Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

ΙΝΔΟ-ΠΕΡΣΙΚΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΔΙΑΙΡΟΥΜΕΝΟ ΤΟΞΟ

 ΙΝΔΟ-ΠΕΡΣΙΚΟ 

ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΔΙΑΙΡΟΥΜΕΝΟ ΤΟΞΟ




     
Το πρωτοσυναντήσαμε προ εικοσαετίας, μελετώντας τις συλλογές όπλων του Μουσείου του Malbork, όταν βρεθήκαμε στο παρακείμενο Ιππικό Κέντρο του Mysinek της Πολωνίας για να εκπαιδευθούμε με τα υπέροχα Trakehner του. Ένα εξαιρετικό δείγμα Τόξου Kaman του 19ου αιώνος με χρυσές διακοσμητικές ενθέσεις, προερχόμενο από άγνωστο εργαστήριο (βλ. Antoni Romuald Chodyński "Persian and Indo-Persian arms and armour of 16th - 19th century from Polish collection", Malbork 2000) και, αμέσως μετά, μία επιτυχής συμμετοχή μας σε διεθνή δημοπρασία μεγάλου Οίκου της Ευρώπης, απέφερε στη Μουσειακή Συλλογή της Ομάδος μας ένα αντίστοιχο, επίσης του 19ου αιώνος, Ινδο-Περσικό, μεταλλικό, διαιρούμενο Τόξο.   
 


     Το συγκεκριμένο Τόξο, διαιρείται σε δύο ίσα μέρη ώστε να μεταφέρεται ευκολότερα και εργονομικότερα, η δε σύνδεση των δύο μερών του προκειμένου να χρησιμοποιηθεί επιτυγχάνεται δια κοχλιώσεως η οποία αποτελεί και το κρίσιμο σημείο της τελικής συναρμόσεώς του ώστε τα δύο σκέλη, με πλήρη επαφή του σημείου συνδέσεώς τους, να σχηματίζουν ακριβή ευθεία και, έτσι, το όπλο να είναι λειτουργικό.


     Κατά τις δοκιμές που επιχειρήσαμε με το δικό μας Ινδο-Περσικό διαιρούμενο (δυστυχώς, χωρίς χορδή εποχής, αλλά με σύγχρονη και τοξεύοντας όχι με δακτύλιο αλλά κατά τον μεσογειακό τρόπο) διαπιστώσαμε ότι το Τόξο ήταν απολύτως λειτουργικό, "νευρικό", αλλά αποτελεσματικότατο και ευθύβολο ως όπλο πολέμου και όχι κοινής Τοξοβολίας, καταφέροντας ισχυρό τελικό σοκ στην τοξοφόρο χείρα αν και όχι αισθητώς βαρύτερο από ένα κοινό παραδοσιακό ξύλινο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.