ΜΕ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΠΕΙΘΑΡΧΙΑ
Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση παρακολουθούμε κάποιους να διατυπώνουν έντονη δυσαρέσκεια για την έμφαση στην τ ά ξ η που χαρακτηρίζει την Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" και την δράση της Ομάδος μας. Διασκεδάζουμε όταν τους ακούμε να μας παραπονούνται ότι ..."καταπιέζονται" από τους κανόνες λειτουργίας μας και ότι θα ήθελαν κάτι πιο ..."ροζέ και ανάλαφρο", κάτι πιο ...ενσωματωμένο στη μπαχαλοποιημένη κοινωνία που μας περιβάλλει και ανακουφιζόμαστε όταν τους αποχαιρετούμε στην εξώπορτα για να συνεχίσουμε απερίσπαστοι και, κυρίως, υ γ ι ε ί ς να απολαμβάνουμε το εφιπποτοξοτικό αντικείμενό μας, προάγοντας εαυτούς επάνω στο βατήρα της αρχέγονης πολεμικής μας τέχνης!
Αυτοί οι, συνήθως, διατεταραγμένοι ...διαμαρτυρόμενοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν, λόγω της τ ά ξ ε ω ς του σύμπαντος το οποίο έχει απαρέγκλιτους νόμους που αποτρέπουν, π.χ., μια σύγκρουση πλανητών με ανείπωτες συνέπειες. Δεν μπορούν καν να εννοήσουν ότι το αιώνιο ε ύ τ α κ τ ο, αρμονικό και συμμετρικό σύμπαν, προκειμένου να ανεχθεί τις εφήμερες υπάρξεις τους έχει εγκαθιδρύσει ένα απαραβίαστο πλαίσιο λειτουργίας μέσα στο οποίο προσαρμόζεται το κάθε τι ώστε να μπορεί να υπάρχει. Έτσι, λοιπόν, η τ ά ξ η ανάγεται σε προϋπόθεση υπάρξεως, ενώ η απουσία της σημαίνει αφανισμό.
Πέραν αυτών, η διανοητική τ ά ξ η σε κάθε άνθρωπο αναδεικνύεται σε ευεργέτη πνευματικής υγείας, όπως μας ενημερώνουν ακόμη και πρόσφατες επιστημονικές μελέτες οι οποίες "υποσκελίζονται" από την ειδεχθή δημοσιογραφία των εγκληματικών πρωτοσέλιδων των, συγχρόνων, α τ ά κ τ ω ν κοινωνιών. Ας δούμε μία από αυτές τις πρόσφατες επιστημονικές μελέτες που υπογραμμίζει την μεγάλη ωφέλεια της διανοητικής τάξεως στην βελτίωση της ποιότητος της ανθρώπινης ζωής:
ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΝΟΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ
Δευτέρα, 11 Απριλίου 2022
Ο κίνδυνος γνωστικής εξασθένησης στην τρίτη ηλικία και κατά συνέπεια η αυξημένη πιθανότητα άνοιας, πέραν άλλων παραγόντων, σχετίζεται και με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ανθρώπου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.
Οι άνθρωποι που είναι ευσυνείδητοι, οργανωμένοι και αυτοπειθαρχημένοι, οι μη νευρωτικοί και οι πολύ εξωστρεφείς έχουν μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν ήπια γνωστική εξασθένηση σε κάποια φάση της ζωής τους. Αντίθετα, οι κακοδιάθετοι, κυκλοθυμικοί και συναισθηματικά ασταθείς είναι πιθανότερο να εμφανίσουν έκπτωση των γνωστικών-νοητικών λειτουργιών τους.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Τομίκο Γιονέντα του Τμήματος Ψυχολογίας του καναδικού Πανεπιστημίου της Βικτόρια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό ψυχολογίας «Journal of Personality and Social Psychology», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 2.000 ανθρώπους (το 74% γυναίκες), προκειμένου να διερευνήσουν τη σχέση ανάμεσα στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και στην υγεία του νου μετά τη μέση ηλικία. Οι συμμετέχοντες -κανένας από τους οποίους δεν είχε τυπικά διαγνωστεί με άνοια- υποβλήθηκαν σε ψυχολογικά τεστ αξιολόγησης της προσωπικότητάς τους και σε ετήσια τεστ αξιολόγησης των γνωστικών ικανοτήτων τους.
