Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΙΔΡΥΤΗΣ

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΙΔΡΥΤΗΣ



    Πολεμική τέχνη η Έφιππη Τοξοβολία και πολεμιστές όσοι εξασκούνται σε αυτήν! Κι ο πολεμιστής θα πρέπει να προετοιμάζει διαρκώς τον εαυτό του για την επιτυχή αντιμετώπιση ακόμη και των πιο αιφνιδιαστικών "σεναρίων" της ζωής εν μέσω των οποίων και ο ...θάνατος με τον οποίο, κάθε πολεμιστής, βρίσκεται σε καθημερινό "διάλογο". Και με σπανιότερες τις περιπτώσεις θανάτων κατόπιν συναινέσεως, αυτό το αναπόφευκτο, για κάθε ζώσα ύπαρξη, φαινόμενο, επέρχεται, κατά κανόνα, απρόσμενα και χωρίς την συγκατάθεση του "ενδιαφερομένου". Κανόνας ένας και μόνον ότι όλοι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την μετάστασή μας και, παραλλήλως, μέσα σε αυτή την προετοιμασία μας να έχουμε φροντίσει να μην αφήσουμε "πίσω" μας εκκρεμότητες που θα μπορούσαν να έχουν αρνητικήν επίπτωση στις ζωές των ζωντανών που αποχαιρετούμε, απερχόμενοι. Kαι να, τώρα, που ο θάνατος προσκάλεσε κοντά του τον Ιδρυτή των "Ελλήνων Κενταύρων", βεβαίως, σε μιαν άσκηση επιχειρησιακής ετοιμότητος της Ομάδος μας που ενέπνευσε (άθελά του...) ο αγαπημένος μας Αρχηγός, Εφιπποτοξότης Αντώνης Διαγούπης...

Συνεχίζεται...   

Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

ΙΝΔΟ-ΠΕΡΣΙΚΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΔΙΑΙΡΟΥΜΕΝΟ ΤΟΞΟ

 ΙΝΔΟ-ΠΕΡΣΙΚΟ 

ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΔΙΑΙΡΟΥΜΕΝΟ ΤΟΞΟ




     
Το πρωτοσυναντήσαμε προ εικοσαετίας, μελετώντας τις συλλογές όπλων του Μουσείου του Malbork, όταν βρεθήκαμε στο παρακείμενο Ιππικό Κέντρο του Mysinek της Πολωνίας για να εκπαιδευθούμε με τα υπέροχα Trakehner του. Ένα εξαιρετικό δείγμα Τόξου Kaman του 19ου αιώνος με χρυσές διακοσμητικές ενθέσεις, προερχόμενο από άγνωστο εργαστήριο (βλ. Antoni Romuald Chodyński "Persian and Indo-Persian arms and armour of 16th - 19th century from Polish collection", Malbork 2000) και, αμέσως μετά, μία επιτυχής συμμετοχή μας σε διεθνή δημοπρασία μεγάλου Οίκου της Ευρώπης, απέφερε στη Μουσειακή Συλλογή της Ομάδος μας ένα αντίστοιχο, επίσης του 19ου αιώνος, Ινδο-Περσικό, μεταλλικό, διαιρούμενο Τόξο.   
 


     Το συγκεκριμένο Τόξο, διαιρείται σε δύο ίσα μέρη ώστε να μεταφέρεται ευκολότερα και εργονομικότερα, η δε σύνδεση των δύο μερών του προκειμένου να χρησιμοποιηθεί επιτυγχάνεται δια κοχλιώσεως η οποία αποτελεί και το κρίσιμο σημείο της τελικής συναρμόσεώς του ώστε τα δύο σκέλη, με πλήρη επαφή του σημείου συνδέσεώς τους, να σχηματίζουν ακριβή ευθεία και, έτσι, το όπλο να είναι λειτουργικό.


