Τρίτη 26 Απριλίου 2022

ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΕΦΙΠΠΟ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ

ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΕΦΙΠΠΟ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ
ΑΠΟ ΤΟΥΣ "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ"




     Αρχέγονη είναι η επιβλητική εικόνα στη μνήμη της Ανθρωπότητος, του έφιππου δορατοφόρου πολεμιστή όπως αποτυπώνεται σε παραστάσεις αρχαιολογικών ευρημάτων, με εντυπωσιακότερες αυτές του Θρακός Πολεμιστή από τις ανασκαφές της Λέτνιτσα (Летница) που μπορούμε να θαυμάσουμε στις συλλογές των Μουσείων της γείτονος Βουλγαρίας η οποία, εκμεταλλευόμενη την αδιαφορία των "Αθηνών" κατάφερε να οικειοποιηθεί την Θράκη και την Ιστορία της!


     Aυτή η εικαστική επιτομή του, "πατρός των πάντων", Πολέμου, η οποία συνοψίζει την ισχύ (όπλο) και την ταχύτητα (Ίππος) πολύ πριν "κοπιαριστεί" και ενταχθεί στην δογματική των νεωτέρων θρησκειών, ενέπνεε τον ηρωικό χαρακτήρα της Ανθρωπότητος εκπέμποντας ένα μήνυμα μαχητικότητος δια της οποίας δρέπεται ο μέγας καρπός της κατισχύσεως επί των αβελτεριών του βίου!


     Μετέπειτα και με την ίδιαν εικόνα κατά νου, οι αναγεννησιακοί Έλληνες Στρατιώτες της Δύσεως και χωρίς καμία δογματική προκατάληψη ή και πίστη, εξανάγκασαν τον λατίνο Πάπα να αποδεχθεί την ανίδρυση του ναού του Αγίου Γεωργίου στην Βενετία (1536) υποχρεώνοντάς τον να αναγνωρίσει τον ηρωισμό τους και την σημαντικότητά τους για τα ευρωπαϊκά στρατιωτικά "πράγματα" της εποχής!


     Αυτοί οι γενναίοι, αλλά, κυρίως, σοφοί Έλληνες Στρατιώτες της Δύσεως, αν και άθρησκοι και φανατικοί αντικληρικαλιστές (όπως ο αείμνηστος Ιστορικός Κωνσταντίνος Σάθας μας τους περιγράφει) δεν δίστασαν να "τοξεύσουν" κατ΄ ευθείαν στη "καρδιά" του θηρίου καθηλώνοντάς το, δια της τελικής υποταγής του, στο δικό τους σκοπό!


     Και ο έφιππος πολεμιστής, διασχίζοντας τους ωκεανούς των χρόνων, παραμένει εναργής στην θέαση όσων ..."ζωντανών" και, είτε με Δόρυ, είτε με Τόξο, είτε με Σπάθη, μας υποδεικνύει τον μονόδρομο της μάχης "κατά του εμαυτού δαίμονος" ο οποίος "στεγάζει" ολέθριες δειλίες και αναστολές.


     Από τους νεκρούς πολεμιστές του 12.000 - 10.000 π.χ.χ. με τις ενσφηνωμένες αιχμές στα σώματά τους που βρέθηκαν στο Jebel Sahaba του Σουδάν και μέχρι τους νεκρούς πολεμιστές της αιωνιότητος, οι "Έλληνες Κένταυροι" θα τιμούμε τον γενναίο του οποίου το ανυπότακτο παράδειγμα θα μας υπενθυμίζει το δικό μας καθήκον απέναντι στο χρέος της διεκδικήσεως της υπάρξεώς μας. 


     Έτσι, σήμερα οι "Έλληνες Κένταυροι Καλαμάτας" τίμησαν την ηρωικήν αλληγορία του έφιππου πολεμιστή, συμμετέχοντας με τον σχολικό Ίππο τους στην εορτή του τοπικού ναϋδρίου του Αγίου Γεωργίου Πλατέος Μεσσηνίας όπου και το Ιππικό Κέντρο στο οποίο δραστηριοποιούνται διότι, όπως μας θυμίζει και ο Αριστοτέλης "Πόλεμος γαρ σχολείον αρετής εστί"!


     Απέριττο το ναϋδριο του Πλατέος, μπορεί να μην είχε την ναοδομικήν επιβλητικότητα του ομωνύμου της Βενετίας, ωστόσο, για μας είχε την ίδιαν αλληγορική σημασία με εκείνο που ανίδρυσαν οι ταγοί μας, Έλληνες Στρατιώτες της Δύσεως, παραπέμποντας στην απότιση Τιμής σε έναν έφιππο πολεμιστή που εκπροσωπεί όλους τους μαχόμενους της Ιστορίας.


     Και, ανεξαρτήτως δογματικών αγκυλώσεων, χαρήκαμε μαζύ με τους υπόλοιπους προσκυνητές τούτη την ημέρα στο πανέμορφο Πλατύ μαζύ με τους σχολικούς Ίππους μας.


     Η σημερινή, όμως, εορταστική ημέρα δεν έληξε για μας εδώ, αλλά συνεχίσθηκε με πρόγραμμα και εντός Ιππευτηρίου.


     Όπως κάθε φορά, εδώ, η Έφιππη Τοξοβολία είχε προτεραιότητα με άξονα την προετοιμασία των δύο μαθητών του τοπικού Παραρτήματος για τις εξετάσεις τους.


      Και αυτή η προετοιμασία γίνεται μεθοδικότατα και προσεκτικότατα, είναι δε εμφανέστατη η πρόοδος των εκπαιδευομένων, από ημερίδα σε ημερίδα.


     Άλλωστε, ο Μανιάτης κι έτσι, φύσει πολεμιστής, Αρχηγός του Παραρτήματος των "Ελλήνων Κενταύρων Καλαμάτας", Εφιπποτοξότης Αθανάσιος Ψωρομύτης, δεν είναι διόλου ολιγαρκής, ούτε από τους μαθητές του ούτε, πολύ περισσότερο, από τον εαυτό του. 


     Έτσι, ο μεν σχολικός Ίππος δείχνει ακόμη πιο βελτιωμένος στον καλπασμό του, οι δε αναβάτες του ακόμη πιο άνετοι στην τοξευτική αποτελεσματικότητά τους.


     Παρά δε την ένταση, ως εκ της πολυκοσμίας αλλά και των παρακείμενων ιπποδρομιών της ημέρας, στο Ιππικό Κέντρο Πλατέος η προγραμματισμένη εργασία ολοκληρώθηκε ανεμπόδιστα όπως πάντοτε, με την ίδια ευταξία και ασφάλεια.


     Σήμερα, τέλος, εκτός των άλλων ο Αρχηγός του Παραρτήματος προσέθεσε ακόμη ένα στοιχείο στην εκπαίδευση του σχολικού Ίππου: την εξοικείωση με την Σπάθη.


     Με τον δικό του τρόπο, ο Αθανάσιος, απέσπασε την εμπιστοσύνη του Ίππου προς το αγχέμαχο και, εφεξής, έπεται και το σχετικό ασκησιολόγιο της Έφιππης Σπαθασκίας. 


     Επί τη ευκαιρία, δε, της σημερινής ονομαστικής του εορτής, η Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" εύχεται στον ευγενή Οικοδεσπότη μας κ. Γεώργιο Τζαβάρα υγεία και οικογενειακήν ευτυχία! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.