Όπως δήλωσε η Γιονέντα, «τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας αντανακλούν σχετικά διαρκή πρότυπα σκέψης και συμπεριφοράς, τα οποία μπορούν σωρευτικά να επηρεάσουν στη διάρκεια της ζωής πόσο υγιεινά ή ανθυγιεινά σκέπτεται και συμπεριφέρεται κάποιος. Η συσσώρευση εμπειριών στη διάρκεια της ζωής μπορεί στη συνέχεια να συμβάλει στο είναι κανείς ευάλωτος σε συγκεκριμένες παθήσεις ή διαταραχές, όπως η ήπια γνωστική εξασθένηση, ή να συμβάλει στις διαφορές μεταξύ των ατόμων όσον αφορά την ανθεκτικότητά τους απέναντι σε νευρολογικές αλλαγές σχετιζόμενες με την ηλικία».
Οι άνθρωποι με υψηλή ευσυνειδησία και αίσθηση καθήκοντος τείνουν να είναι υπεύθυνοι, οργανωμένοι, σκληρά εργαζόμενοι και στοχοπροσηλωμένοι. Όσοι είναι πολύ νευρωτικοί έχουν χαμηλή συναισθηματική σταθερότητα, ευμετάβλητη διάθεση, τάση για άγχος, κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση και άλλα αρνητικά συναισθήματα. Οι εξωστρεφείς αντλούν ενέργεια με το να βρίσκονται μαζί με άλλους, κατευθύνουν την προσοχή τους στους άλλους και γενικά στον έξω κόσμο, είναι ενθουσιώδεις, ομιλητικοί και γεμάτοι αυτοπεποίθηση.
Η μελέτη έδειξε ότι όσο υψηλότερη βαθμολογία είχε ένας άνθρωπος στην ευσυνειδησία και χαμηλότερη στη νεύρωση τόσο μικρότερη ήταν η πιθανότητα να εμφανίσει γνωστική εξασθένηση αργότερα στη ζωή του. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, σε μια κλίμακα 0-48, έξι περισσότεροι βαθμοί στην ευσυνειδησία διαπιστώθηκε ότι σχετίζονται με μια μείωση κατά 22% του κινδύνου γνωστικής εξασθένησης. Από την άλλη, επτά περισσότεροι βαθμοί στην κλίμακα νευρωτισμού από το 0 έως το 48 σχετίζονται με μια αύξηση κατά 12% της πιθανότητας γνωστικής εξασθένησης.
Ενδεικτικά, ένας 80χρονος πολύ ευσυνείδητος εκτιμήθηκε ότι ζει σχεδόν δύο περισσότερα χρόνια χωρίς γνωστική εξασθένηση σε σχέση με κάποιον συνομήλικό του με μικρή ευσυνειδησία και οργανωτικότητα. Ένας άκρως εξωστρεφής ίδιας ηλικίας ζει περίπου ένα παραπάνω έτος χωρίς πρόβλημα γνωστικής εξασθένησης σε σύγκριση με έναν πολύ εσωστρεφή. Ένας πολύ νευρωτικός έχει περίπου έναν λιγότερο χρόνο γνωστικής-νοητικής υγείας.
Επιπλέον, ένας εξωστρεφής και μη νευρωτικός έχει
περισσότερες πιθανότητες να ανακάμψει γνωστικά-νοητικά μετά από μια διάγνωση
ήπιας γνωστικής εξασθένησης. Κάτι που δείχνει, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι
τα εν λόγω χαρακτηριστικά της προσωπικότητας λειτουργούν προστατευτικά ακόμη
και όταν κάποιος έχει αρχίσει τον δρόμο προς την άνοια. Από την άλλη, δεν
βρέθηκε καμία συσχέτιση ανάμεσα στην προσωπικότητα και στο προσδόκιμο ζωής.
Εδραιώνοντας, λοιπόν, ενστικτωδώς την ευταξία στην λειτουργία της Ομάδος μας, διαπιστώνουμε ότι, εκ των υστέρων μας δικαιώνει η επιστήμη επιβεβαιώνοντας ότι αυτή η επιλογή μας συνεισφέρει και στη μακροημέρευση της διανοητικής μας υγείας, ώστε να μας υπαγορεύει να επιμείνουμε σ΄ αυτό!
Κι ενώ εμείς επιμένουμε στην, οίκοθεν, επιβαλλόμενη τ ά ξ η, παρακολουθούμε γύρω μας "ασθμαίνοντα τραίνα" να πηγαινο-έρχονται και να μας ταλαιπωρούν με μία αρρωστημένη διανοητική αταξία την οποία, μάλιστα να θέλουν και να μας την φορέσουν καπέλλο με την ίδια κοτοπονηριά της αλεπούς που, αισθανόμενη την ουρά της κομμένη από το δόκανο, επιδιώκει να δει κομμένες και τις ουρές των άλλων αλεπούδων! Κι αυτές οι κολοβές αλεπουδίτσες, προκειμένου να μας σύρουν στο κατάντημά τους, νομίζουν ότι θα μας ...τρομάξουν χαρακτηρίζοντάς μας ..."καταπιεστικούς"!
