Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018

Η ΣΠΑΘΗ ΑΣΚΗΣΕΩΣ
[Με αφορμή εικόνες προηγουμένης αναρτήσεώς μας]


     Γνωστού όντος ότι η Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" δεν ασκεί ένα απλό "άθλημα" αλλά υπηρετεί τις Έφιππες Πολεμικές Τέχνες και, δη, την πολεμική τέχνη της Έφιππης Τοξοβολίας, επικεντρωμένη στην επιλογή και χρήση πραγματικών όπλων και εξ αφορμής προηγουμένης αναρτήσεώς μας με μαθήτριά μας φέρουσα "Σπάθην Ασκήσεως" και όχι την στρατιωτική Σπάθη η οποία αποτελεί και σχεδίαση του Ιδρυτή των "Ελλήνων Κενταύρων", θα θέλαμε να σημειώσουμε τα όσα εκτίθενται.


     Η στρατιωτική Σπάθη και η  Σπάθη Ασκήσεως διαφέρουν ριζικώς κατά την σχεδίαση λόγω των εντελώς διαφορετικών αποστολών τους.  Ενώ η στρατιωτική Σπάθη προορίζεται για την καταφορά ουσιαστικών κοψιμάτων και νύξεων επί του σώματος του αντιπάλου με την προσδοκώμενη κατάληξη ενός θανατηφόρου αποτελέσματος, η Σπάθη Ασκήσεως προορίζεται μόνον για επαφές με την προστατευτική βέστα του αντιπάλου και ρηχά "αγγίγματα" τα οποία προσδίδουν απλή βαθμολογία. Συνοπτικώς, οι σχεδιαστικές διαφορές έγκεινται στην διαμόρφωση και διατομή της λάμας, του υποφυλακτήρος και ολόκληρης της κώπης με αποτέλεσμα, πέραν της καταχρηστικής ονομασίας της "Σπάθης" η Σπάθη Ασκήσεως να μην έχει παρά ελάχιστα συμπίπτοντα σχεδιαστικά σημεία με την στρατιωτική Σπάθη.


     Και τούτο διότι η πραγματική μάχη για την οποία προορίζεται η στρατιωτική Σπάθη προϋποθέτει πρωτίστως την σωματική ρώμη των εμπλεκομένων αλλά και την αντοχή τους, ενώ το αθλητικό αγώνισμα της Σπάθης Ασκήσεως απορρίπτει την σωματική ρώμη του Σπαθιστή κρίνοντας ότι αυτή τον καθιστά δύσκαμπτο εκεί όπου η ευκινησία προτάσσεται και δίνοντας σημασία στην αντοχή και μόνον του αθλουμένου. Και για τον λόγο αυτό, μία Σπάθη Ασκήσεως έχει συνολικό βάρος κυμαινόμενο μεταξύ 400 και 500 γραμμαρίων, ενώ η στρατιωτική Σπάθη των "Ελλήνων Κενταύρων" έχει βάρος σχεδόν τριπλάσιο, ήτοι, 1300 γραμμαρίων.      Έτσι η, αθλητική, Σπάθη Ασκήσεως αποτελεί μιαν ελαφρότατη, "συμβολική" θα λέγαμε, εκδοχή της στρατιωτικής  Σπάθης, ελάχιστη έως και μηδενική σχέση σχεδιάσεως έχουσα με την τελευταία.


     Η πρώτη Σχολή διδασκαλίας του αθλητικού οπλομαχητικού αγωνίσματος της Σπάθης Ασκήσεως οργανώθηκε από τους Ούγγρους το 1851, όταν ο Joseph Keresztessy, θεωρούμενος ως ο "πατέρας" αυτού του αθλήματος, άρχισε να διδάσκει ένα στυλ, απλών, βραχέων κοψιμάτων και αποκρούσεων ως αποτελέσματα των κυκλικών κινήσεων του καρπού.


     Κατόπιν των προαναφερθέντων, γίνεται σαφής και ο λόγος για τον οποίο στην προηγούμενη ανάρτησή μας εμφανίζεται η μαθήτριά μας με Σπάθη Ασκήσεως ανά χείρας και όχι με στρατιωτική Σπάθη.


     Αν και η στρατιωτική Σπάθη είναι καθιερωμένη στην Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" από χρόνων και, μάλιστα, η χρήση ανά μία σε κάθε χέρι Ιππέως ακόμη και σε έφοδο υπερπηδήσεως εμποδίου, στην προκειμένη περίπτωση υπήρξαν λόγοι αποφυγής της χρήσεως της στρατιωτικής Σπάθης  και επιλογής της Σπάθης Ασκήσεως.


    Εν αρχή, η συγκεκριμένη μαθήτρια είναι επαγγελματίας χορεύτρια του κλασσικού χορού με ό,τι αυτό -σωματοδομικώς και μυοσκελετικώς- σημαίνει. Επιπλέον, η εν λόγω ανάρτησή μας περιγράφει το περιεχόμενο του τετάρτου -μόλις- μαθήματος ενός αρχαρίου μαθητή και την πρώτη διδασκαλία με σπαθηφορία. 


     Συνεπώς, στοιχειώδης σεβασμός του Εκπαιδευτή προς την μαθήτρια επιτάσσει την αποφυγή χρήσεως στρατιωτικής Σπάθης -και, δη, της Σπάθης των "Ελλήνων Κενταύρων"- από την μαθήτρια προς αποφυγή προκλήσεως μυοσκελετικών τραυματισμών της και/'η κακώσεων.


     Επιπλέον, κατά το συγκεκριμένο μάθημα ο ρόλος της Σπάθης δεν ήταν πρωταγωνιστικός αλλά παρακολουθητικός και υποβοηθητικός για την διευκόλυνση της μαθητρίας να "ανακαλύψει" ευκολότερα τον κάθετο άξονα έφιππης ισορροπίας, οπότε η επιλογή στρατιωτικής Σπάθης θα ήταν αρνητική και λόγω της περισσείας βάρους αλλά και λόγω των επιπτώσεων της κυρτότητός της επί της όλης ισορροπίας. 


     Στην Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" η διδασκαλία διεξάγεται επί 13 συνεχή χρόνια με κύριο γνώμονα την ασφάλεια Ίππων και μαθητών, αλλά και με την προϋπόθεση της κατοχής πλήρους τεχνογνωσίας των διδασκομένων αντικειμένων, εν αντιθέσει προς τα ισχύοντα σε τούτη τη βαλκανική γωνιά όπου κάποιοι βαρύγδουποι "ιστορικοί μελετητές" έκαναν ακόμη και ..."επιδείξεις" του Ιππικού του Μεγάλου Αλεξάνδρου μην έχοντας ιππεύσει ποτέ και χρησιμοποιώντας ...σέλλες ..."western". Και με την ίδια σοβαρότητα θα συνεχίσουμε.
Υστερόγραφο:

Ευχαριστούμε τους δύο καλούς μας Φίλους οι οποίοι συνυπογράφουν μήνυμα με το οποίο διατυπώνουν τις απορίες τους σχετικά με την επιλογή Σπάθης Ασκήσεως αντί στρατιωτικής Σπάθης στην προηγουμένη ανάρτησή μας και είμαστε ευγνώμονες προς όλους τους επισκέπτες-αναγνώστες του παρόντος Ιστολογίου των "Ελλήνων Κενταύρων" για την μελέτη των περιεχομένων του, παρακαλώντας να μας στέλνουν ο,τιδήποτε θέλουν στο e-mail της Ομάδος μας το οποίο είναι: hellenichorsebackarchery@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.