Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

ΣΠΑΘΑΣΚΙΑΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ

 ΣΠΑΘΑΣΚΙΑΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ



     


Mε τον πρόλογο αυτής της αναρτήσεως να βρίσκεται στο ...υστερόγραφο, είναι απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι, διανύουμε μιαν εποχή αδίστακτων τσαρλατάνων οι οποίοι εμπορικοποιούν ακόμη και τις πολεμικές τέχνες για τον βιοπορισμό τους κι αυτό μας κάνει ακόμη προσεκτικότερους ως μία μη κερδοσκοπική Σχολή της αρχέγονης πολεμικής τέχνης της Έφιππης Τοξοβολίας, ώστε να διατηρούμε την τέχνη μας, αλλά και ό,τι την αφορά, στην περιωπή που της αξίζει. Και στην χορεία αυτού του "ό,τι", ασφαλώς εντάσσεται και η Σπαθασκία η οποία, είτε ως άμιππη, είτε ως έφιππη, μας αφορά ως μέρος της εκπαιδεύσεως των εφίππων πολεμικών τεχνών τις οποίες υπηρετούμε.   

     "Κλασικό" το ...modus operandi των απατεώνων που εμφανίζονται ως "δάσκαλοι Σπαθασκίας" και "θολώνουν"  τα νερά της ασχετοσύνης τους με πονηρά προθέματα, δήθεν, ...καταγωγής του εμπορεύματός τους "Μαλτέζικη Σπαθασκία", "Βυζαντινή Σπαθασκία", "Δαλματική Σπαθασκία" ανεξαρτήτως εάν, π.χ., κάποιοι παραδέχονται δημόσια ότι δεν έχει σωθεί καμία πηγή ώστε να μπορούμε να μιλήσουμε για "Βυζαντινές" πολεμικές τέχνες, κάνοντάς μας να απορούμε πως, εν τοιαύτη περιπτώσει, οι ίδιοι επικαλούνται ..."Βυζαντινή Σπαθασκία"...

     Στα καθ΄ ημάς, η παρουσία του Ίππου, αποκλείει κάθε "δηθενιά", κάθε παρείσφρηση ...απατεωνιάς διότι και μόνον η ικανότητα της έφιππης ισορροπίας απαιτεί αφιερωματικήν εκπαίδευση π ρ ι ν  αναλάβει ο Ιππέας το οιονδήποτε όπλο ώστε η μετέπειτα έφιππη χρήση του όπλου απλώς να επισφραγίζει την μάχιμη ιδιότητά του εν αντιθέσει προς τον οιονδήποτε πεζό ο οποίος μπορεί να ποζάρει ενώπιον της κάμερας πάνοπλος και ...στυλάτος δηλώνοντας -επί του ασφαλούς- ό,τι ...βούλεται! Γι αυτό και, τηρουμένων των αναλογιών, αμέτρητες είναι στη χώρα μας οι "Σχολές πολεμικών τεχνών" αλλά μόνον μία Σχολή εφίππων πολεμικών τεχνών, αυτή των "Ελλήνων Κενταύρων" λειτουργεί και, μάλιστα, επί σχεδόν είκοσι χρόνια!

     Η δική μας, λοιπόν, Σπαθασκία είναι έφιππη αλλά ξεκινά από τις αρχές της Σπαθασκίας εδάφους οι οποίες αποτελούν την βάση της "μεταφοράς" του αγχεμάχου στη ράχη του Ίππου.  Και μπορεί η Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" να τιμά την εποποιία των Ελλήνων Στρατιωτών της Δύσεως όπως τους καταγράφει ο Κωνσταντίνος Σάθας, εμείς ουδέποτε τιτλοφορήσαμε ούτε την Έφιππη Τοξοβολία, ούτε την Σπαθασκία μας ως ταυτιζόμενες με εκείνους διότι δεν απέμεινε τίποτε από την δική τους "εποχή" που να μπορέσει να αποτελέσει την σπονδυλική στήλη της σύγχρονης, δικής μας διδασκαλίας. Η αλήθεια, ως βασικό συστατικό εντιμότητος και ποιότητος ζωής και στην περίπτωση των πολεμικών τεχνών κατέχει, κατά την άποψή μας, την πρώτη θέση κι εμείς εκπαιδεύουμε εφίππους πολεμιστές και δεν εξαπατούμε αφελή πελατεία.