     Κατά τις δοκιμές που επιχειρήσαμε με το δικό μας Ινδο-Περσικό διαιρούμενο (δυστυχώς, χωρίς χορδή εποχής, αλλά με σύγχρονη και τοξεύοντας όχι με δακτύλιο αλλά κατά τον μεσογειακό τρόπο) διαπιστώσαμε ότι το Τόξο ήταν απολύτως λειτουργικό, "νευρικό", αλλά αποτελεσματικότατο και ευθύβολο ως όπλο πολέμου και όχι κοινής Τοξοβολίας, καταφέροντας ισχυρό τελικό σοκ στην τοξοφόρο χείρα αν και όχι αισθητώς βαρύτερο από ένα κοινό παραδοσιακό ξύλινο.

Τρίτη 26 Απριλίου 2022

ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΕΦΙΠΠΟ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ

ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΕΦΙΠΠΟ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ
ΑΠΟ ΤΟΥΣ "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ"




     Αρχέγονη είναι η επιβλητική εικόνα στη μνήμη της Ανθρωπότητος, του έφιππου δορατοφόρου πολεμιστή όπως αποτυπώνεται σε παραστάσεις αρχαιολογικών ευρημάτων, με εντυπωσιακότερες αυτές του Θρακός Πολεμιστή από τις ανασκαφές της Λέτνιτσα (Летница) που μπορούμε να θαυμάσουμε στις συλλογές των Μουσείων της γείτονος Βουλγαρίας η οποία, εκμεταλλευόμενη την αδιαφορία των "Αθηνών" κατάφερε να οικειοποιηθεί την Θράκη και την Ιστορία της!


     Aυτή η εικαστική επιτομή του, "πατρός των πάντων", Πολέμου, η οποία συνοψίζει την ισχύ (όπλο) και την ταχύτητα (Ίππος) πολύ πριν "κοπιαριστεί" και ενταχθεί στην δογματική των νεωτέρων θρησκειών, ενέπνεε τον ηρωικό χαρακτήρα της Ανθρωπότητος εκπέμποντας ένα μήνυμα μαχητικότητος δια της οποίας δρέπεται ο μέγας καρπός της κατισχύσεως επί των αβελτεριών του βίου!


     Μετέπειτα και με την ίδιαν εικόνα κατά νου, οι αναγεννησιακοί Έλληνες Στρατιώτες της Δύσεως και χωρίς καμία δογματική προκατάληψη ή και πίστη, εξανάγκασαν τον λατίνο Πάπα να αποδεχθεί την ανίδρυση του ναού του Αγίου Γεωργίου στην Βενετία (1536) υποχρεώνοντάς τον να αναγνωρίσει τον ηρωισμό τους και την σημαντικότητά τους για τα ευρωπαϊκά στρατιωτικά "πράγματα" της εποχής!


     Αυτοί οι γενναίοι, αλλά, κυρίως, σοφοί Έλληνες Στρατιώτες της Δύσεως, αν και άθρησκοι και φανατικοί αντικληρικαλιστές (όπως ο αείμνηστος Ιστορικός Κωνσταντίνος Σάθας μας τους περιγράφει) δεν δίστασαν να "τοξεύσουν" κατ΄ ευθείαν στη "καρδιά" του θηρίου καθηλώνοντάς το, δια της τελικής υποταγής του, στο δικό τους σκοπό!


     Και ο έφιππος πολεμιστής, διασχίζοντας τους ωκεανούς των χρόνων, παραμένει εναργής στην θέαση όσων ..."ζωντανών" και, είτε με Δόρυ, είτε με Τόξο, είτε με Σπάθη, μας υποδεικνύει τον μονόδρομο της μάχης "κατά του εμαυτού δαίμονος" ο οποίος "στεγάζει" ολέθριες δειλίες και αναστολές.


