Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΧΟΛΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ 
"ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΜΙΣΤΟΣ Ή ΠΛΗΘΩΝ"


     Αρωγός προσπαθειών αναδείξεως του ανθρώπινου Πολιτισμού και του Ελληνισμού, η Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" πεπεισμένη ότι χωρίς πνευματικότητα ουδεμία τέχνη και δη πολεμική έχει δικαίωμα υπάρξεως, στηρίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία της επαναλειτουργίας της Σχολής Ελευθέρας Φιλοσοφίας "Ο Πλήθων" την οποία ίδρυσε το 1975, στην Μαγούλα (Σπάρτη), ο αείμνηστος Καθηγητής της Φιλοσοφίας Ιωάννης Ν. Θεοδωρακόπουλος


     Σημειωτέον ότι, ο αείμνηστος Ιωάννης Ν. Θεοδωρακόπουλος, με την χαρακτηριστική του σεμνότητα, είχε ανακοινώσει αυτή την σημαντική πρωτοβουλία του μέσα από τις σελίδες του Περιοδικού (τ. ις', αρ. 4 10-12 1974) του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός" του οποίου τότε ήταν Πρόεδρος, ως ακολούθως:



    Στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία  αναφέρεται ειδική ανακοίνωση την οποία αναδημοσιεύουμε εν συνεχεία:


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

     Ο θάνατος (1981) του μεγάλου καθηγητή Ιωάννη Ν. Θεοδωρακόπουλου σήμανε την διακοπή της ελεύθερης σχολής Φιλοσοφίας «Ο Πλήθων» την οποία ο ίδιος ανίδρυσε στο χωρίο Μαγούλα, κοντά στον Μυστρά, το 1975 και την, εν συνεχεία, μετατροπή των εγκαταστάσέων της σε …τουριστικά καταλύματα. Η σχολή αυτή απέβλεπε στην συνέχιση των παραδόσεων του Δεσποτάτου του Μυστρά για την διάσωση της πνευματικής και, κυρίως, ηθικής ταυτότητος του Ελληνισμού αρδεύοντας τις πολιτιστικές του ρίζες!

          Σήμερα, μετά από πολλά χρόνια «υπνώσεως» της ελεύθερης σχολής φιλοσοφίας «Ο Πλήθων», χρέος μας ως Ελλήνων είναι η αναζωογόνηση και επαναλειτουργία της με την απόδοσή της στις ανάγκες της, πνευματικώς, χειμαζομένης κοινωνίας μας.  

          Με την παρούσα πρόσκληση καλούμε κάθε ρέκτη Συνέλληνα με επίγνωση της μεγάλης σημασίας του Πλατωνισμού για τον ανθρώπινο πολιτισμό, να πλαισιώσει έναν πρώτο πυρήνα ο οποίος θα επιχειρήσει την συγκρότηση φορέως για την επανεκκίνηση της Σχολής «Ο Πλήθων» όπως ο εκλιπών καθηγητής Ιωάννης Ν. Θεοδωρακόπουλος την οραματίσθηκε.

     Ευπρόσδεκτος κάθε επιστήμων των ανθρωπιστικών επιστημών αλλά και κάθε Έλληνας, ανεξαρτήτως ιδιότητος και σπουδών, ο οποίος θα ήθελε να συνεισφέρει με τον τρόπο που ο ίδιος επιλέξει στην κοινή προσπάθεια.

     Η απουσία του μεγάλου φιλοσόφου Ιωάννη Ν. Θεοδωρακόπουλου μας καθιστά ακόμη πιο προσεκτικούς ώστε σε τούτη την προσπάθεια να μην επιτρέψουμε ούτε οργανωτικούς παραγοντισμούς, ούτε εμφιλοχωρήσεις μικροτήτων οι οποίες καταλήγουν σε υποδιαιρέσεις των, ήδη, …διαιρέσεων. Όλοι σε «στρογγυλό τραπέζι» δεν έχουμε παρά να συσκεφθούμε και να συμπράξουμε, προς τούτο δε η απροσωπία και η αιδήμων σιγή οι επιβεβλημένες ατραποί της, εφεξής, πορείας μας.

Επικοινωνία:  plethongemistosf @ gmail.com

     Αναφορικώς με τον Καθηγητή Ιωάννη Ν. Θεοδωρακόπουλο, το σχετικό λήμμα της έγκριτης "Metapedia" είναι πληρέστατο. Εμείς, δίκην επιλόγου, θα θέλαμε να παραθέσουμε την εργογραφία του αειμνήστου Δασκάλου αποτελούμενη από 43 βιβλία και 223 άρθρα και ομιλίες του, όπως αυτή παρατίθεται σε δελτίο της Ακαδημίας Αθηνών (Επετηρίς Φιλοσοφίας, 10-11, 1980-81) και έχει ως εξής: 
















     Χαρακτηριστική και η "σύναψη" της προσωπικότητος, όπως εν κατακλείδι του κειμένου του δελτίου παρατίθεται:


     ιστός" λοιπόν ο μεγάλος Δάσκαλος Ιωάννης Ν. Θεοδωρακόπουλος στον Πλάτωνα εφ΄ όρου υπάρξεως, με το έργο του εν ζωή και με το ίδιο, πάντοτε ζωντανό και επίκαιρο και μετά θάνατον! Κατάφερε να κάνει πράξη το ρητό των Γερμανομαθών, όπως και ο ίδιος, "Meine Ehre heißt Treue" (η Τιμή μου ονομάζεται Πίστη) και δια της Πίστεώς του στις πλατωνικές Αξίες να τιμήσει τον βίο του, όπως χρέος κάθε Ανθρώπου είναι να τιμά τον βίο του δια της πίστεώς του σε ανώτερες Αξίες και Ιδανικά!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.