Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

ΣΤΟΜΙΔΑ: ΕΝΑ ΛΑΘΟΣ ΑΙΩΝΩΝ!

 ΣΤΟΜΙΔΑ: ΕΝΑ ΛΑΘΟΣ ΑΙΩΝΩΝ!

 


     Η συνδυαστική μνήμη του Ίππου τον βοηθά ώστε να αποφεύγει την επανάληψη του ίδιου λάθους. Παραδείγματος χάρη, αν ο Ίππος περάσει δίπλα από ένα σημείο κι εκεί, ξαφνικά, τον τρομάξει ένας σκύλος με επιθετικές τάσεις, ο Ίππος θα αποφύγει να ξαναπεράσει από το ίδιο σημείο! Αντιθέτως, ο άνθρωπος ψηφίζει ένα κόμμα, βλαστημάει για την επιλογή του και, στις επόμενες εκλογές το …ξαναψηφίζει, επαναλαμβάνοντας το ίδιο λάθος αρκούμενος σε δικαιολογίες που αναμασά ασταμάτητα… Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την στομίδα η οποία είναι καθιερωμένη επί αιώνες, ενώ ο άνθρωπος επί αιώνες γνωρίζει ότι αυτό το «μέσον» δεν είναι παρά ένα άχρηστο και, κυρίως, επώδυνο για τον Ίππο, ανθρώπινο λάθος!

     Το παγκόσμιο κίνημα της Φυσικής Ιππικής (Natural Horsemanship) το οποίο αποτελεί πολύ παλιά «υπόθεση», μόλις κατά το δεύτερο ήμισυ του 20ού αιώνος κατάφερε να συγκροτηθεί σε Ιππική Σχολή και να αποδείξει τον βασανιστικό όσο και άχρηστο ρόλο της στομίδος με τεκμηριωμένη επιστημονική εργαστηριακή έρευνα (Alexander Nevzorov, Haute Ecole) αλλά και με την επιβεβαίωση πληθώρας κορυφαίων Ιπποεκπαιδευτών (Klaus Ferdinand Hempfling, Kassai Lajos, Pat and Linda Parelli, Alexander Nevzorov, Frédéric Pignon, Magali Delgado, Bartabas - Clément Marty, κλπ) οι οποίοι απέδειξαν ότι τόσο ο έλεγχος του Ίππου όσο και η επίτευξη συσπειρώσεως όχι μόνον δεν χρειάζονται την βασανιστική για τον Ίππο στομίδα, αλλά και εμποδίζονται από αυτή! 

     Κι αυτό το παγκόσμιο κίνημα της Φυσικής Ιππικής υπάρχει για να μας κάνει να αποφεύγουμε κάθε βαρβαρότητα προς τον Ίππο, κάθε σκηνή όπως αυτές του θλιβερού βίντεο (https://youtu.be/3smNODM_DAY) όπου, εντελώς άσχετοι Ιππασίας, χωρίς καν να γνωρίζουν να κάθονται σωστά επάνω σε έναν Ίππο, δείχνουν τη βαναυσότητά τους προς τα ζώα τους, με σπιρούνια, με μαστίγια, με κτηνώδη χρήση των ηνιών που ξεμασελιάζουν τα τρομαγμένα τετράποδα, ενώ σπάζουν ποτήρια με λύσσα στην άσφαλτο εκεί όπου θα πατήσουν οπλές… Ή, χωρίς να ξέρουν καν να σταθούν επάνω στη σέλλα, να επιχειρούν οικτρές επιδείξεις ανορθώσεων επί ασφάλτου και μάλιστα «δικάβαλο» με παιδί(!) στην αγκαλιά και να σκάνε στο πεζοδρόμιο [https://youtu.be/9j0sqhQNHHI] ή στιγμιότυπα όπως αυτό όπου απορείς γιατί ο φιγουρατζής δεν πήγε σε έναν δάσκαλο να του μάθει τα βασικά πριν επιχειρήσει να σπάσει τα κόκκαλά του και τα πλευρά του Ίππου του στην άσφαλτο [https://youtu.be/mMJ7hL80vpA] όλα στη  ί δ ι α  πόλη όπου πάρα πολλοί άσχετοι Ιππασίας ανταγωνίζονται μεταξύ τους στη …φιγούρα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες! Σκηνές που, πραγματικά, ντροπιάζουν τον ανθρώπινο Πολιτισμό και αλλοίμονο, αν σκεφτούμε ότι αυτές οι σκηνές συμβαίνουν στη χώρα του Ξενοφώντος…!