     Από τους νεκρούς πολεμιστές του 12.000 - 10.000 π.χ.χ. με τις ενσφηνωμένες αιχμές στα σώματά τους που βρέθηκαν στο Jebel Sahaba του Σουδάν και μέχρι τους νεκρούς πολεμιστές της αιωνιότητος, οι "Έλληνες Κένταυροι" θα τιμούμε τον γενναίο του οποίου το ανυπότακτο παράδειγμα θα μας υπενθυμίζει το δικό μας καθήκον απέναντι στο χρέος της διεκδικήσεως της υπάρξεώς μας. 


     Έτσι, σήμερα οι "Έλληνες Κένταυροι Καλαμάτας" τίμησαν την ηρωικήν αλληγορία του έφιππου πολεμιστή, συμμετέχοντας με τον σχολικό Ίππο τους στην εορτή του τοπικού ναϋδρίου του Αγίου Γεωργίου Πλατέος Μεσσηνίας όπου και το Ιππικό Κέντρο στο οποίο δραστηριοποιούνται διότι, όπως μας θυμίζει και ο Αριστοτέλης "Πόλεμος γαρ σχολείον αρετής εστί"!


     Απέριττο το ναϋδριο του Πλατέος, μπορεί να μην είχε την ναοδομικήν επιβλητικότητα του ομωνύμου της Βενετίας, ωστόσο, για μας είχε την ίδιαν αλληγορική σημασία με εκείνο που ανίδρυσαν οι ταγοί μας, Έλληνες Στρατιώτες της Δύσεως, παραπέμποντας στην απότιση Τιμής σε έναν έφιππο πολεμιστή που εκπροσωπεί όλους τους μαχόμενους της Ιστορίας.


     Και, ανεξαρτήτως δογματικών αγκυλώσεων, χαρήκαμε μαζύ με τους υπόλοιπους προσκυνητές τούτη την ημέρα στο πανέμορφο Πλατύ μαζύ με τους σχολικούς Ίππους μας.


     Η σημερινή, όμως, εορταστική ημέρα δεν έληξε για μας εδώ, αλλά συνεχίσθηκε με πρόγραμμα και εντός Ιππευτηρίου.


     Όπως κάθε φορά, εδώ, η Έφιππη Τοξοβολία είχε προτεραιότητα με άξονα την προετοιμασία των δύο μαθητών του τοπικού Παραρτήματος για τις εξετάσεις τους.


      Και αυτή η προετοιμασία γίνεται μεθοδικότατα και προσεκτικότατα, είναι δε εμφανέστατη η πρόοδος των εκπαιδευομένων, από ημερίδα σε ημερίδα.


     Άλλωστε, ο Μανιάτης κι έτσι, φύσει πολεμιστής, Αρχηγός του Παραρτήματος των "Ελλήνων Κενταύρων Καλαμάτας", Εφιπποτοξότης Αθανάσιος Ψωρομύτης, δεν είναι διόλου ολιγαρκής, ούτε από τους μαθητές του ούτε, πολύ περισσότερο, από τον εαυτό του. 


     Έτσι, ο μεν σχολικός Ίππος δείχνει ακόμη πιο βελτιωμένος στον καλπασμό του, οι δε αναβάτες του ακόμη πιο άνετοι στην τοξευτική αποτελεσματικότητά τους.


     Παρά δε την ένταση, ως εκ της πολυκοσμίας αλλά και των παρακείμενων ιπποδρομιών της ημέρας, στο Ιππικό Κέντρο Πλατέος η προγραμματισμένη εργασία ολοκληρώθηκε ανεμπόδιστα όπως πάντοτε, με την ίδια ευταξία και ασφάλεια.


     Σήμερα, τέλος, εκτός των άλλων ο Αρχηγός του Παραρτήματος προσέθεσε ακόμη ένα στοιχείο στην εκπαίδευση του σχολικού Ίππου: την εξοικείωση με την Σπάθη.


     Με τον δικό του τρόπο, ο Αθανάσιος, απέσπασε την εμπιστοσύνη του Ίππου προς το αγχέμαχο και, εφεξής, έπεται και το σχετικό ασκησιολόγιο της Έφιππης Σπαθασκίας. 


