Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

"ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ  ΚΙΝΗΣΗ"




KANE TO ΠΕΙΡΑΜΑ:

Ένα σμήνος περιστεριών τσιμπολογάει ψίχουλα πάνω στο πεζοδρόμιο. Τα πουλιά είναι αφοσιωμένα στη τροφή τους κι εσύ αποφασίζεις να περάσεις ανάμεσά τους χωρίς να αλλάξεις τους ρυθμούς σου αλλά προσπαθώντας να μη τρομάξεις ούτε ένα περιστέρι εξαναγκάζοντάς το να πετάξει μακριά. Αν τα καταφέρεις να περάσεις ανάμεσα από τα πουλιά χωρίς να ταράξεις ούτε ένα, τότε θα καταλάβεις εύκολα τη συνέχεια αυτού του μικρού, αλλά πολύ σημαντικού,  κειμένου.



     Συχνά θίγουμε τον τρόπο με τον οποίο ο Ιππαγωγός πρέπει να κινείται γύρω από τον Ίππο και πάνω σ΄ αυτόν, σημειώνοντας ότι η κίνησή του πρέπει να είναι "στρογγυλή". Με τον όρο αυτόν εννοούμε μία κίνηση η οποία παραμένει αρμονικά σταθερή σε όλη την έκτασή της, χωρίς "γωνιώδεις" εντάσεις κι απότομες αυξομειώσεις που θα μπορούσαν να διαταράξουν την ηρεμία κι αυτοσυγκέντρωση του Ίππου! Στο παραπάνω βίντεο, ασφαλώς, ως "στρογγυλή" δεν εννοούμε την καμπύλη κίνηση του Ίππου επί του στίβου, αλλά την ομαλή παρακολούθηση του Ίππου από τον ίδιο τον αναβάτη του Αρπάλυκο ο οποίος "ακολουθεί" ομαλά τον καλπάζοντα Ίππο χωρίς καμία "αιχμή" ("γωνίωση") παρενοχλήσεως ή παρεμποδίσεώς του! Ας δούμε μια σειρά τριών φωτογραφιών για να καταλάβουμε καλύτερα το τι σημαίνει "στρογγυλή κίνηση". Στη πρώτη φωτογραφία ένα χέρι παραμένει ακίνητο μπροστά σε ένα περαστικό πουλί σε έναν υπαίθριο χώρο. Το χέρι παραμένει χαλαρό αλλά ακίνητο, ενώ τα ανθρώπινα μάτια αποφεύγουν να στραφούν προς το πουλί. Το πουλί παραμένει κοντά στο χέρι χωρίς διάθεση φυγής αλλά μην έχοντας λόγο να πλησιάσει παραμένει σε ελάχιστη απόσταση από το χέρι. Το πουλί δε φοβάται διότι το χέρι δε το ενοχλεί με κινήσεις όπως δε το ενοχλούν και τα μάτια του ανθρώπου, αλλά και δεν έχει λόγο να πλησιάσει.



     Τώρα το χέρι κρατά τροφή και το πουλί έχει λόγο να πλησιάσει το χέρι το οποίο και πάλι παραμένοντας χαλαρό και ακίνητο δεν ενοχλεί το πουλί, ενώ τα μάτια αποφεύγουν να εστιάσουν στο πουλί το οποίο τώρα έχει λόγο να πλησιάσει το χέρι.


     Το πουλί ηρεμεί από τη "στρογγυλή κίνηση" (εν προκειμένω, μάλλον ακινησία) του χεριού, πλησιάζει και αρπάζει τη τροφή χωρίς διάθεση και πάλι, φυγής.




     Το χέρι είτε ακίνητο, είτε ελαφρώς κινούμενο, παραμένει σε "στρογγυλή κίνηση" κι έτσι το πουλί πλησιάζει άφοβα.


     Ανεξαρτήτως εάν, απλώς, ρυταγωγούμε σε βάδην ή σε οποιανδήποτε άλλη πολύ πιο κινητική κατάσταση, πεζή ή έφιπποι, βασικό μέλημά μας είναι η διατήρηση των κινήσεών μας "στρογγυλών".


     Και στη Σχολή των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" η συγκεκριμένη κινησιολογία δεν διδάσκεται με κουραστικές ακαδημικές διδασκαλίες, αλλά εμφυσάται στους μαθητές μας μέσα από μία σειρά σιωπηρών μεν, ενδεικτικών δε ασκήσεων, ώστε το δίδαγμα να προσλαμβάνεται χωρίς η διαδικασία της προσλήψεώς του να γίνεται καν αντιληπτή.


     Το αποτέλεσμα της διδασκαλίας μας δικαιώνει την μεθοδολογία μας και σε κάποια στιγμή αυτό το αντιλαμβάνεται και ο ίδιος ο μαθητής μας, χωρίς να έχει ποτέ συνειδητοποιήσει ότι κάτι του ...διδάχθηκε!


     Μία βαθειά διδασκαλία της "κυκλικής" κινήσεως αποτελεί η μελέτη της έξοχης "χορευτικής" συνεργασίας της Viola Buecking και του  Conversano Bonavia που χορεύουν …συρτάκι στο κλειστό Ιππευτήριο της ιστορικής Ισπανικής Σχολής της Βιέννης, όπως φαίνεται στο παραπάνω βίντεο το οποίο αφιερώνεται εξαιρετικά στους μαθητές της Σχολής μας. Καλή και ...διδακτική, απόλαυση!


      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.