Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

TO ΒΛΕΜΜΑ ΤΗΣ ΙΡΙΔΟΣ...


     Η Ίρις (Λογοθετοπούλου) υπήρξε η κόρη του κορυφαίου Έλληνος Ιατρού Κωνσταντίνου Λογοθετοπούλου ο οποίος αναγνωρίζεται ως ο "πατέρας" της ελληνικής γυναικολογίας και Πρωθυπουργός επί κατοχής. Η Ίρις, λοιπόν, απεικονίζεται σε μία ελαιογραφία που υπογράφει ο πορτρετίστας ζωγράφος Τώνης Αθανασιάδης και κοσμεί την έδρα των "Ελλήνων Κενταύρων". Πασίγνωστος ο πίνακας αυτός που τιτλοφορείται "ΕΛΛΑΣ" και συνοδεύεται από πολλά δημοσιεύματα εκθεσεων στις οποίες έχει εκτεθεί, κριτικές κλπ κλπ. Πασίγνωστος και τα τελευταία είκοσι χρόνια από ...μπλουζάκια, αφίσες, φέιγ βολάν διαφόρων πατριωτικών οργανώσεων χωρίς ποτέ να αναφέρεται η "Ελληνική Εφιπποτοξοτική Εταιρεία" ως κάτοχος αυτού του έργου. Προς τι, όμως, η αναφορά σε αυτό τον πίνακα, σε μία ανάρτηση η οποία αναφέρεται σε μία εκπαιδευτικήν ημερίδα ...Ιππασίας;


     Συνήθως, από αυτό το Ιστολόγιο λέμε τα ...πάντα! Δεν συνηθίζουμε να κρατούμε "μυστικά" ή να θεωρούμε την γνώση ως ...copyright, επιθυμώντας να την μοιραζόμαστε με τους αναγνώστες μας. Όμως, σήμερα συντρέχει ...λόγος!


     Πράγματι, τα δύο μαθήματα τα οποία έγιναν σήμερα ...προέκυψαν όχι βάσει προσχεδιασμού, όπως συνηθίζουμε, αλλά λόγω εκτάκτων, χειμερινών, καιρικών συνθηκών. 


     Έτσι, η ανατροπή έγινε την τελευταία στιγμή και οι συνθήκες Ιππευτηρίου μας υπεχρέωσαν να ...ετεροχρονίσουμε μία διδασκαλία η οποία προορίζονταν για το επόμενο μάθημα των δύο, συγκεκριμένων, Συνασκουμένων μας.


     ο βλέμμα της Ίριδος", λοιπόν, προετάχθη για σήμερα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών οι οποίες μας περιόρισαν στο κλειστό Ιππευτήριο ...δια τα ...περαιτέρω!


     Έχουμε φράξει γερά το ...ποτάμι κι έτσι δεν θα το πάρει, το ...βλέμμα της Ίριδος!


     Επτασφράγιστο ...μυστικό; Όχι, ακριβώς, απλώς μία πειραματική έρευνα σε εξέλιξη, για την ανάπτυξη της στοχαστικής αντιλήψεως του Εφιπποτοξότη, με συντεταγμένες παρμένες μέσα από το βιβλίο "Der Weg zum leistungssportlichen Gewehrschiessen" *(1995) της Ελβετικής Σχολής Σκοποβολής Τυφεκίου. Τώρα θα μας πει κανείς "Μα τι σχέση έχετε με την σκοποβολή τυφεκίου;" για να απαντήσουμε ότι η στοχαστική δραστηριότητα έχει κοινή βάση κατά την εφαρμογή ανεξαρτήτως εκηβόλου! Κι εδώ το ...βλέμμα έχει τον πρωταγωνιστικό χαρακτήρα του ταυτιζόμενο με το βλέμμα του αγαπημένου μας πίνακος!


     Οι δύο Συνασκούμενοι έκαναν τα ατομικά τους βήματα προς τα εμπρός χωρίς να προϊδεασθούν για το τι κάνουν.


     Και οι δύο, ο καθένας με τον τρόπο του αλλά, αμφότεροι, στο ίδιο άριστο επίπεδο (κι αυτό χωρίς να το καταλάβουν) υλοποίησαν τις "συντεταγμένες" των στοχαστικών "παραγγελμάτων" του ελβετικού εγχειριδίου και χωρίς ...τυφέκιο!


     Καμιά φορά είναι αδύνατον την ώρα ενός μαθήματος να λες πολλά στον εκπαιδευόμενο σεβόμενος, κυρίως, την αυτοσυγκέντρωσή του όμως, είναι αρκετό να τον βλέπεις να ωφελείται έστω και εάν εκείνος δεν το καταλαβαίνει.


     Και σήμερα και για τους δύο ...το βλέμμα της Ίριδος τους έφερε ένα βήμα πιο κοντά στην στοχαστική "ευθεία" η οποία είναι η αφετηρία της συμμετοχής σε αγώνες.


     Αλήθεια, πόσοι απ΄ όσους έχουν θαυμάσει την ελαιογραφία του Τώνη Αθανασιάδη έχουν προσέξει το ...βλέμμα της Ίριδος;




________________

* O "δρόμος" των αθλητικών επιδόσεων σκοποβολής τυφεκίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.