     Επί τη ευκαιρία, δε, της σημερινής ονομαστικής του εορτής, η Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" εύχεται στον ευγενή Οικοδεσπότη μας κ. Γεώργιο Τζαβάρα υγεία και οικογενειακήν ευτυχία! 


Κυριακή 24 Απριλίου 2022

ΑΥΡΙΟ, ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

 ΑΥΡΙΟ, ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ



     Συνεχίζοντας την Παράδοση των Ελλήνων Στρατιωτών της Δύσεως οι οποίοι ανίδρυσαν (1536) τον Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Γαληνοτάτη Πολιτεία της Βενετίας, οι «Έλληνες Κένταυροι Καλαμάτας» θα τιμήσουν έφιπποι αυτή την Παράδοση, με την συμμετοχή τους στην εορτή του τοπικού ναϋδρίου του Αγίου Γεωργίου (Πλατέος), συνεχίζοντας, κατόπιν με δράσεις στο Ιππευτήριο του Ιππικού Κέντρου Πλατέος όπου δραστηριοποιούνται.

ΣΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ "ΕΥΘΕΙΑ"

ΣΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ "ΕΥΘΕΙΑ"

 


     Χαιρόμαστε, πια, ένα ιπποδρομιακό θερμόαιμο το οποίο, χωρίς να τεθεί εκτός εργασίας μετα-ιπποδρομιακού Ιππευτηρίου και συνέρχεται από το προηγούμενο, στρεσογόνο, «παρελθόν» του και αποκτά καλύτερο μυικό όγκο και εκπαιδεύεται ώστε να ελέγχει καλύτερα και με λιγότερο άγχος τον καλπασμό του, μάλιστα δε, χωρίς στομίδα και δέχεται ολοένα και καλύτερα την «δράση» επί της ράχεώς του και, γενικώς, εμπιστεύεται όλο και πιο πολύ τον Άνθρωπο, σε καλπασμό με έναν Ιππέα ο οποίος τελειοποιείται ως Εφιπποτοξότης! 

     Και εκείνο το οποίο βαθμολογεί το αποτέλεσμα επί του Ιππευτηρίου είναι η δράση κι όχι η πόζα! Και στο Ιππευτήριο των «Ελλήνων Κενταύρων η καθημερινή εργασία παράγει ολοένα και πιο βέλτιστη δράση της οποίας το αποτέλεσμα αποτυπώνει ο φωτογραφικός φακός με την παραπάνω φωτογραφία από την σημερινή εκπαιδευτική μας ημερίδα. 

      Ο Δάσκαλος Kassai Lajos συνιστά «Εξάσκηση, εξάσκηση, εξάσκηση…!» κι επιβεβαιώνεται συνεχώς από όσους τιμούμε την διδασκαλία του, καταλήγοντας, σήμερα, στο αποτέλεσμα που δείχνει το παραπάνω βίντεο, μετά από μία εικοσάλεπτην εργασία. 


     Σήμερα, στοχεύσαμε στην ανάπτυξη της ισορροπίας μέσα στο πλαίσιο ταχύτερου ρυθμού κινήσεως πάντοτε με γνώμονα την οικονομία των δυνάμεων του Ίππου, προς αποφυγήν εξαντλήσεώς του και, πράγματι, τα καταφέραμε και πάλι όπως προσδοκούσαμε και, κατά τον καλύτερο τρόπο. Ο λόγος; η αυτοπειθαρχία του εκπαιδευόμενου ο οποίος δείχνει ότι από πολύ καιρό έχει καταλάβει ότι ο Εκπαιδευτής (ο κάθε Εκπαιδευτής) δεν είναι ο ένοχος που τον υποχρεώνει σε κόπους και κινδύνους αλλά εκείνος που τάχθηκε να τον κάνει να προοδεύσει με ασφάλεια και απτό αποτέλεσμα.


     Κι έτσι και σήμερα ο εκπαιδευόμενος μάζεψε τη 
«γύρη» του ώστε να φτιάξει το δικό του «μέλι» κι αυτή η «γύρη», τούτη την φορά ήταν αρκετή και πολύ ποιοτική! 


