Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

ΣΕ ΦΥΣΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΔΡΟΣΕΡΟ ...ΚΑΥΣΩΝΑ!

ΣΕ ΦΥΣΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ 

ΚΑΙ ΜΕ ΔΡΟΣΕΡΟ ...ΚΑΥΣΩΝΑ!



    Μάθημα δεύτερο για τον Αλέξανδρο και την Ελπίδα κι αποφασίστηκε να βγουν εκτός Ιππευτηρίου, στο ανοιχτό έδαφος όπου είναι το φυσικό πεδίο της Ιππασίας! 

     Μάθημα εισαγωγικό, façon de parler "εισαγωγικό", για τον Κωνσταντίνο τον οποίο καλωσορίσαμε σήμερα στη Σχολή μας και τον ...πετάξαμε στα βαθιά ώστε, αντί ενός απλού εισαγωγικού μαθήματος αρχαρίου στην Ιππασία, να τον καθοδηγήσουμε προκειμένου να βρει αμέσως το «κάθισμά» του και να εκτελέσει ακόμη και Έφιππη Τοξοβολία σε τροχασμό, μάλιστα, όχι μέσα στο προστατευτικό περιβάλλον του Ιππευτηρίου, αλλά σε ανοιχτό, φυσικό, έδαφος, όπως και τα κατάφερε!

     Μάθημα ..."μη μάθημα" για την Μυρτώ την οποία συναντήσαμε "εκτός προγράμματος" στον Σταύλο να ...ερωτοτροπεί με την υπέροχη ανίππευτη (λόγω νεαρής ηλικίας) πανέμορφη φορβάδα της και την ενσωματώσαμε στη "σύνθεση" έτσι, για ένα ...ξεμούδιασμα καταφέρνοντας κι αυτή πολύ περισσότερα από τα αναμενόμενα.

     Υπέροχο απόγευμα στους πρόποδες του Υμηττού και πρώτος ο Αλέξανδρος "νυμφεύθηκε" την αίσθηση ενός μαθήματος της Σχολής μας σε φυσικό έδαφος διευθύνοντας, αρχικώς, τον σχολικόν Ίππο, τον Ανδρέα μας, από τον Σταύλο στο πεδίο εργασίας της Κοιλάδος των "Ελλήνων Κενταύρων".

     Ο αυτοπειθαρχημένος Αλέξανδρος υποχρεώθηκε σε ελιγμούς όχι και εύκολους, αντιμετώπισε τις πονηριές του ευφυέστατου Ανδρέα που ήθελε να επιστρέψει στη φάτνη του (τα πανέξυπνα ...άτια, το έχουν αυτό..., όπως και οι ευφυείς Πολίτες είναι ανυπάκουοι σε διεφθαρμένα -καλή ώρα...- συστήματα) αλλά κατάφερε να επιβληθεί στον σχολικόν Ίππο και να εκτελέσει -και με το παραπάνω- το ασκησιολόγιό του. Αν αυτό το παιδί δεν απέπνεε τόσο συναίσθημα προς το αλογάκι του, αυτό το τετράποδο τερατάκι δεν θα τον βασάνιζε... αλλά...

     Η Ελπίδα, ανοίγοντας τον "χορό" της ημερίδος, επέδειξε για άλλη μια φορά άριστο "κάθισμα" και τα εξαιρετικά οφέλη που προσφέρει η επαφή ως ηθοποιού με την Τέχνη της υποκριτικής, κάνοντάς μας να θαυμάσουμε την σταθερά άψογη στάση του κορμού της και τους συνεπαγόμενους χειρισμούς.

