Τρίτη, 1 Ιανουαρίου 2019


ΣΤΟ ΣΤΕΝΟ ΤΩΝ ΑΛΧΗΜΙΣΤΩΝ, 
ΣΤΗ ΠΡΑΓΑ     Ένα μικρό στενό στο ιστορικό κέντρο της Πράγας, η οδός των Αλχημιστών, είναι γεμάτη από μικρά αλλά πολύ σοβαρά εργαστήρια αναδημιουργίας πανοπλιών και παλαιών λευκών όπλων, όπου, «αφιερωμένοι» χειροτέχνες κατεργάζονται το μέταλλο και δημιουργούν πιστά αντίγραφα «εποχής».

     Η διαδικασία παραγωγής αυτών των μεταλλικών τεχνουργημάτων δεν έχει καμία σχέση με την βιομηχανική-εμπορική διεκπεραίωση αλλά αντανακλά μια βαθύτερη, μυσταγωγική, προσέγγιση την οποία «εισπράττει» αμέσως ο «υποψιασμένος» επισκέπτης αυτής της, ουσιαστικώς αθέατης» οδού.

     Εδώ μέσα, σ΄ αυτό το εργαστήριο ο νεαρός (ίσως και νεώτερος των 25 χρόνων)  δημιουργός υπέροχων κατασκευών ο οποίος δεν θέλησε να φωτογραφηθεί λέγοντας «Τα δημιουργήματά μου είναι η εικόνα μου…», επέμεινε ότι όλα τους μεταφέρουν έναν ηρωικό «αιθέρα» (πνεύμα) που είναι απαραίτητος για την αναζωογόνηση της εποχής μας που πάσχει από έλλειψη …ζωντάνιας. Και συνέχισε: «Η Ευρώπη χωρίς ζωντάνια θα πεθάνει και για να μη πεθάνει ας υποδυθούμε τους προγόνους μας αφού δεν καταφέρνουμε να είμαστε όπως αυτοί».

     Άξαφνα έγινα όχι απλός "ακροατής" του νεαρού οπλοτέχνη αλλά μαθητής του και κατέγραψα τα όσα μου έλεγε και τα οποία δεν είχαν καμία σχέση με την τεχνουργική του δεξιότητα αλλά με τη αγωνιώσα σκέψη του για την Ευρώπη! Φανατικός, σαν και μένα και διαπρύσιος κήρυκας ιδεών, χειροτεχνούσε ιστορικά αριστουργήματα όχι για να τα πουλήσει αλλά για να μπορεί μέσω αυτών να επιβεβαιώνει την σχέση του με την ιστορία της γης που θεωρούσε κοιτίδα του! 

     Η Πράγα είναι μια μοναδική πόλη, το «κόσμημα» της Ευρώπης γεμάτη Παιδεία, Τέχνη και …Μουσική, γεμάτη μύθους και αχλύ πολεμικού πολιτισμού! Δεν είναι όπως η Βουδαπέστη που είναι η μεγαλειώδης εκδοχή της αλλά, πάντως, θα μπορούσε να θεωρηθεί η σμίκρυνση του μεγαλείου της Ούγγρικης πρωτεύουσας. Σε κάθε περίπτωση η Πράγα, όπως και ολόκληρη η Τσεχία, έχει να μας διδάξει Πολιτισμό και, κυρίως, «Ευρωπαϊκό σκέπτεσθαι»! Κι εγώ εκεί διδάχθηκα την μεγάλη αξία της θεατρικής αναβιώσεως του ιστορικού παρελθόντος της ηπείρου μας, εμπνεόμενος το Ιππικό Θέατρο το οποίο, μόλις, αρχίσαμε να υλοποιούμε στην Ομάδα των «Ελλήνων Κενταύρων».

     Διότι η Ευρώπη για να συνεχίσει να υπάρχει, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να μάθουμε να αναβιώνουμε και όχι απλώς να υποδυόμαστε, τους Προγόνους μας!

     Προσωπική μου ευχή για την νέα χρονιά που σήμερα ξεκινά την τροχιά της πέριξ του ζωοδότη Ηλίου η συνειδητή αναβίωση των Προγόνων μας ώστε εμείς να συνεχίσουμε να υπάρχουμε μέσω Εκείνων και Εκείνοι να μας λαμπρύνουν στην πορεία της διαιωνίσεως των Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Αξιών μας! 

ΔΕΙ ΔΕ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΗΘΟΥΣ! 

1η Ιανουαρίου 2019


Ο Ιδρυτής των "Ελλήνων Κενταύρων",
Εφιπποτοξότης Αριστοτέλης Ηρ. Καλέντζης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.