     Η άγνοια Ιππογνωσίας οδηγεί πολλούς να αναρωτιούνται για το πώς θα ήταν δυνατόν να ελεγθεί, π.χ., ένας δυνατός επιβήτορας στο περιβάλλον της εργασίας του χωρίς στομίδα… Ο Kassai Lajos με δέκα πέντε ανενστόμιστους επιβήτορες (Shagya Arabian και Nonius) που εργάζονται όλοι μαζύ ταυτοχρόνως και  α ρ μ ο ν ι κ ό τ α τ α  μας δίνει την απάντηση! 

     Και η καθημερινότητα της Ελληνικής Σχολής των «Ελλήνων Κενταύρων» μας παρουσιάζει ακόμη ένα βιντεοσκοπημένο τεκμήριο των πλεονεκτημάτων ιππεύσεως ανενστόμιστου Ίππου και μάλιστα από αρχάριο μαθητή με εμπειρία ελάχιστων μηνών Ιππασίας: Στο βίντεο που βλέπουμε παρακάτω [https://youtu.be/wdawb4e5lZg], ο αρχάριος μαθητής εφιππεύει με έφαλση ανεπίσακτο (χωρίς σέλα) και ανενστόμιστο (χωρίς στομίδα) ξένο Ίππο ο οποίος από τον κύριό του ιππεύεται επί χρόνια με στομίδα και  κ α λ π ά ζ ε ι  επί συγκεκριμένης διαδρομής με στροφή,  υ π ε ρ π η δ ά  εμπόδιο υπό απόλυτον έλεγχο και …αφιππεύει σε καλπασμό με ασφάλεια, συνεχίζοντας να τρέχει πλάι στον Ίππο ο οποίος παραμένει σε ελεγχόμενη πορεία! Αγαπητοί Φίλοι, είναι καιρός να καταλάβουμε ότι, νομίζοντας ότι τα ξέρουμε όλα, συνεχίζουμε να αγνοούμε τα καλύτερα. 

     Έχοντας την Τιμή να παρουσιάσω (βλ.: https://youtu.be/CcmejmcHQn0), προ εικοσαετίας, για πρώτη φορά στην Ελλάδα την Φυσικήν Ιππική (Natural Horsemanship) θα είχα να προσθέσω πολλά για την στομίδα ως διαχρονικό, εμμονικό, λάθος του ανθρώπου, αλλά τα πάντα τα εξηγεί το παραπάνω βίντεο. Σ΄ αυτά τα είκοσι χρόνια που μεσολάβησαν από τότε, όταν ο Pat Parelli μου έδωσε την άδεια να παρουσιάσω την δουλειά του στην Ελλάδα, κατάφερα να μελετήσω ακόμη βαθύτερα και να εκτιμήσω αυτό το σπουδαίο είδος Ιππικής το οποίο το συνιστώ σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να εδραιώσει μια σωστή σχέση όχι μόνον με έναν συγκεκριμένο Ίππο αλλά με όλους τους Ίππους και η «συνταγή» είναι απλή θυμίζοντας ένα παλιό ωραίο τραγούδι των Beatles: “ALL YOU NEED IS LOVE” (Το μόνο που χρειάζεσαι είναι αγάπη)! 

     Βεβαίως το θέμα αυτό δεν ενδείκνυται για διαδικτυακήν ανάλυση! Κυρίως, δεν ενδείκνυται προς ανάλυση σε ένα Κοινό το οποίο είναι πεπεισμένο ότι τα γνωρίζει όλα και δεν είναι σε θέση να αναθεωρήσει λάθη, εφησυχάζοντας στα όσα ξέρει, ακόμη κι αν ο κόσμος αλλάζει γύρω του! Έτσι, χωρίς να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τα «μυαλά» του οποιουδήποτε, θεωρούμε φυσικό να συνεχίζουμε για πολλά χρόνια ακόμη να βλέπουμε σκηνές … «σούζας» στην άσφαλτο με αναβάτες που καταπίνουν τσίπουρα ξεμασελιάζοντας τους Ίππους τους για να τους ανορθώσουν εκβιαστικά κάνοντας φιγούρες στις κοπελιές της γειτονιάς τους  ενώ οι δυστυχισμένοι Ίπποι  υποκύπτουν υπό τον μοχλικό μηχανισμό της στομίδας με στόματα ανοιγμένα γεμάτα αφρούς! Κι αυτές οι κακουργηματικές σκηνές θα αποτυπώνονται ως … «κατορθώματα» σε φωτογραφίες οι οποίες, απλώς, θα καταγράφουν τον πόνο και την αγωνία του Ίππου! Και δυστυχώς, οι ίδιοι οι «σουζάκηδες» ποτέ δεν θα καταφέρουν να διανύσουν σε βάδην έναν σωστό κύκλο, διότι η τάση προς εσφαλμένην επίδειξη και μόνον, δεν θα τους επιτρέψει ποτέ να μάθουν να ιππεύουν!

