Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019


"ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ"
ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΞΙΟΠΙΣΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ

    
Σε μία κοινωνία αναξιόπιστης ασυνεπείας, η Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" επιδιώκει να παραμένει "σχολείο"  σ υ ν ε π ε ί α ς προς ανάδειξη Πολιτών με βασικό χαρακτηριστικό την  α ξ ι ο π ι σ τ ί α  ως υπευθύνων όντων μιας Πολιτείας η οποία θα πρέπει να ανακτήσει το απωλεσθέν κύρος της! Και μπορεί η Έφιππη Τοξοβολία να αποτελεί μία πολεμική τέχνη, αν όμως μία πολεμική τέχνη δεν συντελεί στην κοινωνική βελτίωση, τότε έχει αποτύχει του προορισμού της. Γι αυτό και για τους "Έλληνες Κενταύρους" η Έφιππη Τοξοβολία ως πολεμική τέχνη προορίζεται ως "όχημα" βελτιώσεως των χαρακτήρων των Μελών μας και, ούτω πως, βελτιώσεως της κοινωνίας μας. Σε αυτό το πλαίσιο, η Αναφορά που ακολουθεί υπογραφόμενη από ένα από τα παλαιότερα Μέλη της Ομάδος μας, τον επικεφαλής του Παραρτήματος των "Ελλήνων Κενταύρων Καλαμάτας" Αθανάσιο Α. Ψωρομύτη, αποτελεί ακόμη ένα τεκμήριο  σ υ ν ε π ε ί α ς  "Έλληνος Κενταύρου", σκιαγραφώντας έναν σύζυγο και πατέρα δύο ανηλίκων βρεφών ο οποίος υπηρετώντας στο Πυροσβεστικό Σώμα με συνεχείς επιφυλακές και αποστολές πυροσβέσεως, καταφέρνει να διοικεί επιτυχέστατα και το Παράρτημά του αλλά και τις δύσκολες εκπαιδευτικές ανάγκες ενός Ίππου τον οποίο του τον εμπιστεύθηκε η αγαθή μοίρα για τις ανάγκες της Σχολής του. Ας αντλήσουμε παραδείγματα από παρόμοιες περιπτώσεις και ας αναλογισθούμε έναν πατέρα που αφήνει σπίτι το εμπύρετο βρέφος του για να σώσει ξένο σπίτι από τη φωτιά, ενώ, κατόπιν θα πρέπει να ασχοληθεί με έναν νεόλεκτο Ίππο... και να συντάξει και την Αναφορά του ώστε να είμαστε ενημερωμένοι όλοι για την πρόοδο του Ίππου του.  Ας τα σκεφτούμε όλα τούτα και ας αντλήσουμε κουράγιο και, κυρίως, παράδειγμα για την ατομική μας ζωή και καθημερινότητα... Η Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" ως "σχολείο" αξιοπίστων χαρακτήρων είναι υπερήφανη για τα Μέλη της όπως και η παγκόσμια Έφιππη Τοξοβολία είναι υπερήφανη για τους αξιόπιστους χαρακτήρες που την υπηρετούν, άλλως, η αναξιοπιστία χαρακτήρων, όπως δεν είναι δυνατόν να προαγάγει κανένα αγαθό έτσι δεν προάγει και την Έφιππη Τοξοβολία!

Α.Η.Κ.