     Όσο για το «μέλι», το «γευόμαστε» από τώρα, όπως θα το χαρούμε σύντομα στις αγωνιστικές πίστες! Κι αυτό το «μέλι» το εγγυάται η ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ, η συστηματική και επίπονη εξάσκηση, και, κυρίως, το ΗΘΟΣ, χαρακτηριστικά τα οποία υπεραφθονούν στον χαρακτήρα του Αρχηγού μας! 

ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

 ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ


     Υπέροχη η πρωτοβουλία του Αρχηγού της Ομάδος μας, Εφιπποτοξότη Αντώνη Διαγούπη να αφιερώσουμε την σημερινή ημερίδα σε δύο νεαρούς επιστήμονες της Αθλήσεως, αλλά και της Ψυχολογίας, στον Γεώργιο και στη Μαρίνα οι οποίοι σήμερα μυήθηκαν στην Ιππασία και στην Τοξοβολία.

     Αριστείς και οι δύο στην εκτέλεση του ασκησιολογίου τους  δεν μας εντυπωσίασε διόλου ο επιστήμων της Αθλήσεως και, παρά το νεαρό της ηλικίας, πολυγραφότατος στον τομέα του,  Γεώργιος ο οποίος με ενστικτώδη ισορροπιστικήν αντίληψη υπερέβη τον «Ρουβίκωνα» των ασκήσεων μέχρι να κραυγάσει το «Ἀνεῤῥίφθω βέλος»!

     Η Ιππασία και οι περί αυτήν τέχνες, ιδία οι έφιππες πολεμικές τέχνες, δικαίως θεωρούνται ως η κορυφή της Αθλήσεως διότι, εν προκειμένω, δύο εντελώς διαφορετικά, ταξιδερμικώς, έμβια πλάσματα καλούνται να συνεργήσουν αρμονικώς προς επίτευξη θετικού αποτελέσματος! Ενώ στον ωραιότατον Αθλητισμό ο αθλητής είναι ο μοναδικός «πρωταγωνιστής» του αποτελέσματος των προσπαθειών του, στην Ιππασία οι πρωταγωνιστές είναι, αναγκαστικώς, δύο και το αποτέλεσμα κρίνεται από την εναρμόνιση της κοινής προσπαθείας, κάτι πολύ απαιτητικότερο και δυσκολότερο!

     Και ο, παρά το νεαρόν της ηλικίας του, εξαιρετικός Γυμναστής, καθηγητής και συγγραφέας Γεώργιος, ήδη, από το εισαγωγικό μάθημά του απέδειξε ότι, έχοντας ισχυρό θεμέλιο αυξημένης ισορροπιστικής αντιλήψεως εκ της προηγηθείσης γυμναστικής εμπειρίας του, ανταπεξήλθε επιτυχέστατα και ταχύτατα στις αυξημένες απαιτήσεις του εφιπποτοξοτικού ασκησιολογίου με μόνη ανάσχεση τα αποτελέσματα της μακροχρόνιας δυναμικής εκγυμνάσεως που έχει ακολουθήσει, ενώ, η Ιππασία θέτει τις ακριβώς αντίθετες απαιτήσεις. 

     Έτσι, χαρήκαμε τον Γεώργιο σε πλήρως γεωμετρημένες έφιππες κινητικές τοξεύσεις με δική του γυμνιππευτική κίνηση, διεύθυνση και έλεγχο Ίππου, κάτι που αποκαλύπτει όλη την «αλήθεια» μιας βιωματικής γυμναστικής εξασκήσεως με όσα αυτή σημαίνει για την διανοητική αλλά και σωματική ωφέλεια του Ανθρώπου!  

