Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

ΕΦΙΠΠΩΣ, ΟΡΘΟΣΤΑΔΗΝ ΒΑΔΙΣΕΤΕ!


     Έχοντας βαθμολογηθεί με "άριστα" στην "εφίππευση δι εφάλσεως" και στο "ορθοστάδην εν στάσει", ήταν πια καιρός για τον αναπληρωτή Αρχηγό Ομάδος και Εκπαιδευτή υπό επίβλεψη Μηνά Τσομπανιάν να αρχίσει την εκπαίδευσή του στο "εφίππως ορθοστάδην εις βάδην".


     Πριν αρχίσει η κυρίως εκπαίδευση στο συγκεκριμένο ιππικό κεφάλαιο, ο εκπαιδευόμενος ενθαρρύνεται να "αποκολληθεί" από κάθε μέσο στηρίξεως, όπως είναι οι ηνίες και οι αναβολείς, κάτι που βεβαίως έχουν το πλεονέκτημα να πληρούν -δι ευνοήτους λόγους- όλοι οι Εφιπποτοξότες και μαθητές της Σχολής των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ".


     Το "ορθοστάδην εν στάσει" και με τα χέρια εν εκτάσει ακολουθεί αμέσως μετά, με τον εκπαιδευόμενο να βλέπει προς τα εμπρός.


     Υπό απολύτως ελεγχόμενη περιστροφική κίνηση επί του Ίππου, κατόπιν, ο εκπαιδευόμενος θα στραφεί ορθοστάδην προς τα πίσω διατηρώντας πάντοτε τα χέρια του εν εκτάσει, μία άσκηση εγκαθιδρύσεως στο υποσυνείδητο σχέσεως ισορροπίας παρά την ανύψωση του επιπέδου του κέντρου βάρους και ο Μηνάς μας δεν αντιμετώπισε την παραμικρή δυσκολία εκτελέσεως.


     Όχι, ο Μηνάς δεν έπεσε! Κατά την επόμενη φάση θα επιχειρηθεί να αποενοχοποιηθεί η πτώση και επαφή με το έδαφος, δίνοντας εντολή στον εκπαιδευόμενο να κυλισθεί πολλές φορές στο έδαφος του Ιππευτηρίου, να "μπουκώσει" άμμο και κοπριά να υπερβεί το ταμπού της επαφής με μία "επιφάνεια" που ...τρομάζει κάθε άλλον Ιππέα εκτός των Εφιπποτοξοτών της Σχολής των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ".


     Και ο Μηνάς μας, δεν έχει σημασία αν είναι πάντα πεντακάθαρος κουβαλώντας μαζύ του ακόμη και καθαριστικά υποδημάτων ώστε και μέσα στο Ιππευτήριο να εκπαιδεύει τους μαθητές μας σαν να βρίσκονταν στην "Ιστανική Σχολή της Βιέννης", αλλά ακούγοντας την εντολή "κυλίσου στο χώμα" έδειξε αμέσως ότι η απενοχοποίηση ήταν δεδομένη!


     Πρώτο μέλημα του ανορθούμενου είναι να διατηρήσει την ομαλή κίνηση σε βλάδην του Ίππου ενώ ο ίδιος ανορθώνεται αλλά και να χρησιμοποιεί διακριτικά της ηνίες ως αρχικό μέσον, όχι τόσο στηρίξεως , αλλά ισορροπίας.


     Εδώ ο εκπαιδευόμενος θα διαπιστώσει ότι, αρχικώς, ακόμη και η ψαύση των ηνιών θα του ακινητοποιεί τον Ίππο. Και στο σημείο αυτό θα αρχίσει και η ταυτόχρονη διδασκαλία του Ίππου ώστε να αδιαφορεί όταν αντιλαμβάνεται την οιανδήποτε "δραστηριότητα" στις ηνίες, διατηρώντας την ομαλή βαδιστική κίνησή του.



     Βαθμιαίως, ο μεν Ίππος θα αδιαφορεί για την χρήση των ηνιών από τον εκπαιδευόμενο ενώ ο εκπαιδευόμενος θα οδηγείται σε ένα βαρύνον συμπέρασμα.


     Και το βαρύνον συμπέρασμα του εκπαιδευομένου, ενώ ο Ίππος συνεχίζει να βαδίζει ομαλώς, θα είναι ότι οι ηνίες και στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι εντελώς άχρηστες και ως μέσο στηρίξεως και ως μέσο ισορροπήσεως. Είναι αυτό που ήδη είχε καταλάβει όταν πρωτοανέλαβε το Τόξο και τα βέλη εκτελώντας τη παρθενική του τόξευση και αυτό το οποίο αντιλαμβάνονται μόνον οι Εφιπποτοξότες των οποίων τα χέρια είναι "απησχολημένα" με την τοξευτική διαδικασία.


     Έτσι, ο Μηνάς μας, στο τέλος αυτού του πρώτου μαθήματός του κατάφερε να εκτελέσει το "Εφίππως, ορθοστάδην ιππεύσετε" ισορροπώντας και διατηρώντας την ομαλή βαδιστική κίνηση του Ίππου του!


Μηνά και πάλι συγχαρητήρια και, κυρίως, 
συγχαρητήρια κι ευγνωμοσύνη 
στον υπέροχο Ίππο μας!


[Το μάθημα διήρκεσε μόλις 25 λεπτά!]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.