     Σ΄ αυτό το μάθημα η Ελπίδα ξεκίνησε με "προπομπό" τον Αλέξανδρο όχι διότι δεν μπορούσε να διευθύνει από μόνη της τον Ίππο αλλά διότι ο Ίππος έπρεπε να "καθηλωθεί" σε "ράγες" συγκεκριμένης εργασιακής διαδρομής και να ξεχάσει κάθε τάση φυγής προς τον Σταύλο όπερ και εν μέρει επετεύχθη... "Εν μέρει" διότι, όπως προείπαμε το ευφυές "άτι" επιμένει σε αυτό που το συμφέρει και η "δουλειά" δεν ...συμφέρει σε κανέναν, ανεξαρτήτως εάν είναι η μόνη που απελευθερώνει!

     Ανετότατη η Ελπίδα επί του Ίππου απέδωσε περισσότερο μία ...χορεύτρια παρά μία άκαμπτην "Αμαζόνα", ένα πλάσμα που το χαρακτηρίζει η αρμονική πλαστικότητα επάνω στην οποία μπορεί να "χτιστούν" πολλά και ωραία! Κι όλα αυτά και στους τρεις βηματισμούς διότι, σήμερα, η Ελπίδα, μετά το βάδην και τον τροχασμό, σε κάποια στιγμή ...κάλπασε!

     Επιτυχείς οι διευθυντικοί χειρισμοί της και δεν παρέλειψε η Ελπίδα να ελέγξει τον Ίππο και άνευ ηνιών με την χρήση του απλού περιλαιμίου, χωρίς καμία αλλοίωση του αρίστου "καθίσματός" της.

     Κι έτσι η Ελπίδα, χωρίς πολλά-πολλά, κατέληξε στο δεύτερο μάθημά της με ...τροχαστική ...Έφιππη Τοξοβολία επί ...φυσικού εδάφους και με ...συνοπτικές διαδικασίες! Αν η "Saumur" ήξερε το τι συμβαίνει στους "Έλληνες Κενταύρους" δεν θα χασομερούσε ένα εξάμηνο για να αναδείξει Ιππέα! Καλοί οι Γάλλοι στο camembert, αλλά οι Έλληνες καλύτεροι στην Ιππική, όσο κι αν κάποιοι δεν το αντιλαμβάνονται.

     Οι γυναίκες των "Ελλήνων Κενταύρων" όχι μόνον δεν υπολείπονται των ανδρών Συνασκουμένων τους σε θάρρος αλλά προηγούνται και σε ...θράσος! Στην χθεσινή εκπαιδευτική ημερίδα δεν έφτασε ότι και οι δύο Συνασκούμενες διέπρεψαν στο ασκησιολόγιο, αλλά διέπρεψαν και σε ...θράσος(!) όταν, βοηθώντας η μία την άλλη να εφιππεύσει, η πρώτη μετέτρεψε σε ...οπλοβαστό τον σχολικό μας Ίππο Ανδρέα, ακουμπώντας επάνω του το Τόξο(!) μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της εφιππεύσεως! Και ο καημένος ο Ανδρέας όχι μόνον ανέμενε υπομονητικότατα την εφίππευση της Συνασκουμένης αλλά και δεν ...ανέπνεε για να παραμείνει το Τόξο στη θέση που του το άφησαν... Τέτοιον σχολικό Ίππο ...διαθέτουμε! "Α, ρε, παλιομισοφόρια, τι τραβάν' για σας τ΄ αγόρια!" Nα δείτε που αυτές σε λίγο θα στήσουν και φουφού πάνω στη ράχη του Ίππου και θα ψήσουν και ...μπουρεκάκια πάνω στον Ανδρέα κι αυτός, στωικότατα θα περιμένει να ροδοκοκκινίσουν...

     Aκολούθησε η Μυρτώ μας η οποία εμπνέει τον Ίππο με ένα "μπρίο" φτιάχνοντας μονομιάς ένα ιδανικό ζευγάρι το οποίο η ίδια δεν αντιλαμβάνεται αλλά το αντιλαμβανόμεθα όλοι εμείς που το παρατηρούμε "από κάτω"!

     Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά και γι αυτή την "περίπτωση" η οποία διαθέτει πολύ περισσότερες δεξιότητες απ΄ όσες αναγνωρίζει η ίδια στον εαυτό της. Απλώς, θα της επαναλάβουμε αυτό που της είπαμε: "Έχεις πολύ περισσότερα να εκτιμάς στις ιππικές δεξιότητές σου απ΄ όσα αρκείσαι!" 

     Κι ο Ίππος αντιλαμβάνεται και την "χρυσή καρδιά" και τα "χρυσά χέρια" και το δείχνει, όπως το έδειξε όταν η Μυρτώ τόξευσε σε τροχασμό!

     "Ήρεμη δύναμη" ο Αλέξανδρος βάδισε, τρόχασε και κάλπασε τον Ίππο με σταθερότητα και ευγένεια διευθυντικών χειρισμών, τόση ευγένεια που ο παμπόνηρος τετράποδος Ανδρέας νόμισε ότι τον έχει του χεριού του, αμ δεν... Ο Αλέξανδρος, έχει ένα ...μειονέκτημα: είναι ...αρκούντως ηγετικός χαρακτήρας!

      Και αυτή την φορά, στο δεύτερο, μόλις, μάθημά του, ο Αλέξανδρος επέδειξε ψυχραιμία και ακρίβεια διαχειρίσεως Τόξου και τοξεύσεως!

     Ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τον Αλέξανδρο για την πολύτιμη υποβοηθητική συμβολή του στην διεξαγωγή του όλου προγράμματος, βοηθώντας με πολύ περπάτημα και τρέξιμο τους Συνασκουμένους του, επιδεικνύοντας ανεκτίμητο πνεύμα αλληλεγγύης!

      Για τον Κωνσταντίνο δεν έχουμε να σημειώσουμε τίποτε παραπάνω από την αίσθηση που μας άφησε ότι ήταν στους "Έλληνες Κενταύρους" από χρόνων και έφιππος εκ ...γενετής.

     Άψογο "κάθισμα", πολύ καλός έλεγχος και πολύ καλή διεύθυνση, δυναμικές τοξεύσεις, κάτι που συνήθως επιτυγχάνεται με την πρόοδο πού περισσότερων μαθημάτων! 

     Δροσερότατος ο ...καύσων, με μια τέτοιαν ομαδική "χημεία", με έναν εκπληκτικόν Ανδρέα κι εκπληκτικότερους Συνασκουμένους μέσα στη καταπράσινη φύση του Υμηττού. Και κάποια "βούρλα", θλιβερή διανοητική μειονότητα, ευτυχώς, παθιάζονται για τις αυριανές στημένες εκλογές... Ρε άει σταδιάλα και κρίμα που δεν σας "έπιασε" το "άγιο" εμβόλιο...! Ευτυχώς, εμείς γνωρίζουμε ότι ζούμε εν μέσω ηλιθίων κι επιμένουμε στις δικές μας Αξίες, όπως είναι η Ιππική και η Ιπποκομία: Όταν το ένα χέρι του Ανθρώπου κρατά στοργικά το πόδι του Ίππου και το άλλο χέρι χειρίζεται προσεκτικά το εργαλείο καθαρισμού του πέλματος της οπλής με τα ανθρώπινα μάτια να παρατηρούν κάθε χιλιοστό αυτού του πολύτιμου σημείου επάνω στο οποίο στηρίζεται ολόκληρη η πολυεπιστήμη της Ιππικής, τότε και μόνον, «γεννιέται» ο πραγματικός Ιππέας πολύ πριν ...εφιππεύσει! Η Ιπποκομία αποτελεί την θεμελιώδη συνεισφορά του Ανθρώπου προς τον Πολιτισμό τον οποίο φέρει επάνω του ο Ίππος! Οι  η λ ί θ ι ο ι, μπορούν ελεύθερα να κρατήσουν στοργικά το ...ψηφοδέλτιο και να αναδείξουν τον νέο, ...δημοκρατικότατο, εξουσιαστή τους!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.