Την ίδια στιγμή που εμείς διώχνουμε μακριά την γνωστική εξασθένηση (άνοια) επιμένοντας στην αυτοπειθαρχία και στην τ ά ξ η τις οποίες, άλλωστε, απαιτεί και κάθε πολεμική τέχνη, οι μπαχαλάκηδες επικριτές μας, πασχίζουν να συγκαλύψουν την Δ.Ε.Π.Υ. τους, αντί να την εξυγιάνουν ακολουθώντας, επίσης, τον κανόνα της αυτοπειθαρχίας και της τ ά ξ ε ω ς!
Αγαπητή μας Αμαζόνα, θα εξακολουθούμε να είμαστε ...καταπιεστικοί μαζύ σου, απαιτώντας να στερεώνεις με στέκα τα μαλλιά σου όταν ιππεύεις διότι, όταν χάσεις τις ηνίες και νιώθεις να φεύγεις απ΄ τη σέλλα, με τα μαλλιά μέσα στα μάτια, θα βρεθείς μετέωρη στο κενό χωρίς να βλέπεις από που θα μπορούσες να κρατηθείς με αποτέλεσμα ε μ ε ί ς να "χρεωθούμε" κάτι δυσάρεστο, κάτι που δεν το θέλουμε και δεν το επιτρέψαμε στα 17 χρόνια της λειτουργίας μας!
Αγαπητέ μας Ιππέα, θα εξακολουθούμε να είμαστε ...καταπιεστικοί μαζύ σου, απαιτώντας την απενεργοποίηση του φορητού σου όταν μπαίνεις στο Ιππευτήριο διότι, αν εκείνος ο ήχος με τα ουρλιαχτά που επέλεξες για να ακούς τις κλήσεις σου στο μετρό τρομάξει έναν Ίππο με απρόβλεπτες συνέπειες ε μ ε ί ς δεν θέλουμε να "χρεωθούμε" ένα ατύχημα, κάτι που σταθερώς αποφεύγουμε στα 17 χρόνια της λειτουργίας μας!
Οποιεδήποτε, την επόμενη φορά που θα παραστήσεις τον ...πεταλωτή και, θέλοντας να μοστραριστείς ως "πολύξερος" στο κύκλο σου, κουτσάνεις έναν Ίππο, θα σου κόψουμε τα αφτιά σύριζα και δεν θα σε διαγράψουμε, απλώς, διότι ο Ίππος αξίζει σεβασμού! Και σε ευχαριστούμε που μας έκανες ακόμη περισσότερο απόλυτους στις Αξίες μας!
Κι όσοι επιμένετε να εννοείτε ως "ελευθερία" τον βασανισμό του Ίππου σας με την στομίδα την οποία δεν μπορείτε να αποχωριστείτε, περιφρονώντας την οδύνη ενός πλάσματος που το υποχρεώνετε να υποφέρει για να κάνετε εσείς, εγωιστικά, το κέφι σας, θα χαρούμε να σας κουνήσουμε το μαντήλι και να πάτε όπου θέλετε κι από εκεί να συνεχίσετε να μέμφεστε τους "Έλληνες Κενταύρους" για ...καταπίεση! Άλλωστε, μπορεί από εμάς να ξεκίνησε ο,τιδήποτε στην Ελλάδα σχετικό με την Έφιππη Τοξοβολία την οποία εισαγάγαμε στην Ελλάδα το 2005, αλλά ουδέποτε την μονοπωλήσαμε ώστε να μπορούν οι ...μπαχαλάκηδες να βρίσκουν στέγη!
Καλή τύχη, λοιπόν, σε όλους και ξέρουμε πολύ καλά εκείνο το "όσα δε φτάνει η αλεπού" για να το θυμίζουμε σε όσους χαρακτηρίζουν τους υγιείς ως ..."καταπιεστικούς" προκειμένου να διαιωνίζουν την δική τους ...φιλελεύθερη διαταραχή ως "παραβάν" συγκαλύψεως της ανισορροπίας τους! Και είναι αυτονόητο ότι η πολεμική τέχνη της Έφιππης Τοξοβολίας μόνον την ανισορροπία δεν συγχωρεί, εδραζόμενη επί της ισορροπίας και μόνον!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.