     Εκείνη, όμως, που μας εξέπληξε ήταν η αγαπητή Ψυχολόγος Μαρίνα η οποία, μεν, αρχικώς πλησίασε με πολλές επιφυλάξεις (έως ...φοβίες) τον Ίππο για να συνεχίσει, δε, ως πρώτος πρωτοείσακτος μαθητής μας ο οποίος, χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία Ιππασίας και Τοξοβολίας ανέλαβε έφιππη το Τόξο και σε Μ έ ν δ ε ι α  στάση, καθήμενη αναστρόφως και γυμνιππευτικώς και, με ίδια διεύθυνση και ίδιον έλεγχο, ετόξευσε αρκετές φορές πιστώνοντας την Σχολή μας με μία «πρωτιά» εκ των ουκ άνευ: Μύηση αρχαρίου στην Έφιππη Τοξοβολία σε Μένδειο «κάθισμα»!


     Όσοι γνωρίζουν από συνήθη Τοξοβολία έχουν κατά νου ότι ο πρωτοείσακτος ξεκινά να την μαθαίνει σταθεροποιώντας το σώμα του, ακίνητο επί του εδάφους, εκτελώντας απολύτως ελεγχόμενες κινήσεις τεχνικής και χωρίς καμία εξωτερική επίδραση που μπορεί να διαταράξει, έστω και κατ΄ ελάχιστον την ευστάθειά του.

     Κι όμως, η Μαρίνα μας, ξεκίνησε την δική της σχέση με την Τοξοβολία κινούμενη εφίππως και, μάλιστα, σε ανάστροφο "κάθισμα" χωρίς να δυσκολευθεί και χωρίς να δείξει κανένα "έλειμμα" τεχνικής ως προς την λακωνική διδασκαλία που μόλις πριν λίγο της είχε "περάσει" ο Αρχηγός της Ομάδος μας, Εφιπποτοξότης Αντώνης Διαγούπης.

     Εκείνο, όμως, που σήμερα δεν κατάλαβε ο Αρχηγός μας είναι ότι, ως "επίλογο" της σημερινής ημερίδος, ο Εκπαιδευτής του φρόντισε να του ...σκάψει το λάκκο προγραμματίζοντάς τον για τα δύσκολα της επόμενης ημέρας που θα ήταν και ο "πρωταγωνιστής" μιας αρκετά δύσκολης ημερίδος η οποία θα τον προετοίμαζε για το αγωνιστικό, πλέον, μέλλον του. Έτσι, αρχικώς, ο Αντώνης μας "πέρασε" για πρώτη φορά τον Μπάλιο από βαλβίδα κι αυτό ώστε να τον βοηθήσει να εστιάσει την προσοχή του στην ρύθμιση διασκελισμού και ρυθμού.


     Μετά τις πρώτες δυσκολίες με ηχηρό τον κρότο των οπλών στη πλαστική βαλβίδα, οι διελεύσεις εξομαλύνθηκαν και άρχισαν οι ελεγχόμενοι καλπασμοί επί επακριβώς καθορισμένων μηκών, κάτι θεμελιακό για το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας η οποία, πράγματι, απεδείχθη πολύ καρποφόρος.

     Συγχαρητήρια Γεώργιε και Μαρίνα, συγχαρητήρια Αντώνη που γίνεσαι ολοένα και καλύτερος Εκπαιδευτής, ευγνώμονες όλοι προς τον σχολικό Ίππο μας ο οποίος, πλέον βρίσκεται μέσα στο μυαλό του Εκπαιδευτή και εκτελεί πριν καν ...ακούσει την εντολή του!

