Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

2020, ΜΕ ΠΡΩΤΟΥΣ ΚΑΛΠΑΣΜΟΥΣ


     Γούρικο, πολύ γούρικο, απ΄ ό,τι φάνηκε το ..."ποδαρικό" του Εφιπποτοξότη και Εκπαιδευτή υπό επίβλεψη Μηνά μας στην έδρα της Ομάδος για το 2020 και σήμερα στο Ιππευτήριο, στη πρώτη για το Νέον Έτος εκπαιδευτικήν ημερίδα πρωτοκάλπασε ο Απόστολός μας ακριβώς, όπως το είχαμε σχεδιάσει από το ...2019, όταν προγραμματίζαμε την σημερινήν εκπαιδευτικήν ημερίδα.


     Από καιρό ο Απόστολος έδειχνε ικανός να χαρεί τους πρώτους καλπασμούς του, όμως η, δι' ευνοήτους λόγους, προσεκτική εκπαίδευση και αποφυγή κάθε βιασύνης στην Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" προγραμμάτισε τις πρώτες καλπαστικές του εξόδους για το πρώτο του μάθημα του 2020 όπως και έγινε!


     Αποδοτικότατος εκπαιδευόμενος με υψηλό αίσθημα αυτοπειθαρχίας και υπευθυνότητος, τόσο στο πρόγραμμα της Έφιππης Τοξοβολίας όσο και στο πρόγραμμα της Σχολής Ιππικού Θεάτρου, ο Απόστολος επέδειξε ικανότητα καλπασμού ήδη από το δεύτερο μάθημά του, όμως, υπό το σκεπτικό της εδραιώσεως ενός δυνατού θεμελίου ιππικής εμπεδώσεως, ο Εκπαιδευτής του δεν βιάστηκε καθόλου και μόλις στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου "σχεδίασε" για το πρώτο μάθημά του το 2020 τις πρώτες καλπαστικές εξόδους και, για άλλη μια φορά, η σχεδίαση απεδείχθη καρποφόρα!


     Λαμπρή ημερίδα, ηλιόλουστη αλλά με χαμηλή θερμοκρασία παρά το ότι ο Απόστολος εμφανίστηκε με κοντομάνικο, ξεκίνησε με την προετοιμασία του ...Εκπαιδευτή  για να εκπαιδεύσει, δηλαδή, με την προετοιμασία του 11χρονου Χάρη να βοηθήσει, εν τέλει, τον Απόστολο να καλπάσει μιας και η αλληλοδιδακτική στην Σχολή μας αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της εκπαιδεύσεως.


     Ο Χάρης μας, κατ΄ αρχήν, διεκπεραίωσε ένα πρόγραμμα εκτελέσεως και των τριών βηματισμών πριν ξεκινήσει το κυρίως πρόγραμμά του το οποίο ήταν η έφιππη ανάγνωση και απαγγελία.


     Στο σημερινό πρόγραμμα η διαδικασία του "ησυχασμού" του Ιππέως δι εφίππου αναγνώσεως και απαγγελίας σχεδιάστηκε επί τη βάσει δύο διαφορετικών κειμένων, αναλόγων των δυνατοτήτων του νεαρού μας Χάρη και του ενήλικος Αποστόλου. 


     Έτσι, για τον Χάρη επελέγη ένα εύκολο και ευανάγνωστο κείμενο σχετικό με τον Βούδα γραμμένο από μία σύγχρονη, ξένη, συγγραφέα σε μία πολύ καλή μετάφραση. 


     Ο νεαρός Ιππέας ενημερώθηκε ότι δεν ήταν αρκετό να αναγνώσει το κείμενο και να αποδώσει με ηχόχρωμα το περιεχόμενό του αλλά και, κατόπιν, να μπορεί να αποδώσει με μία μικρή περίληψη το νόημα των όσων είχε διαβάσει. Και ο Χάρης ανταποκρίθηκε κατά τον καλύτερο τρόπο.


     Κατόπιν, του αφαιρέθηκε το βιβλίο και του ζητήθηκε η επανάληψη των τριών βασικών βηματισμών, ενώ στο τέλος του ζητήθηκε να συγκρίνει την εκτέλεση των τριών βηματισμών προ της αναγνώσεως και απαγγελίας και κατόπιν αυτής και ο Χάρης επεσήμανε ότι μετά την ανάγνωση και απαγγελία του ήταν πολύ ευκολότερη η εκτέλεση των τριών ιππικών βηματισμών!


     Ακολούθησε η, δι εφάλσεως, εφίππευση του Αποστόλου και η εκτέλεση βάδην και τροχάδην, κάτι που δεν δυσκολεύτηκε να ολοκληρώσει!


     Αμέσως, του δόθηκε το βιβλίο το οποίο είχε επιλεγεί για την περίπτωσή του, "Η Θρησκεία του Βάγνερ" του αειμνήστου πανεπιστημιακού Νικολάου Λούβαρι, ένα μικρού σχήματος βιβλίου με μικρά, δυσανάγνωστα, τυπογραφικά στοιχεία επίτηδες επιλεγμένα για την επαύξηση των αναγνωστικών απαιτήσεων.


     Ο Απόστολος, από μάθημα σε μάθημα, αναπτύσσει γεωμετρικώς την εκφραστική του ικανότητα κάτι που αφορά στην "θητεία" του στην Σχολή Ιππικού Θεάτρου, ενώ η όλη διαδικασία της έφιππης αναγνώσεως και απαγγελίας τον βοηθά και στην βελτίωση του ιππικού του "καθίσματος" αλλά και των διευθυντικών χειρισμών του, αποενοχοποιώντας ιππευτικούς αιφνιδιασμούς.  


     Ο Απόστολος βάδισε και τρόχασε διαβάζοντας και απαγγέλλοντας με ηχόχρωμα το κείμενό του και, όταν του ζητήθηκε περίληψη των όσων διάβασε, απήντησε ...πολυβοληδόν!


     Κατόπιν ο Χάρης παρέλαβε τον Απόστολο για την διδασκαλία του τελευταίου μέρους της ημερίδος, ώστε να τον κάνει να καλπάσει, οπότε ο Απόστολος ...κάλπασε για πρώτη φορά και μάλιστα εκτεταμένα, χωρίς καμία δυσκολία!


     Πρώτες καλπαστικές έξοδοι για τον Απόστολο και πρώτοι καλπασμοί για την Σχολή μας κατά την έναρξη του Νέου Έτους!

Και πάντα με γνώμονα την ευημερία του Ίππου!

     Χρόνια ΚΑΛΑ! κι ας είναι όσα θέλουν, διότι στην Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" προέχει η αριστοκρατική ποιότητα και όχι η μαζοκρατική ποσότητα! Κι ο Μηνάς μας "κλείνεται" από τώρα για να μας κάνει "ποδαρικό" και το 2021 και όλα τα επόμενα  π ο ι ο τ ι κ ά  μας χρόνια!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.