Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

ΥΠΕΡΠΗΔΗΣΗ ΜΕ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΙΑ*


     Ανεβαίνει διαρκώς το επίπεδο της ιππικής διδασκαλίας των μαθητών της Σχολής του Ιππικού Θεάτρου των "Ελλήνων Κενταύρων" και σήμερα επιχειρήθηκε με επιτυχία η εκτέλεση μιας δύσκολης ασκήσεως η οποία προετοιμάζει τον έφιππο πολεμιστή για τα πραγματικά δύσκολα και, ως εκ τούτου και ωραία!


      Η σημερινή άσκηση ήταν η Υπερπήδηση Εμποδίου με σημαιοφορία, ή, εν προκειμένω, με την Λόγχη των Ουλάνων, ενός εφίππου σώματος που άφησε πίσω του "ιστορία" και, μέρος των τακτικών του οποίου διαμορφώθηκαν από τους, επίσης λογχοφόρους, Έλληνες Στρατιώτες της Αναγεννήσεως οι οποίοι διεμόρφωσαν και τις τακτικές του Ελαφρού Ιππικού της Δύσεως, των οποίων την ηρωική εποποιία τιμούμε εμείς οι, έφιπποι, απόγονοί τους!


     Παλαιότατο όπλο η Λόγχη των εφίππων πολεμιστών εντοπίζεται συχνά σε παραστάσεις αγγείων από την αρχαιότητα και καταφέρνει να επιβιώσει χρηστικώς έως και τις αρχές του 29ού αιώνος, παρά την, ήδη, κυριαρχία της πυρίτιδος.


     Και από την αρχαιότητα, η Λόγχη περνά στον μεσαίωνα με εφαρμογή είτε σε πεζούς είτε σε εφίππους πολεμιστές, οπωσδήποτε δε, στα ιπποτικά τάγματα τα οποία, αν και γνωστά για την καθιερωμένη χρήση του ξίφους, εν τούτοις, πάντοτε διέθεταν ικανό αριθμό λογχοφόρων πεζών, με τους τελευταίους να καταλήγουν, πλέον, εξοπλισμένοι όχι με Λόγχη αλλά με βαρύτερο κοντάρι (δόρυ) λόγω των αυξημένων αναγκών διατρήσεως που υπαγόρευσαν οι ενισχυμένες θωρακίσεις των πανοπλιών. 



     Και, εκτός των γνωστών παραστάσεων των Ελλήνων Στρατιωτών της Αναγεννήσεως που φέρουν, έφιπποι, Λόγχη, σε μία ξυλογραφία του Jörg d. Ä. Breu 1475/1480- 1536, ενός καλλιτέχνη της Γερμανικής Σχολής του Δουνάβεως, «Οι δέκα Ούγγροι Λογχοφόροι Ιππείς»(1530) παρατηρούμε την ιστορική σημασία της καθιερώσεως του συγκεκριμένου όπλου από τα ευρωπαϊκά, έφιππα, σώματα. 


     Η συγκεκριμένη άσκηση προετοιμάζει τον Ιππέα για τις ιππηλασιακές Υπαιχμίες (κονταρομαχίες) "καθίζοντάς" τον βαθύτερα στη σέλλα και, κυρίως, κάνοντάς τον να εννοήσει στοχαστικότερα ότι ο Ίππος  ξ έ ρ ε ι  και να κατευθύνεται προς την ενδεδειγμένη διαδρομή και να ρυθμίζει τον διασκελισμό του ενώπιον εμποδίου ώστε, ανεξαρτήτως ύψους, να υπερπηδά επιτυχώς! 


     Και όλες οι παράμετροι αυτού του μαθήματος βασίσθηκαν στην Λόγχη των εφίππων λογχοφόρων, όπως αυτό το όπλο μας παραδίδεται από τις σελίδες της πλούσιας βιβλιογραφίας από την Βιβλιοθήκη της «Ελληνικής Εφιπποτοξοτικής Εταιρείας» εκ της οποίας αντλούμε πολύτιμες εκπαιδευτικές πληροφορίες.


     Το σημερινό μάθημα και για τους δύο μαθητές διήρκεσε μόλις 43 λεπτά μέσα στα οποία και οι δύο προθέρμαναν τον ίππο, προθερμάνθηκαν οι ίδιοι και εξετέλεσαν από τέσσερις επιτυχείς υπερπηδήσεις καθέτου 0.60 εκτμ και οι ίδιοι, αφού προηγουμένως διήλθαν επιτυχώς υπεράνω διαγωνίου βαλβίδος.


     Ταχύτητα, ακρίβεια, ρυθμός και εγρήγορση διατηρουμένου, συνεχώς, του "στρατιωτικού καθίσματος"  (εντελώς διαφορετικού του "αθλητικού") με την προσομοιωτική Λόγχη ανά χείρας και με τον επισείοντα να κυματίζει, οι δύο Γεώργιοι "κατεσπάραξαν" το κάθετο εμπόδιο, προετοιμαζόμενοι  για τα καλύτερα που είναι επί θύραις! Προηγουμένως, όμως...



