Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ...ΣΥΚΟΥΤΡΗ!


     Κατόπιν συνειδητής επιλογής, σ΄ αυτή την καρποφόρο και όμορφη εκπαιδευτικήν ημερίδα, παραλείψαμε την εναρκτήρια φωτογραφία η οποία περιέχει όλους τους μετέχοντες και, κατά την τηρουμένη δεοντολογία, εμφανίζεται στην "κεφαλή" της οικείας αναρτήσεως και ο λόγος πολύ σημαντικός... Νιώσαμε ότι από μια τέτοια φωτογραφία θα απουσίαζε ο, κυρίως, ..."παρών" αυτής της ημερίδος, ο οποίος, σήμερα, αν και από την δική του μακρινή "διάσταση", θα ήταν ανάμεσά μας, εμπνέοντάς μας με την σκέψη του και διευρύνοντας τον δικό μας διανοητικό μικρόκοσμο! 


     Έτσι, στην τετράδα των, φυσικώς, παρόντων σημερινών Συνασκουμένων (και ο Ίππος στους "Έλληνες Κενταύρους" θεωρείται ισότιμη παρουσία ως Συνασκούμενος και, ούτω πως..., προσμετράται) προεξάρχει ο εμβληματικός διανοητής Ιωάννης Συκουτρής ως πρόγονος του δικού μας Συνασκουμένου Αναστασίου ο οποίος, στο πλαίσιο μιας κλασικής ασκήσεως έφιππης βαδιστικής αναγνώσεως κειμένου, σήμερα, φιλοδώρησε την ακοή μας και κυρίως την φιλοσοφική μας "μνήμη" με ένα απόσπασμα της "Περί Θανάτου"  σπουδής του προγόνου του! 


     Σήμερα, λοιπόν, ο έφιππος Συκουτρής μας διάβασε ...Συκουτρή και, δη, την ανατρεπτικότερη παράγραφο της σπουδαίας του αναφοράς περί θανάτου, η οποία καταρρίπτει το ίδιο το  ..."θνήσκειν"! 


     Και ο Αναστάσιος τίμησε κατά τον καλύτερο τρόπο τον σοφό πρόγονό του διαβάζοντάς μας a prima vista και απνευστί την συγκεκριμένη παράγραφο επάνω στον επιβήτορα Sepp τον οποίο κίνησε και διηύθυνε όπως ακριβώς προβλέπεται από την διδασκαλία της συγκεκριμένης ασκήσεως η οποία "εξορκίζει" κάθε "άγχος" και κάθε "φόβο" ιππεύσεως.


     Ωστόσο, για την Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" η σκέψη του Ιωάννη Συκουτρή θα παραμένει ολοζώντανη και καθοδηγητική όπως αναβλύζει μέσα από την προσεγμένη έκδοση την οποία επιμελήθηκε ευλαβικώς η εξαιρετική νομικός επιστήμων, Εβίνα Τσαγκαράκου.  


     Πέραν τούτου του συγκινητικού "στιγμιοτύπου", αυτό το τρίτο μάθημα του αρχαρίου Αναστασίου ακολούθησε το προβλεπόμενο ασκησιολόγιο καταλήγοντας στην αναμενόμενη, από τις δεξιότητες του πρωταγωνιστή του, επιτυχία.


     Ο Αναστάσιος εμφανίζει μιαν αξιοπρόσεκτη "ορθότητα" έφιππου καθίσματος και έφιππης ανέσεως.


     Η διευθυντική του αντιληπτικότητα πολύ καλή και υποβοηθείται σημαντικότατα από τον αυτοπειθαρχημένο χαρακτήρα του ο οποίος εμφανίζει υψηλότατη ικανότητα αυτοσυγκεντρώσεως στο, ανά πάσα στιγμή, προκύπτον, υποχρεωτικό σημείο εστιάσεως.  


     Και η πρώτη διέλευσή του υπεράνω βαλβίδων "γεωμετρημένη" και άψογη, εξ αρχής!


     Και ο επίλογος του μαθήματος αυτού, όπως προσδοκάται ο κάθε επίλογος μαθήματος της Σχολής μας, με τον μαθητή ..."απογειωμένο" να αφιππεύει, πανέτοιμος για το επόμενο μάθημα.


     Το πρόταγμα της Έφιππης Τοξοβολίας, όμως, κυριάρχησε και σε τούτη την εκπαιδευτικήν ημερίδα κατά την οποία, ο Θεοχάρης εξετέλεσε εκπληκτικής ευστοχίας και επαναλαμβανόμενης ακριβούς τεχνικής, τοξεύσεις, αλλά και στο πρόσωπο του 12χρονου νεαρότερου Έλληνος Εφιπποτοξότη Θεοχάρη Κυριακίδη ανεδείχθη και ο νεαρότερος Έλληνας Εκπαιδευτής υπό επίβλεψη της Έφιππης Τοξοβολίας. 



     Ωστόσο, ο Θεοχάρης, σήμερα, είχε ήδη προπονηθεί επιτυχώς και στην Υπερπήδηση Εμποδίων όπου και εκεί προοδεύει, περνώντας, πια, στη μεσαία κατηγορία με θεαματικά άλματα!


     Ο νεαρός Θεοχάρης, μετά και το σημερινό προπονητικό του πρόγραμμα, "συνεντευξιαζόμενος" με τον Εκπαιδευτή του και ερωτηθείς, σχετικώς, απήντησε ότι θα ήθελε να εξελιχθεί ως Εκπαιδευτής Έφιππης Τοξοβολίας. Ας σημειωθεί ότι στην Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" προσδίδεται μεγάλη σημασία στην ελεύθερη βούληση των Μελών της και τίποτε δεν εκλαμβάνεται ως "υποχρεωτικό', έτσι κι ο νεαρός Θεοχάρης ρωτήθηκε εάν πράγματι θέλει να εξελιχθεί ως Εκπαιδευτής. 


     Και οποία ...έκπληξη όταν, αυτός, ο δωδεκάχρονος Εφιπποτοξότης προσέθεσε: "Το θέλω ...70% διότι πρέπει πάντοτε να έχουμε μια επιφύλαξη αφού ποτέ δεν μπορούμε να ξέρουμε την πλήρη αλήθεια"! Και τούτος ο δωδεκάχρονος, με πνεύμα ώριμου φιλοσόφου, μας έκανε να υποκλιθούμε ακόμη βαθύτερα στην σκέψη του που απηχεί τις προσδοκίες της Σχολής μας.


     Από σήμερα, λοιπόν, η Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" κοσμείται και  από τον νεαρότερο Εκπαιδευτή υπό επίβλεψη, 12χρονο Εφιπποτοξότη Θεοχάρη Κυριακίδη, ο οποίος, μάλιστα, έκανε και το "ντεμπούτο" του, αναλαμβάνοντας την εκτέλεση μέρους του μαθήματος του Αναστασίου. 


      Σοβαρός κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του και λιγομίλητος, παραστατικότατος και υπομονητικός, ο δωδεκάχρονος Θεοχάρης, προοιωνίζει ότι το υπόλοιπο 30% αποτελεί επιφύλαξη σοφίας και μόνον!


     Και για τον Ιδρυτή της Ομάδος εξακολουθούν να ισχύουν ολοένα και περισσότερο οι λόγοι του Stirling Silliphant παρατηρώντας τον χρόνο του να επενδύεται συνεχώς και δραστικότερα στο όραμά του αυτής της Ομάδος:


"Όποιος μου κλέβει το χρόνο μου, μου κλέβει τη ζωή μου...!"
[Joe Hayams: "Zen in the Martial Arts"] 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.