ΑΝΑΦΟΡΑ
Της 15­­ης Ιανουαρίου 2019, ημέρας Τρίτης
     Εχθές Δευτέρα επεκοινώνησα το απόγευμα με τον Συνασκούμενο Μελέτιο προκειμένου να μεταβούμε μαζί στον κτήμα όπου φυλάσσονται οι Ίπποι και με την συνδρομή του να πραγματοποιήσουμε μικρής διάρκειας εκπαίδευση - ίππευση της Ρέας. Αυτό έπρεπε να γίνει διότι την Κυριακή δεν μπόρεσα λόγω υπηρεσιακών αναγκών να παρίσταμαι στην εβδομαδιαία Προπόνηση και για την Ρέα είναι σημαντικό και απαραίτητο να τηρείται συχνή επαφή και να εφαρμόζεται τακτική εκπαίδευση.
     Ο Μελέτιος τελικά λόγω προσωπικών του υποχρεώσεων δεν μπορούσε να έρθει όποτε και αποφάσισα ότι θα έπρεπε να πάω μόνος και να κάνω έστω μία συραγώγηση και μικρής διάρκειας ίππευση εν στάσει εκτός κυκλοτερούς.
     Βρήκα την Ρέα ήρεμη χωρίς πολύ διάθεση για τρέξιμο και την έβαλα στον συραγωγέα να εκτελέσει βάδην-τροχασμό-καλπασμό-τροχασμό-βάδην και προς τις δύο φορές του κύκλου. Η συραγώγηση δεν κράτησε πολύ διότι η Ρέα εκτέλεσε άμεσα τις εντολές αλλά και δεν έδειξε ότι χρειαζόταν να εκτονωθεί ιδιαίτερα.
     Κατά την διάρκεια που της φορούσα την σελλίσκη και ενώ προσπαθούσα σταδιακά να την σφίξω αντέδρασε επανειλημμένα με φωνή-"ελαφρό τσίνισμα" κάτι το οποίο δεν είχε ξανακάνει.
     Κατόπιν εφίππευσα κανονικά αμφίπλευρα κατ' επανάληψη εν στάσει. Το θετικό που παρατήρησα στις εφιππεύσεις μου από την δεξιά πλευρά του Ίππου ήταν ότι η Ρέα προσπάθησε να διορθώσει την ισορροπία μας με μικρό πλάγιο βήμα προς τα δεξιά ώστε να με κρατήσει επάνω της. Κατά το κάθισμα δε ουδεμία αντίδραση. Αυτό ήταν και το στοιχείο που παρ' όλη την αρχική της δυασανασχέτηση με το σφίξιμο της σελλίσκης με έσπρωξε στο να τολμήσω να θέσω σε ίππευση βάδην την Ρέα για πρώτη φορά μόνος μου (χωρίς ρυταγώγηση) και με σήματα ποδιών. Σημειωτέον ότι πάντα η Ρέα στο σφίξιμο-σήμα των ποδιών ήταν αρκετά ευαίσθητη και αντιδρούσε με κλώτσημα του ποδιού της.
     Αρχικά λοιπόν δοκίμασα την ήπια επαφή των ποδιών μου στην κοιλιά της και δεν εισέπραξα αρνητική αντίδραση. Άρχισα λοιπόν να εφαρμόζω συνδυαστικά κινήσεις της λεκάνης με πίεση των ποδιών και κλωγμό προσπαθώντας να βάλω την Ρέα σε βάδην. Δεν υπήρξε αξιοσημείωτο αποτέλεσμα παρά μόνο 1) ελαφριά επιτόπου στροφή προς το άνοιγμα της ηνίας και 2) κίνηση ένα έως δύο βήματα όπισθεν.
     Παρόλο που το εγχείρημα φαίνονταν να αποτυγχάνει, το γεγονός ότι η Ρέα παρέμεινε ήρεμη κατά το σφίξιμο των ποδιών μου με έπεισε να επιχειρήσω για πρώτη φορά και κάτι άλλο. Σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω με ήπιο τρόπο την μάστιγα έφιππος, δηλαδή σε συνδυασμό με όλα τα άλλα σήματα να προσθέσω και αυτό της μάστιγας ώστε τελικά να βγει σε βάδην. Ακούγοντας την φωνή μέσα που μου έλεγε ότι όλα πάνε προφανώς καλά και παραμερίζοντας τους αδικαιολόγητους εσωτερικούς ενδοιασμούς μου (ήμουν και μόνος μου) παρέλαβα την μάστιγα και την γύρισα ελαφρά πίσω από τον Ίππο ώστε να σφυρίξει δίνοντας ταυτόχρονα όλα τα υπόλοιπα σήματα (κινήσεις λεκάνης και ελαφρύ σφίξιμο ποδιών).
     Αρχικά δεν ξεκίνησε αλλά όταν άνοιξα λίγο την μία ηνία για στροφή κινήθηκε κυκλικά. Συνέχισα με τη ίδια τακτική και σιγά σιγά η Ρέα κινήθηκε και σε ευθεία εκτελώντας τελικά κατ΄ εντολή δύο κινήσεις σε ευθεία με ενδιάμεση στροφή 180 μοιρών. Θεώρησα ότι για αρχή ήταν πολύ καλά, αφίππευσα, ξέσφιξα την σελλίσκη, την γέμισα χάδια, την χαλάρωσα με μικρή ρυταγώγηση και την αποχαιρέτησα.
Υποσημείωση:
     Δυστυχώς για τον λόγο ότι η αρχική ιδέα ήταν μια σύντομη επαφή με τον Ίππο και τίποτα περισσότερο δεν είχα μαζί μου φωτογραφική μηχανή ώστε να μαζέψω υλικό.
     Αλλά και να την είχα μαζί μου και στημένη σταθερά (για βίντεο) σε κάποιο σημείο επειδή το πεδίο που κινήθηκα με τον ίππο ήταν αρκετά ευρύ αλλά και για το λόγο ότι η απόσταση από την μηχανή θα ήταν μεγάλη το οπτικοακουστικό υλικό δεν ήταν τελικά κατάλληλο.
Αθανάσιος Α. Ψωρομύτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.