Γραμμής Βολής εξατομικευμένα και με ιδιαίτερην επιμέλεια για τον καθένα, η Δέσποινα επανέφερε στη "μνήμη" όλων τις βασικές αρχές της Παραδοσιακής Τοξοβολίας και τους κανόνες τοξεύσεως με ακρίβεια αλλά και ...ταχύτητα λόγου και παραστατικών κινήσεων, ώστε να γίνεται κατανοητή και να αποφεύγονται "κοιλιές", με αποτέλεσμα όλοι να καταλήγουν στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

     Και μετά από την πλήρη εξάντληση της εισαγωγής στην Τοξοβολία, ο Αντώνης ρυταγώγησε στον φυσικό στίβο μας τον τετράποδο Μπάλιο για την εκκίνηση του ιππικού σκέλους της ημερίδος.

     Η σχεδίαση του ιππικού σκέλους της σημερινής ημερίδος, πολύ σοφά, έγινε επάνω στον "καμβά" της συραγωγήσεως η οποία απότελεί την βάση της εκπαιδεύσεως του Ίππου αλλά και την βάση της ιππεύσεως ενός Ιππέως περιωπής.

     Σήμερα, με όλους τους εκπαιδευόμενους να συραγωγούν και να συραγωγούνται εκτελώντας έφιππες ασκήσεις, όλοι ωφελήθηκαν ταυτοχρόνως βιώνοντας την ορθή συραγώγηση από το έδαφος και επί του Ίππου σε έναν "άξονα" αλληλοδιδασκαλίας με ιδιαιτέρως παιδαγωγικό χαρακτήρα.

     Με τον εξαιρετικό εκπαιδευτικό τρόπο του, ο Αντώνης εκγύμνασε τον Ίππο στα όρια της διαλειμματικής εξασκήσεως διατηρώντας τον ανίδρωτο, όπως και όλους τους εκπαιδευομένους κρατώντας αδιάπτωτο το ενδιαφέρον τους επί ένα τετράωρο, όσο, δηλαδή, διήρκεσε αυτή η σημαντική εκπαιδευτική ημερίδα κατά την οποία διεκρίθησαν για άλλη μια φορά ο σχολικός Ίππος μας, ο Αντώνης, η Δέσποινα αλλά και όλοι, ανεξαιρέτως, οι εκπαιδευόμενοι.

     Εκτός της συραγωγήσεως με τον τυπικό της χαρακτήρα, οι έφιππες ασκήσεις ήσαν εξατομικευμένες για τον κάθε εκπαιδευόμενο ώστε να αποτελέσουν όφελος "καθίσματος", ισορροπίας και χειρισμών. 


     Όπως πάντοτε δίνουμε έμφαση από το πρώτο μάθημα στο σωστό "κάθισμα" των μαθητών μας, αυτό προσέξαμε και στη παρούσα ημερίδα φθάνοντας σε ένα παραδεκτό αποτέλεσμα ακόμη και στην περίπτωση του εντελώς αρχαρίου Μιχαήλ.


     Βεβαίως, εφαρμόσαμε και ιδιαιτέρως σωμασκητικό ασκησιολόγιο, όπου αυτό το κρίναμε απαραίτητο.


     Και όπως ο Μιχαήλ συραγώγησε την αδελφή του Όλγα με προσοχή κι επιμέλεια έτσι όλοι συνεργάσθηκαν με όλους με την αδελφική σχέση Συνασκουμένων που χαρακτηρίζει την κοινωνία της Σχολής μας.

     Άλλωστε χωρίς αυτή την αδελφική σχέση όλων μας ποτέ δεν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για ομαδικό πνεύμα το οποίο είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργίας μιας Ομάδος.     

     Μέσα στο πλαίσιο του "Σχολείου Σιωπής", αυτοσυγκεντρωμένοι και εστιασμένοι στο ασκησιολόγιο, τόσο ο εκάστοτε ασκούμενος όσο και οι υπόλοιποι γύρω του "απορροφήσαμε" την εικόνα-δίδαγμα του ιππεύοντος και πρόθυμα, όλοι, προσφέραμε στον Εκπαιδευτή την βοήθεια που η στιγμή απαιτούσε. 

     Η περισυλλογή των βελών, π.χ., η οποία συνήθως είναι μία χρονοβόρος διαδικασία, αυτή την φορά μας "κέρδισε" υπολογίσιμο χρόνο με την εγρήγορση όλων.

     Η Έφιππη Τοξοβολία, σήμερα, για όλους υπήρξε η σύνθεση της προηγηθείσας Τοξοβολίας και Ιππασίας με εστίαση στην τεχνική.

     Σε όσους κρίθηκε ωφέλιμη η άσκηση τοξεύσεως δόθηκε η ευκαιρία της ήρεμης επικεντρώσεως στον εν κινήσει έφιππο χειρισμό του Τόξου και την εκτέλεση της τοξεύσεως, παρατηρήσαμε δε ότι η συραγωγική διδασκαλία της Έφιππης Τοξοβολίας σε αρχαρίους είναι ιδιαιτέρως εκπαιδευτική με τον τρόπο που λειτουργεί ο Αντώνης.

     Με εξαιρετική ροή, θετικό πρόσημο προόδου για όλους και εξαγωγή σημαντικών συμπερασμάτων για τους εκπαιδεύοντες, αυτή η, όπως πάντοτε "ανέφελη" και συναρπαστική ημερίδα, χαρακτηρίζεται "θεμέλιος λίθος" για την βελτίωση του εκπαιδευτικού "σκεπτικού" της Σχολής μας.

     Έτσι, χαρακτηρίζοντας αυτή την εμπειρία μας "Ημερίδα-Θεμέλιο Λίθο", κρατούμε τα πολύτιμα διδάγματά της ευγνώμονες προς τους δύο πρωταγωνιστές της, τον Αρχηγό της Ομάδος μας Εφιπποτοξότη Αντώνη Διαγούπη, την Συνασκούμενη Δέσποινα Μπόνου, τον σχολικό μας Ίππο Μπάλιο και προς όσους έλαβαν μέρος, ευχόμενοι και στον Μιχαήλ μας, ο οποίος εισήχθη σε Αθλητικό Πανεπιστήμιο, λαμπρή πρόοδο και σταδιοδρομία!


Πλήρες Φωτογραφικό Λεύκωμα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.