Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019

ΙΠΠΙΚΟ ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ 


     Μοιρασμένη και σταθερά λαμπρή, η σημερινή εκπαιδευτική μας ημερίδα μεταξύ κλειστού Ιππευτηρίου και ανοικτού φυσικού εδάφους με τέσσερις Συνασκουμένους σε συνεχή δράση κι έναν Ίππο ο οποίος επέστρεψε στη φάτνη του στεγνός και ακμαίος υπό την εφαρμογή της διαλειμματικής προπονητικής τακτικής!


     Η Νατάσσα μας στο έκτο μάθημά της οδηγήθηκε σε ένα λεπτότερο χειριστικό επίπεδο για την καλύτερη κατανόηση του μηχανισμού των διευθυντικών συνεργημάτων και τα κατάφερε με τέτοιαν άνεση ώστε, ενστικτωδώς να "ανακαλύψει" και να εφαρμόσει το "L'épaule en dedans" χωρίς να της έχει μιλήσει κανείς, προηγουμένως!


     Στο τρίτο μάθημά της η αρχάρια Ζηνοβία οδηγήθηκε και αυτή στην καλύτερη κατανόηση των διευθυντικών συνεργημάτων και όχι μόνον...


     Σήμερα, η Ζηνοβία μας τρόχασε για πρώτη φορά και, με ελάχιστες οδηγίες, βρήκε αμέσως το "καλό κάθισμα" του τροχασμού.


     Και βρήκε τόσο εύκολα και επαρκώς το "καλό κάθισμα" του τροχασμού ώστε, σήμερα, τρόχασε επί σαράντα ολόκληρα λεπτά, συνεχώς, χωρίς να κουραστεί και όχι μόνον...


     Τρόχασε και με ένα, μόνον, χέρι στο τέλος και παρά την κούρασή της, ώστε να μας δώσει την ευκαιρία να συμπεράνουμε ότι υπάρχουν και μαθητές με αντοχές που δεν διακρίνονται με την πρώτη ματιά...


     Η ημερίδα συνεχίστηκε και εκτός Ιππευτηρίου σε φυσικό, ανοικτό, έδαφος, όταν όλοι οι Συνασκούμενοι αφήσαμε πίσω μας τον Σταύλο και βγήκαμε στα όμορφα μονοπάτια προς το βουνό.


     Στη διαδρομή προς το τελικό σημείο της συνεχίσεως των μαθημάτων, ο έφιππος Πρωτεσίλαος κλήθηκε να εκτελέσει μια σειρά ασκήσεων φυσικού εδάφους με πρώτο τον ανοικτό καλπασμό!


     Ακολούθως, κλήθηκε να εκτελέσει διαδρομές επί ανισοϋψών φυσικών σημείων με ανωφέρειες και κατωφέρειες εναλλασσόμενες.


     Φθάνοντας στο τελικό σημείο ο Πρωτεσίλαος προετοιμάσθηκε για να φορέσει το κράνος του με την βοήθεια της Ζηνοβίας.


     Σύνθετο παρελκόμενο, αυτό το κράνος, διόλου βολικό για έναν Ιππέα, παρά ταύτα δε, απαραίτητο ο μαθητής του Ιππικού Θεάτρου να μάθει να το χρησιμοποιεί και να ιππεύει αλλά και να μάχεται με αυτό για τις σκηνικές ανάγκες.


     Και σήμερα, προοδευτικά, ο Πρωτεσίλαος ξεκίνησε να χρησιμοποιεί το κράνος του ξεκινώντας καλπασμούς φορώντας μόνον το gorget του.


     Σε λίγο, φορώντας το πλήρες κράνος του οδηγήθηκε σε εκτέλεση ασκήσεων διασχίσεως φυσικού εδάφους ώστε να αισθανθεί τις επιδράσεις του κράνους στην ισορροπία του.


     Οι μικρές διαδρομές είχαν ως κύριο σκοπό την παρατήρηση, τυχόν, θορύβων που θα μπορούσαν να παραχθούν και να ανησυχήσουν τον Ίππο μας ή την παραγωγή άλλου είδους ενοχλήσεων που θα έπρεπε να αποενοχοποιήσουμε πριν ξεκινήσει το κυρίως προπονητικό πρόγραμμα του Πρωτεσίλαου.


     Παρατηρώντας ότι ο Ίππος μας διατηρεί την πλήρη εμπιστοσύνη του προς εμάς και την όλη δραστηριότητά μας παραμένοντας ατάραχος και συνειδητός συνεργάτης, ο Πρωτεσίλαος ξεκίνησε προσομοιωτικούς καλπασμούς Έφιππη Τοξοβολίας!


     Παρά το βάρος και την δυσκολία που προξενεί στην ισορροπία και στην όραση το κράνος αυτό, ο Πρωτεσίλαος διετήρησε υποδειγματικό κάθισμα, διεύθυνση και τοξευτικούς χειρισμούς και στις δώδεκα καλπαστικές εξόδους του!


     Το ίδιο υποδειγματικός και άνετος διατηρήθηκε και κατά την αφίππευσή του με, σταθερό, το κράνος επάνω του!


     Πραγματικά, είναι ευτυχία για έναν Εκπαιδευτή  να αντιμετωπίζει έναν προπονούμενο της κλάσεως του Πρωτεσίλαου με υποδειγματικήν αυτοπειθαρχία και άμεση ανταπόκριση στις καθοδηγητικές εντολές.


     Εξαιρετικός και ο Παντελής μας σήμερα ο οποίος εξετέλεσε το προπονητικό πρόγραμμά του με συνέπεια και εξαιρετικήν αυτοσυγκέντρωση, ως συνέχεια του "Βλέμματος της Ίριδος" της προηγουμένης εκπαιδευτικής ημερίδος.


     Με άνεση διευθυντικών χειρισμών επί ανωφερειών και κατωφερειών και ο Παντελής με έναν Ίππο καθαρώς στρατιωτικό, δεν θα μπορούσε παρά να δώσει ιδανικές εικόνες κινήσεως επί φυσικού εδάφους.


     Και ο Παντελής στις δώδεκα καλπαστικές προσομοιωτικές εξόδους του υπήρξε υποδειγματικός.


     Η "εικόνα", πλέον, του Παντελή προσομοιάζει με την εικόνα ενός πραγματικού Κενταύρου επιδεικνύοντας μία πλήρη κυριαρχία επί του Ίππου.


     Βεβαίως, με μια τέτοια "χημεία" στο προπονητικό πεδίο δεν θα μπορούσε παρά μία εκπαιδευτική ημερίδα όπως και η σημερινή να στεφθεί από πλήρη και γενική επιτυχία.


     Η συνέχεια δόθηκε στον Σταύλο, μετά την επιστροφή, όπου κόψαμε μία γευστικότατη πίτα την οποία έφερε η Νατάσα μας η οποία ήταν και η τυχερή του φλουριού!


     Απαραίτητο στολίδι της πίτας το αλογάκι , με την Νατάσα να θέλει να κόψει κομμάτια πίτας για όλα τα ...αλογάκια του Σταύλου.


     Τέσσερις ευτυχείς Συνασκούμενοι κι ένας ευτυχέστερος Εκπαιδευτής ήσαν οι ωφελημένοι της σημερινής εκπαιδευτικής ημερίδος με έναν Ίππο γαλήνιο και ξεκούραστο παρά το εργώδες πρόγραμμα! Είθε, όλοι οι Σταύλοι επί γης, να χαίρονται παρόμοιους "επιλόγους" των δικών τους εργασίμων ημερίδων!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.