Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΩΝ "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ" ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΕ ΣΗΜΑΙΑ

 ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 

ΤΩΝ 

"ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ"

ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΕ ΣΗΜΑΙΑ



     Η εξοικείωση του Ίππου με έναν παράγοντα που του προξενεί φοβικές αντιδράσεις όπως μία κυματίζουσα σημαία δεν σημαίνει απλώς την καταλληλοποίησή του για σημαιοφορία που μπορεί να απαιτηθεί σε διάφορες περιστάσεις αλλά, κυρίως, την λυτρωτική απαλλαγή του από ακόμη έναν φοβικό παράγοντα που μπορεί να τον ταλαιπωρεί στη καθημερινότητά του.

     Με επίγνωση όλων αυτών, ο Αρχηγός των "Ελλήνων Κενταύρων Καλαμάτας", Εφιπποτοξότης-Εκπαιδευτής Αθανάσιος Ψωρομύτης, μαζύ με τον βοηθό του Χρύσανθο Δρίτσα, επεχείρησαν με επιτυχία την εξοικείωση του σχολικού Ίππου τους με την σημαία.


     Καθώς η εκπαιδευτική εργασία είναι ασταμάτητη στη Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων Καλαμάτας", ο Αρχηγός της δεν χάνει ευκαιρία να επενδύσει την γνώση και τις ικανότητές του, είτε στους μαθητές του, είτε στον σχολικό Ίππο ώστε να δικαιώνει τον τίτλο ενός συνεπούς Στελέχους της Οικογενείας των "Ελλήνων Κενταύρων". Και την φορά αυτή, βασιζόμενος στην τεχνική της "στρογγυλής κινήσεως" την οποία κατέχει άριστα, ο Αθανάσιος κατάφερε να συμφιλιώσε τον σχολικό Ίππο με την κυματίζουσα σημαία, επιτυγχάνοντας σταθερά κάθε εκπαιδευτικό στόχο τον οποίο θέτει.


     Ένα ύφασμα που κυματίζει και, πολύ περισσότερο, που κροταλίζει, έστω και από απόσταση, αποτελεί ένα ερέθισμα φόβου για ένα ζώο φυγής όπως ο Ίππος. Και αυτό το ερέθισμα φόβου δεν το προκαλεί μόνον ένα ύφασμα, αλλά και ένα πλαστικό, μια λαμαρίνα που μπορεί να κινείται και να θορυβεί από τον άνεμο, ένα σύρμα, ένα κλαρί δένδρου κλπ. Έτσι, η εξοικείωση με την σημαία, στην περίπτωση του Ίππου καταπραύνει τις ανησυχίες του γενικώς για τα γύρω του κινούμενα και θορυβούντα αντικείμενα κάνοντάς τον πιο ήρεμο και θετικό στην καθημερινότητά του κι αυτό, σήμερα, επεδίωξε ο Αρχηγός των "Ελλήνων Κενταύρων Καλαμάτας" επιτυγχάνοντας τον σκοπό του συντομότατα και χωρίς την άσκηση, ασφαλώς, καμιάς βίας ή καταναγκασμού, με καθαρά εκπαιδευτική προσέγγιση με την οποία επέδειξε το ακίνδυνο της καταστάσεως στον Ίππο συμφιλιώνοντάς τον με το αντικείμενο του φόβου του. 


     Εντυπωσιακή η εμπιστοσύνη την οποία, τελικώς, ο Ίππος επέδειξε στον Εκπαιδευτή του ανεχόμενος, με πλήρη απάθεια, αυτό ακριβώς το αντικείμενο του φόβου του, την σημαία, να του σκεπάζει ακόμη και το πρόσωπο, σκιάζοντας κι αυτή την όρασή του. 


     Κι αυτό είναι το αποκορύφωμα της όλης εξοικειωτικής διαδικασίας από εδάφους, πριν ακολουθήσει το επόμενο, κρίσιμο, στάδιο της έφιππης σημαιοφορίας.


     Τώρα, το αγαπημένο μας θερμόαιμο που έγινε ...αρνάκι και δείχνει να αδιαφορεί για μία ακόμη πρόκληση φόβου, την κυματίζουσα πλάι του σημαία, δείχνει ότι θα μπορούσε ακίνδυνα να την δεχθεί και στην ...ράχη του, όπως απαιτεί η ολοκλήρωση της εξοικειωτικής διαδικασίας και ο Αθανάσιος ετοιμάζεται να "γράψει" και τον επίλογο αυτής της τόσο σημαντικής εκπαιδευτικής παραμέτρου εφιππεύοντας με την σημαία.


     Και ο Αθανάσιος δεν αρκείται στην απλή έφιππη σημαιοφορία αλλά επιλέγει και να καλπάσει με την σημαία επί του Ίππου προκαλώντας ακόμη εντονότερους κυματισμούς και κροταλισμούς του υφάσματος ώστε να είναι βέβαιος για την αταραξία του Ίππου με την διατήρηση σταθερής κατευθύνσεως και ρυθμού κινήσεως. Και μόνον τότε, ο άριστος Εκπαιδευτής είναι βέβαιος για το επιτυχές αποτέλεσμα της προσπαθείας του, όπως και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Τώρα, ο σχολικός Ίππος μας είναι ακόμη πιο κατάλληλος για τα εκπαιδευτικά καθήκοντά του και στη Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" η τελειότητα του Ίππου Σχολής είναι πρώτιστο μέλημα!
     Ακολουθώντας την ίδια τακτική, στη θέση της σημαίας θα μπορούσε να είναι οιοδήποτε άλλο αντικείμενο που μπορεί να προκαλούσε ανησυχία ή και σοβαρές αντιδράσεις του Ίππου όπως, π.χ., μια ομπρέλα. Εφαρμόζοντας, όμως, την ίδια προσέγγιση και πάλι το αποτέλεσμα θα ήταν επιτυχές.

     Και όλα τα παραπάνω, επιτυγχάνονται σε ένα περιβάλλον ιδανικών εγκαταστάσεων με, εξίσου, ιδανικούς Ίππους! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.