Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΕΥΓΕΝΗΣ ΔΩΡΕΑ
ΦΙΛΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΟΣ


     Ακόμη μία ευγενής δωρεά του φίλου και υποστηρικτή της Ομάδος μας προς την Βιβλιοθήκη της "Ελληνικής Εφιποτοξοτικής Εταιρείας" κ. Γεωργίου Κοτζάμπαση, συγκείμενη εκ τριών σπανίων βιβλίων ιστορικού και ιππικού ερνδιαφέροντος, έρχεται να προστεθεί στα όσο πολλά και σπουδαία ο αγαπητός μας φίλος ήδη μας προσέφερε, με πρώτο, την "ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΤΤΙΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΑΔΟΧΩΝ ΑΥΤΟΥ", μία έκδοση της "Βιβλιοθήκης Μαρασλή" του 1903 η οποία αποτελεί έναν συγγραφικό "σταθμό" για το θέμα που αναπτύσσει και εξαντλεί διεξοδικότατα.


     Το δεύτερο των, ευγενώς, δωρηθέντων βιβλίων είναι ένα κλασικό σύγγραμα του διακεκριμένου Έλληνος στρατιωτικού Ιππέως και Ταγματάρχη του Πυροβολικού  Στεφάνου Κ. Γαλάτη "ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΕΝ ΣΩΜΥΡ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΙΠΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝ ΑΥΤΩ ΔΙΔΑΣΚΟΜΕΝΗΣ ΙΠΠΙΚΗΣ", το οποίο αποτελεί μία λεπτομερή αναφορά σε μία από τις, παγκοσμίως ,μεγαλύτερες στρατιωτικές ιππικές ακαδημίες όπου εφοίτησαν και πολλοί Έλληνες Ιππείς.


     Το τρίτο και σημαντικότερο αποτελεί μία πλήρη σύναψη της παγκόσμιας Ιππικής Τέχνης όπως αυτή κατεγράφη στους κορυφαίους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου, το 1936, κατά την διοργάνωση των οποίων, η Ναζιστική Γερμανία, σεβόμενη την οικουμενικότητα του Ολυμπισμού απέφυγε να υιοθετήσει ως επίσημο έμβλημα το εθνικό σύμβολο της Σβάστικας, εν αντιθέσει με τα όσα διέπραξαν οι επακολουθήσαντες διοργανωτές οι οποίοι εμόλυναν με τα πολιτικά τους σύμβολα, τα αστέρια, τις διεθνείς μεταπολεμικές "ολυμπιάδες". Σημειωτέον ότι κατ΄ αυτή την ΧΙ Ολυμπιάδα, η Ιππική Ομάδα της Εθνικοσοσιαλιστικής Γερμανίας, σάρωσε κυριολεκτικώς τα κύπελλα των ιππικών αθλημάτων. 


      Στο προσφερθέν βιβλίο αναλύονται με επιμέλεια όλες οι πτυχές των εκτελεσθέντων ιππικών αγωνισμάτων και όλες οι παράμετροί τους κάνοντάς μας γνωστά ακόμη και τα 35 εμπόδια του τριημέρου αγώνος τα οποία οι σχεδιάστηκαν με ουμανιστικό γνώμονα  για την ευημερία του Ίππου και όχι με την κτηνώδη αδιαφορία προς αυτήν με την οποία σχεδιάστηκαν τα αντίστοιχα των μεταπολεμικών "ολυμπιάδων" προξενώντας αμέτρητα θανατηφόρα ατυχήματα σε ίππους κατά την διάρκεια των προ-αγωνιστικών αλλά και των κυρίως αγωνιστικών ημερίδων


     Στο ίδιο βιβλίο μπορούμε να θαυμάσουμε Ιππείς και Ίππους ιστορικής, πια, λαμπρότητος, όπως τον οκταετή "Κρόνο" ο οποίος δεν βγήκε από Ιπποφορβείο αλλά από εργαστήριο ...γλυπτικής με "σμιλευτή" κάποιον αρχαίο Έλληνα ιπποτρόφο. 


     Η σύγχρονη παρακμή μπορεί να έδιωξε  από το άστυ της Παλλάδος την γλαύκα της σοφίας και στη θέση της, έξω από το σφαλιστό παραθυρόφυλλο της Α-Παιδείας, να άφησε μια ταπεινή κι αμήχανη περιστερά , όμως, στην Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" η γνώση και η Παιδεία διατηρούν τους θεράποντές τους και ο ευγενής Συνέλληνας κ. Γεώργιος Κοτζάμπασης για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πολύτιμος αρωγός, λόγος για τον οποίο τον ευγνωμονούμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.