Συνιστώμενα βίντεο:

1. Eπιστημονικό Εργαστήριο Σχολής Nevzorov: https://youtu.be/D9jY_dNU_Cc με τις βασανιστικές επιπτώσεις στο στόμα του Ίππου της εγκληματικής στομίδος.

2. Η εκπληκτική διδασκαλία του Γερμανού Klaus Ferdinand Hempfling: https://youtu.be/iVAcyMZ8CMY με την διαχείριση ανενστόμιστων επιβητόρων.

3. H διδασκαλία του Ρώσου Δασκάλου Alexander Nevzorov https://youtu.be/bx-z_SRRddA για την διαχείριση οιουδήποτε Ίππου χωρίς στομίδα και χωρίς ηνίες με μόνο βοήθημα ένα περιλαίμιο και το βάρος του κορμού του αναβάτη.

4. Στιγμιότυπο από την εκπαίδευση αρχαρίου της Σχολής των «Ελλήνων Κενταύρων»:  https://youtu.be/wdawb4e5lZg με την ίππευση ανενστόμιστου Ίππου υπό συνθήκες καλπασμού και υπερπηδήσεως εμποδίου!


Μήνυμα Αναγνώστη:

Λάβαμε στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση το παρακάτω μήνυμα:


     Αγαπητέ μας Επιστολογράφε, όχι μόνον αυτό το θλιβερό ανοσιούργημα των Μυτιληνιών (ο θεός να τους κάνει) "αλογατάρηδων" της Αγιάσου είδαμε και το έχουμε παραθέσει (όπως θα δείτε) στο παραπάνω κείμενο, αλλά και όλα τα υπόλοιπα από τον ίδιο τόπο (είναι δεκάδες) που κατά τρόπον εντελώς ανόητο, αντί να εξαφανίσουν, έχουν αναρτήσει προς δημόσια θέα αυτοί που εμφανίζονται να κάνουν "σούζες" χωρίς να είναι ικανοί ούτε καν να μπορούν να κάθονται σωστά επί των ΄'Ιππων τους και πολύ περισσότερο χωρίς καν να είναι ικανοί να τους διευθύνουν, πλαισιούμενοι οι περισσότεροι από έναν ή και περισσότερους "συνοδούς εδάφους" οι οποίοι, πάραυτα, δεν καταφέρνουν να διευθύνουν τους περισσότερους Ίππους οι οποίοι βαδίζουν με τις "πάντες" ή και με την όπισθεν, εξ αιτίας των τραγικών στομίδωμν που, κατά κανόνα, φέρουν! Θεάματα οικτρά, αποκαρδιωτικά τα οποία όμως οι "δράστες" θεωρούν σπουδαία κατορθώματα ποζάροντας στην κάμερα. Η Ιππασία στην σημερινή Ελλάδα γίνεται καραγκιοζιλίκι εξ αιτίας της αγνοίας και του ξερολισμού κάποιων που δεν διαθέτουν ούτε συναίσθηση, ούτε συνείδηση, ώστε να αναλογισθούν "τι" διαπράττουν και πόσο εκθέτουν την χώρα σε όποιον ξένο παρατηρήσει αυτό το απαράδεκτο "επίπεδο"! Και δυστυχώς η ταλαίπωρη Πατρίδα μας, σήμερα, ευτελίζεται και δια της Ιππασίας με το "μεταπολιτευτικό" κράτος να σοδομίζει ακόμη και θεσμούς αιώνων, όπως την τέχνη του Ξενοφώντος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.