Παρασκευή 22 Απριλίου 2022

ΕΑΡΙΝΗ ΣΥΝΑΞΗ ΤΩΝ «ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ»

 ΕΑΡΙΝΗ ΣΥΝΑΞΗ 

ΤΩΝ 

«ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ»

 


     Σε έναν ιδιωτικό μουσειακό χώρο, στην Κηφισιά, το προσεχές Σάββατο, 30ή Απριλίου 2022 στις 16:00 μ.μ. οι «Έλληνες Κένταυροι» θα φιλοξενηθούμε από έναν φιλόξενο Οικοδεσπότη ο οποίος θα μας ξεναγήσει στον χώρο του, θα μας μιλήσει γι αυτόν, θα τοξεύσουμε σε ένα ιδανικό φυσικό περιβάλλον και θα καθίσουμε όλοι μαζύ να μιλήσουμε για το εκπαιδευτικό πνεύμα των «Ελλήνων Κενταύρων» ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα το πνευματικό «μονοπάτι» επάνω στο οποίο «βαδίζουμε» προς αυτοβελτίωση όχι μόνον στο εφιπποτοξοτικό αντικείμενό μας αλλά σε ό,τι αφορά στις υπάρξεις μας. 

     Ελάτε να μιλήσουμε για …εμάς, να ακούσουμε τον Αρχηγό και τον Ιδρυτή της Ομάδος μας να απαντούν σε απορίες και ερωτήσεις και, κυρίως, να βιώσουμε μιαν ποιοτική συναναστροφή στη θαλπωρή ενός σπανίου χώρου, από τους λίγους που απομένουν… Υποχρεωτική η αμφίεση της Ομάδος μας ακόμη και για συνοδεύοντες Μέλη μας και, εν απουσία αυτής, υποχρεωτικώς μαύρο σύνολο χωρίς επιγραφές, χρώματα ή σχέδια, όπως προβλέπουν οι Κανονισμοί μας. 

     Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι και όσοι ενδιαφέρεστε μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Αρχηγό της Ομάδος μας, Εφιπποτοξότη Αντώνη Διαγούπη στο 6942898982, για περισσότερες λεπτομέρειες.






Τρίτη 19 Απριλίου 2022

ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΩΝ "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ"

 ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 

ΤΩΝ 

"ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ"



     Ψευδής η φήμη ότι στη Στρατιωτική Σχολή του Görlitz, δήθεν, υπήρχε επιγραφή που έγραφε «Ουδέν άλυτον πρόβλημα για τον Ιωάννη Μεταξά» και, σιγά, μην απασχολούσε ο κάθε Μεταξάς αυτή την Στρατιωτική Σχολή με τόσους σημαντικούς Γερμανούς μαθητές… Όμως, μια επιγραφή που θα γράφει «Ουδέν άλυτον πρόβλημα για τον Αθανάσιο Ψωρομύτη!» θα πρέπει σύντομα να τοποθετηθεί στη δική μας Σχολή αναγνωρίζοντας ότι για τον Αρχηγό των «Ελλήνων Κενταύρων Καλαμάτας», πράγματι, δεν υπάρχει άλυτο πρόβλημα και στην τελευταία εκπαιδευτικήν ημερίδα ο Μελέτης μας, παρ΄ όλα τα «κλειδώματά» του και κάλπασε αλλά και τόξευσε καλπάζοντας για πρώτη φορά και μάλιστα με ευστοχία! 

     Έτσι, ο μεν Μελέτης μας πέρασε στο final approach του Εφιπποτοξότη, ο δε Αθανάσιος πιστώθηκε για άλλη μια φορά με τον τίτλο του αποτελεσματικότατου Εκπαιδευτή! Εύγε και στους δύο και, κυρίως, στον αγαπημένο σχολικό Ίππο, "δημιούργημα" κι αυτό του Εκπαιδευτή!


     Με τα παιδιά να κυριαρχούν στο Ιππευτήριο και μια ομάδα συμμετεχόντων διαφορετικού επιπέδου ο καθένας σε ένα πρόγραμμα εξατομικευμένο, όπως αποτελεί κανόνα στην εκπαίδευσή μας, η σημερινή εκπαιδευτική ημερίδα στο Ιππικό Κέντρο Πλατέος απέδωσε τα δικά της οφέλη σε όλους.