     Με έμφαση στο σωστό "κάθισμα", στην αποτελεσματική διεύθυνση, στο ενδεδειγμένο κράτημα του ιστού και στον ακριβή ρυθμό, οι δύο "Έλληνες Κένταυροι" προετοιμάσθηκαν για την τελική υπερπήδηση καθέτου εμποδίου 0.60 εκτμ. με, κατά σειράν προηγούμενες, τις διελεύσεις υπεράνω επιδαπέδιας βαλβίδος και διαγωνίου βαλβίδος Μία διαδικασία η οποία θα πρέπει να διεκπεραιωθεί με προσοχή στην ακριβή τήρηση μιας ενότητος παραμέτρων ώστε, τελικώς, να εκτελεσθούν με ασφάλεια και ακρίβεια οι τελικές υπερπηδήσεις των εκπαιδευομένων μας.


     Το ανά χείρας βοήθημα στην πλήρη μορφή του ζυγίζει 1400 γραμμάρια συμπεριλαμβανομένου και του κώνου της κορυφής του αλλά στην συγκεκριμένη άσκηση ο κώνος είχε αφαιρεθεί και το συνολικό βάρος του ήταν μόλις 360 γραμμάρια, αρκετά για την ασφαλή εκτέλεση υπερπηδήσεων από πρωτεισάκτους. Για τους συγκεκριμένους μαθητές θα ακολουθήσουν πολλές ασκήσεις με το συγκεκριμένο βοήθημα στην πλήρη μορφή του.


     Στη Σχολή του Ιππικού Θεάτρου των "Ελλήνων Κενταύρων", όπως ακριβώς και στην ευρύτερη Σχολή μας, η "σχεδίαση" των μαθημάτων γίνεται μελετημένα και με γνώμονα την ασφάλεια Ίππων και μαθητών ώστε, επί δεκατρία χρόνια, να διατηρούμε μηδενικό τον δείκτη ατυχημάτων σε μία δραστηριότητα της οποίας η υψηλή επικινδυνότητα αποθαρρύνει ακόμη και τις ασφαλιστικές εταιρείας να ασφαλίζουν πελάτες!


     Και όλα τούτα κατατείνουν στην ορθή χρήση της Λόγχης (όπως και του δόρατος) και όχι απλώς της σημαίας, από έναν έφιππο πολεμιστή!



     Βεβαίως και το ασκησιολόγιο που εφαρμόζεται στην Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" δεν αποτελεί αποκύημα αυτοσχεδιασμών, ως είθισται σε τούτο τον τόπο όπου αυτοχρισμένοι τσαρλατάνοι δηλώνουν ό,τι τους κατεβαίνει, αλλά βασίζεται σε τεκμηριωμένη τεχνογνωσία η οποία, μαζύ με την εκπαίδευση του ίδιου του Εκπαιδευτή και την σώρευση ιδίας εμπειρίας, καταλήγει με ασφάλεια στο επιθυμητό αποτέλεσμα προόδου του εκπαιδευομένου!


     Οι σημερινές χαμηλές θερμοκρασίες κράτησαν κάποια σκυλάκια, αλλά και κάποια "γατάκια" κάτω από τις κουβέρτες, όμως υπήρξαν κι εκείνοι που χαρήκαμε το πρώτο χιόνι του χρόνου!


     Μπορεί με τις πρώτες νιφάδες του χιονιού, σήμερα, να παρέλυσε το δημοκρατικό κρατικό σύμφυρμα, όμως, οι "Έλληνες Κένταυροι" απτόητοι βρεθήκαμε  στο Ιππευτήριο για μια ακόμη εκπαιδευτική ημερίδα - απότιση φόρου Τιμής στους εφίππους Προγόνους μας, Έλληνες Στρατιώτες της Αναγεννήσεως, αφού για μας ο κόσμος δεν καταρρέει, ή, όπως τραγουδά η αείμνηστη Ζarah Leander: "Davon geht die Welt nicht unter!"



Υστερόγραφο:

     Και τώρα μπορούμε να πούμε κι ένα ...μυστικό: 
Σήμερα ξεκινήσαμε και την εξοικείωση του Ίππου μας με την σημαία 
ώστε να μπορούμε να τον χαιρόμαστε ιππεύοντάς τον 
φέροντας και την σημαία της Ομάδος μας. 
Ευκαιρία ήταν...

*  O όρος "σημαιοφορία" επιλέγεται ως εκπαιδευτική προτεραιότητα, πάντοτε με δεδομένο την κατάληξη της ασκήσεως στη λογχοφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.