     Έτσι, η δική μας Σπαθασκία ανελίσσεται επάνω στον άξονα της πολεμικής αληθείας, αποβλέποντας στην πρακτικήν εφαρμογή διδαγμάτων αποτελεσματικότητος και αναπτύξεως, έτσι, όχι απλώς των δεξιοτήτων αλλά, κυρίως, του μαχητικού φρονήματος του εκπαιδευομένου! Κι αυτό, όχι μόνον για την Σπαθασκία αλλά και για την Έφιππη Τοξοβολία, το επιχειρούμε καθημερινώς, στις σχεδόν δύο δεκαετίες της λειτουργίας μας,  δ ω ρ ε ά ν  προς τους εκπαιδευομένους μας, τηρώντας απαρεγκλίτως τον βασικό κανόνα διδασκαλίας πολεμικών τεχνών ο οποίος είναι ο ανιδιοτελής χαρακτήρας της μεταδόσεως της γνώσεως αποτρέποντας την μετατροπή της πολεμικής τέχνης σε "εμπόρευμα"! 

     Κι ενώ οι αυτοσχεδιαστικοί τσαρλατανισμοί κάνουν θραύση στους άσχετους όσο και ανέμπνευστους εσμούς των τυχάρπαστων "δασκάλων πολεμικών τεχνών", στην δική μας Σχολή, την διδασκαλία της Σπαθασκίας την βασίζουμε στο εγχειρίδιο του αειμνήστου Αμερικανού Στρατηγού George S. Patton jr. "Saber Exercise", επίσημη έκδοση του Γενικού Επιτελείου Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών (1914). 

     Αληθινά και λιτά, λοιπόν, η διδασκαλία μας δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει ηλιθίους με δολώματα αποκαλύψεως, δήθεν, περισπούδαστων "μυστικών" και "υπεραπόρρητων τεχνικών" που μαγειρεύονται στα άδεια κεφάλια πειναλέων εμπόρων Σπαθασκίας, αλλά ακολουθεί τα "βήματα" ενός παραδεδεγμένου και εγκυρότατου εγχειριδίου εκπαιδεύσεως το οποίο συνέγραψε μία μεγάλη προσωπικότητα όχι μόνον στρατιωτική αλλά και φιλοσοφημένη, για όποιον γνωρίζει το "ιστορικό" του συγγραφέως. 

     Στην διδασκαλία Σπαθασκίας της Σχολής μας, δεν εμφιλοχωρούν, λοιπόν, ...πιασάρικες φαντασιώσεις πλασιέδων δηθενιάς, ούτε "promo video" με παρανοϊκούς ...ζεϊμπεκ-χασάπικους που σερβίρονται ως "βυζαντινές πολεμικές τέχνες", αλλά μεταφέρουμε στους εκπαιδευομένους μας επακριβώς τα όσα διδάσκει ο επαϊων Αμερικανός Στρατηγός ο οποίος θεωρείται παγκοσμίως ως ένας από τους κορυφαίους ειδικούς του σπαθασκητικού αντικειμένου.

     Όμως, στην Σχολή μας δεν δεχόμεθα μαθητές οι οποίοι θέλουν να εκπαιδευθούν μόνον, π.χ., στην Σπαθασκία, διότι η Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" έχει συγκεκριμένο χαρακτήρα και η αδιαφορία μας για κάθε εισπρακτικό όφελος μας παρέχει την "πολυτέλεια" της επιλογής! Και για τον λόγο αυτό δεν επιτρέπεται να θεωρηθούμε ως "ανταγωνιστές" κανενός διότι παραμένουμε μοναδικός πόλος αφιλοκερδούς διδασκαλίας πολεμικών τεχνών με επίκεντρo την Έφιππη Τοξοβολία! 


ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:

     Αφορμή αυτής της διευκρινίσεως ήταν ένας συμπαθέστατος "βομβαρδισμός" μας από αλλεπάλληλα ηλεκτρονικά μηνύματα φίλου των "Ελλήνων Κενταύρων" ο οποίος εξεδήλωσε την διακαή επιθυμία να εκπαιδευθεί στην Σχολή μας ως Οπλομάχος, περιορίζοντας όμως τα ενδιαφέροντά του στην Σπαθασκία και δηλώνοντας τον φόβο του προς τον Ίππο. Γνώμη μας, δε, ότι όποιος γενικώς "φοβάται", όποιος φοβάται το ο,τιδήποτε, καλόν είναι να μην ασχολείται με καμία πολεμική τέχνη διότι όλες οι πολεμικές τέχνες καλλιεργούν, πρωτίστως, την  α φ ο β ί α  κι εδώ έγκειται και η παιδαγωγική Αξία τους.       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.