     Ο Εκπαιδευτής Αθανάσιος Ψωρομύτης, τυπικότατος, μας γράφει το αναλυτικό πρόγραμμα ενός εκάστου στην Αναφορά του την οποία καταθέτει πάντοτε μετά από κάθε δράση της Σχολής του και όπως ενδείκνυται σε μια σοβαρήν εκπαιδευτική προσπάθεια:

     Η εκπαίδευση ξεκίνησε με ρυταγώγηση σε βάδην με Ίππους και Συνασκούμενους σε κοινό ζυγό.

Χρύσανθος:

Ασκήσεις ισορροπίας σε βάδην και τροχασμό.

Ασκήσεις εντολών διεύθυνσης σε διαδρομή οχτάρι χωρίς χρήση ηνιών.

Βάδην σε παραβολική διαδρομή με τόξευση σε δύο στόχους.

Καλπασμός με το τόξο στην ανάταση και προσομοιώσεις τοξεύσεων.

Τοξευτικοί καλπασμοί σε διαδρομή με δύο στόχους.

Μελέτης:

Τροχασμός με ασκήσεις ισορροπίας.

Τόξευση σε βάδην.

Καλπασμοί με προσομοίωση τόξευσης.

Πρώτοι τοξευτικοί καλπασμοί.

Μαρία Παϊσία:

Ασκήσεις ισορροπίας.

Τοξεύσεις σε βάδην με ταυτόχρονη ρυταγώγηση.

Χαλαρωτική ρυταγώγηση από την ίδια.

Κωνσταντίνος:

Βάδην, τροχασμός και καλπασμός με τα χέρια στην έκταση.

Ιωάννα:

Βάδην σε ρυταγώγηση από τον πατέρα της και ορθοστάδην εν στάσει

Παναγιώτης:

Βάδην σε ρυταγώγηση από τον πατέρα του

     Η Προπόνηση τελείωσε από τον υποφαινόμενο με τοξευτικούς καλπασμούς σε διαδρομή με δύο στόχους και κατόπιν με εκπαίδευση του Ίππου σε διευθυντικούς χειρισμούς άνευ ηνιών και σε διαδρομές «οχτάρια». Τέλος επιχειρήθηκαν καλπαστικά «οχτάρια».


     Και βεβαίως, με ένα τέτοιο ασκησιολόγιο πως να μην χαρούμε, π.χ., τον Χρύσανθο να "αιωρείται" στο κάθισμά του ανάλαφρος, χωρίς να κουράζει την ράχη του ίππου του;


     Πως να μη χαρούμε τον ίδιο να ευστοχεί στις καλπαστικές του τοξεύσεις καθώς διευθύνει με το βάρος του κορμού του έναν χαλαρό Ίππο, ο οποίος, απηλλαγμένος αγχώδους φορτίου, μπορεί να αυτοσυγκεντρωθεί στην εργασία του, αποδίδοντας ό,τι καλύτερο;


     Ήδη, οι "Έλληνες Κένταυροι Καλαμάτας" αποτελούν μία πρότυπη Σχολή Έφιππης Τοξοβολίας κι ένα μοναδικό φυτώριο ιππικής τέχνης το οποίο λειτουργεί σαν μία οικογένεια ομοτέχνων που χαρακτηρίζεται από την ομοψυχία και την ευτυχία των μελών της, όπως ακούσαμε να μας λέει από τηλεφώνου ένας χαρούμενος Χρύσανθος γεμάτος ενθουσιασμό για τον Εκπαιδευτή του, τον Συνασκούμενό του Μελέτη και τους λοιπούς Συνασκουμένους του, επισημαίνοντας ότι στον ιδανικό χώρο του Ιππικού Κέντρου Πλατέος η εκπαίδευσή τους εξελίσσεται κατά τον καλύτερο τρόπο! 


     Και, πράγματι, αυτή η αλματώδης πρόοδος των "Ελλήνων Κενταύρων Καλαμάτας" έχει τον άξιο σκαπανέα της ο οποίος δεν είναι άλλος από τον Αρχηγό τους, Εφιπποτοξότη Αθανάσιο Ψωρομύτη.