Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2019

ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΜΟΝΑΞΙΑ 
ΕΝΟΣ ΑΘΕΛΗΤΟΥ ...ΜΟΝΟΠΩΛΙΟΥ


     Έκλεισαν δέκα χρόνια από την κυκλοφορία του εγχειριδίου που συνέγραψε ο Ιδρυτής των «Ελλήνων Κενταύρων» Αριστοτέλης Ηρ. Καλέντζης με τίτλο «Εκπαίδευση Νεολέκτου Ίππου στην Φυσική Ιππασία και στην Έφιππη Τοξοβολία». Δέκα ολόκληρα χρόνια χωρίς, στο μεταξύ, να υπάρξει καμιά ανάλογη προσπάθεια ούτε από την Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας, ούτε από κάποιον άλλο φορέα Ιππικής στη χώρα μας!


     Ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου, ενσωματώνοντας στις 176 σελίδες του την μέχρι τότε πλούσια ιππική εμπειρία την οποία είχε αποκτήσει ταξιδεύοντας και εκπαιδευόμενος σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και της Ασίας, θέλησε, κατ΄ αρχήν, να υπηρετήσει την ευημερία του Ίππου εισάγοντας ουμανιστικές αρχές στην συνεργασία του Ανθρώπου με αυτό το ευγενές πλάσμα το οποίο μετέφερε στη ράχη του όλον τον ανθρώπινο Πολιτισμό.


     Επί πλέον, ο συγγραφέας χρησιμοποίησε και μία βιβλιογραφία 48 τίτλων σπανίας εγκυρότητος ώστε να τεκμηριώσει τις τοποθετήσεις του παραθέτοντας, μάλιστα, την βιβλιογραφία αυτή όχι με απλή αναφορά τίτλου αλλά με φωτογραφική παρουσίαση της σελίδος τίτλου κάθε πηγής του ώστε ο αναγνώστης να έχει καλύτερην εικόνα των πηγών που χρησιμοποιήθηκαν.     Με το βιβλίο αυτό εισήχθησαν και καθιερώθησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέθοδοι εκπαιδεύσεως και συνεργασίας με τον Ίππο χωρίς την χρήση στομίδος, χωρίς την χρήση ηνιών, χωρίς την χρήση πεταλώσεως, χωρίς την χρήση μαστιγίου και χωρίς την χρήση εγκεντρίδων (σπιρουνιών) κάτι άγνωστο μέχρι τότε στην Ελλάδα!


     Και, βεβαίως, με το βιβλίο αυτό εισήχθη και για πρώτη φορά στην Ελλάδα η αναγκαιότητα της καθιερώσεως των αρχών της Φυσικής Ιππικής στην Ιππασία, κάτι που έφερε τόσο τον συγγραφέα όσο και την Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" την οποία ίδρυσε, σε πλήρη αντίθεση με το καθυστερημένο, "ιππικό κατεστημένο" της Ελλάδος, κάτι διόλου δυσάρεστο για τον ίδιο και την Ομάδα μας. 


     Αυτοσεβασμού και σεβασμού των αναγνωστών του ένεκεν, ο συγγραφέας παρέδωσε το βιβλίο του προς κρίση στον κορυφαίο Καθηγητή Ιππιατρό διεθνούς κύρους και επίσημο Ιππιατρό της F.E.I. (Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιππασίας) κ. Θεόδωρο Γ. Αντίκα ο οποίος το έκρινε ως εξής:

(κλικ για μεγέθυνση)

(κλικ για μεγέθυνση)

     Σήμερα, αυτή η έκδοση, της οποίας ελάχιστα αντίτυπα ακόμη απομένουν και που η υλοποίησή της έγινε με την προσωπική μέριμνα και θυσίες της Συνιδρίτριας των "Ελλήνων Κενταύρων" Φλώρας Γ. Παπαδοπούλου, αποτελεί "συλλεκτικό αντικείμενο" δεδομένου ότι κανένας φορέας δεν εμφανίζει, πλέον, ούτε καν την βούληση ενός παρομοίου εγχειρήματος, με την "Ελληνική Εφιπποτοξοτική Εταιρεία" και την Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" να διατηρούν την αποκλειστική Τιμή μιας τέτοιας εκδόσεως προς χρήση όχι μόνον των Μελών τους αλλά και των Συνελλήνων που θα ήθελαν ένα σοβαρό βοήθημα στην ανάπτυξη της σχέσεώς τους με τον Ίππο. 


     Στο περιεχόμενο αυτού του βιβλίου βασίζεται και η μέχρι σήμερα λειτουργία της Σχολής των "Ελλήνων Κενταύρων" η οποία χαρακτηρίζεται με μηδενικό δείκτη ατυχημάτων και διαρκή πρόοδο Ίππων και μαθητών.     Εν τω μεταξύ, η προκύψασα οικονομική "στενωπός" οδήγησε τον συγγραφέα στην συγγραφή και ενός ακόμη εκπαιδευτικού εγχειριδίου 268 σελίδων, δωρεάν διανεμομένου υπό μορφή pdf, με τίτλο "Εκπαίδευση στην Έφιππη Τοξοβολία και στις Έφιππες Πολεμικές Τέχνες"  (2013) το οποίο βρίσκεται ανηρτημένο για κάθε ενδιαφερόμενο σε μια εποχή όπου η γνώση θα πρέπει να προσφέρεται όσο πιο ανέξοδη για τον αποδέκτη της. Ειρήσθω ότι και αυτό το εκπαιδευτικό εγχειρίδιο υπήρξε το πρώτο του είδους στην ελληνική βιβλιογραφία, παραμένοντας και το μόνο! Παραλλήλως, μια σειρά πρωτότυπων συγγραφικών έργων του ιδίου συγγραφέως, σχετικών με την Τοξοβολία, Ιππική κλπ, προσφέρεται για δωρεάν χρήση στον λογαριασμό "Issuu" της "Ελληνικής Εφιπποτοξοτικής Εταιρείας".     Φαίνεται ότι η Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" χαρακτηρίζεται από την προνομία της πρωτιάς και της μοναδικότητος.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.