Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

ΣΚΗΝΙΚΟΙ ΚΑΛΠΑΣΜΟΙ


     Σκηνικοί καλπασμοί, πλέον, ουδεμία σχέση έχοντες με ό,τι ξέραμε και με "κρυμμένα" οφέλη αόρατα στο ανυποψίαστο "μάτι". 


     Εξιδανίκευση της στάσεως του κορμού, εμβάθυνση ισορροπιστικού «καθίσματος», αποτελεσματικότερη διαχείριση του κέντρου βάρους, ραφινάρισμα διευθυντικών χειρισμών, βελτιστοποίηση διευθυντικής παρεμβάσεως της «έδρας» του Ιππέως, διαμόρφωση επιθετικής ψυχολογίας, ανάπτυξη ετοιμότητος διαχειρίσεως παντός «απροβλέπτου», …όλα σε ένα: EN PAQUET !


     Και όλα τούτα χάρη στον οξυκόρυφον «ιστό» με τον αναπεπταμένο επισείοντα  που υποκαθιστά την λόγχη των Ελλήνων Στρατιωτών της Αναγεννήσεως και των, μετέπειτα, Ουλάνων της «Cavalleria Leggera» της οποίας οι Έλληνες Στρατιώτες υπήρξαν οι ιστορικοί «αρχιτέκτονες» και το έπος της οποίας μελοποίησε ο Franz von Suppè (1819-1895)!


     ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ η Ιππασία στη Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" και πλέον, όπως ακριβώς διδάχθηκε την Ιππική ο Ιδρυτής της όχι μόνον στον λαμπρό Οργανισμό "Kassai", αλλά στα διάφορα Ιππικά Κέντρα της Ουγγαρίας όπου είχε την ευκαιρία να μαθητεύσει. Διότι η Ιππασία και, εν γένει, η Ιππική Τέχνη δεν προορίζεται προς εκφυλισμό εντός Ιππευτηρίων όπου ευτελίζονται οι στόχοι της προς ανάδειξη μαχητικών χαρακτήρων, αλλά τιμάται και αναδεικνύεται επί ανοικτού, φυσικού, πεδίου για το οποίο ο Ίππος προορίζεται!


     Έτσι, το σημερινό εκπαιδευτικό ασκησιολόγιο του μαθητή της Σχολής του Ιππικού Θεάτρου της Σχολής των "Ελλήνων Κενταύρων" που διεξήχθη επί φυσικού εδάφους,  περιείχε ασκήσεις ανακτήσεως ιδανικής καλπαστικής στάσεως με διαδρομές καλπαστικές κατά τις οποίες τόσο η εκκίνηση όσο και η εκτέλεση είχε τις χείρες "σταυρωμένες" επί του στήθους! 


     Η εφιπποτοξοτική ουσία της Σχολής των "Ελλήνων Κενταύρων" υπαγόρευσε και την απαραίτητην ένταξη προσομοιωτικών ασκήσεων Έφιππης Τοξοβολίας σε καλπαστικές εξόδους, κάτι το οποίο τηρείται κατά κανόνα σε όλη την εκπαιδευτική μας δραστηριότητα η οποία εξικνείται επί του άξονος της αρχέγονης πολεμικής τέχνης της Έφιππης Τοξοβολίας! 


     Με την χρήση του ιστού και υπό συνθήκες εντόνου ανέμου, η προηγηθείσα περιίππευση πολυειδούς εδάφους προετοίμασε τον εκπαιδευόμενο ώστε να ανταποκριθεί με ασφάλεια και επιτυχία στις κυρίως ασκήσεις οι οποίες τον ανέμεναν στην Κοιλάδα.


     Σε αυτή την προπαρασκευαστική του "καθίσματός" του, προηγηθείσα, διαδρομή επελέγη έδαφος με ποικιλία επιφανείας και κλίσεων ώστε ο εκπαιδευόμενος να "αντιληφθεί" τις εκτρέπουσες επιδράσεις του ιστού αλλά και του κυματίζοντος επισείοντος.


     Βεβαίως, η όλη η παρουσία του ιστού με τον επισείοντα δεν ευεργετεί μόνον τον Ιππέα αλλά και τον Ίππο!


     Με την διαδικασία αυτήν, εξοικειώνουμε σε ένα πρώτο στάδιο τον Ίππο με την παρουσία της σημαίας ωθώντας τον να την αποδεχθεί όταν απαιτηθεί η επί της ράχεώς του σημαιοφορία.  Και ήδη από του σταδίου του ιστού ο Ίππος εκτελεί όλους τους βηματισμούς του με κορυφαίο τον καλπασμό ενώ ο επισείων επί του ιστού κυματίζει ακατάπαυστα! 


     Και, κάπως έτσι  ολοκληρώθηκε η σημερινή εκπαιδευτική ημερίδα στη Κοιλάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" με έναν εκπαιδευόμενο πολλαπλώς ωφελημένο ψυχικώς και ιππικώς, στόχος ο οποίος, άλλωστε, είναι  της Σχολής των "Ελλήνων Κενταύρων".


Υστερόγραφο:

Και "πριν αλέκτορα φωνήσαι", πριν καν τεθεί τελεία στο παραπάνω κείμενο, ετοιμαζόμαστε και πάλι για την Κοιλάδα όπου θα διδαχθεί "ίππευση μετά ιστού φόρτου" διότι, στη Σχολή μας, καμιά μέρα δεν είναι σαν κάποια προηγούμενη και η πρόοδος διατηρείται διαρκής! Η Σχολή μας, ενισχυμένη από την συζυγή Σχολή μας του Ιππικού Θεάτρου, χαράζει λαμπρούς εκπαιδευτικούς ορίζοντες!

Α.Η.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.