Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018

ΟΠΛΟΜΑΧΗΤΙΚΗ: 
ΜΙΑ ΔΙΕΘΝΗΣ "ΓΛΩΣΣΑ"


     Ούτε η Esperanto, ούτε η Volapük, αυτές οι δυο ανθρωποκατασκεύαστες διεθνείς γλώσσες που συνετέθησαν για να συνενώσουν επικοινωνιακώς την Ανθρωπότητα, δεν μπορούν να σταθούν πλάι στην Οπλομαχητική της οποίας η "ακριβολογία" και η αποκαλυπτικότητα δια της γλώσσας των κινήσεων του σώματος των αντιπάλων, την αναδεικνύουν στην "διεθνέστερη", ούτως ειπείν, "γλώσσα".


     Και, όπως πολύ εύστοχα παρατηρεί ο Οπλοδιδάσκαλος Nick Evangelista στο βιβλίο του "The Art and Science of Fencing" [Masters Press, 1996 ,σ.44], η διάδραση μεταξύ εμπλεκομένων Οπλομάχων συνιστά την "γλώσσα" της Οπλομαχίας.


     Τα "φθογγόσημα" αυτής της ιδιότυπης "γλώσσας" δεν είναι παρά οι μικρές και μεγάλες, ανεπαίσθητες κι έντονες, κινήσεις των σωμάτων των εμπλεκομένων οι οποίες, αθροιζόμενες σχηματίζουν εύηχες "συλλαβές", "λέξεις" και "προτάσεις" με νοηματικήν αυτοτέλεια.


     Και όποιος τυχερός, κατέχει αυτή την "γλώσσα" μπορεί να εξαγάγει νοήματα ξεπερνώντας εμπόδια φυλετικών περιορισμών και εθνικών συνόρων και ανεξαρτήτως γεωγραφικού μήκους και πλάτους να εννοήσει και να κατανοήσει.


     Όμως, τι να σημαίνουν, άραγε, όλα τούτα;


     Πολύ απλό. Όποιος κατανοεί την "γλώσσα" αυτή, την "γλώσσα" της Σπάθη και του Ξίφους καθίσταται κοινωνός του Κόσμου και γόνιμο μέρος του, λόγος για τον οποίο η Οπλομαχία αναδεικνύεται σε ύψιστη παιδαγωγική προτεραιότητα και βασική συνιστώσα Πολιτισμού.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.