Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

ΜΝΕΙΑ ΠΑΡΟΔΙΚΟΤΗΤΟΣ

 

ΜΝΕΙΑ ΠΑΡΟΔΙΚΟΤΗΤΟΣ


     Η Ιππική, μέρος της οποίας αποτελεί και η Ιππασία, ορίζεται από συγκεκριμένο νομοκανονιστικό πλαίσιο το οποίο διαμορφώνεται (και δεν "διαμορφώθηκε") συν τω χρόνω, βάσει της αθροιζομένης εμπειρίας που σωρεύει η πρακτική άσκησή της.

     Το διαμορφούμενο πλαίσιο της Ιππικής, ασφαλώς, παρέχει την δυνατότητα πολλών, ακόμη και "καρκινικών" (αντιθετικών) "αναγνώσεων" εξαρτωμένης της "οπτικής προσεγγίσεως" και απομένει στον ασκούντα να επιλέξει το κατά τεκμήριον "ορθόν" κάτι, άλλωστε, που ισχύει σε πολλά πεδία του βίου.

     Αναφορικώς με την Ιππασία και όλες τις εκδοχές της (disciplines) παρατηρούμε την διαρκή ισχύ ενός πλαισίου βασικής ασφαλείας το οποίο αποτελεί "καμβά" επί του οποίου αναπτύσσονται παραλλαγές ιππευτικής πρακτικής εξαρτώμενες από τις εκάστοτε κρατούσες αντιλήψεις Διδασκάλων και Σχολών και για των οποίων την δικαίωση ή μη, αποφαίνεται ο χρόνος.

     Στην Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" υιοθετείται το μονοπάτι της Φυσικής Ιππικής και οι κανόνες του, προκειμένου να επιτύχουμε την ασφάλεια των μαθημάτων και δραστηριοτήτων μας, αλλά τούτο δεν σημαίνει ότι καθυποτάσσουμε τον μαθητή σε ένα ψυχαναγκαστικό "καλούπι" ενεργειών περιορίζοντας την ανάπτυξη της δημιουργικής του φαντασίας, ή πειθαναγκάζοντάς τον σε υπερβάσεις πέραν των εμφανών ορίων του μη σεβόμενοι τον φυσικόν, ανθρώπινο, φόβο.

     Στην εκπαίδευσή μας, ασφαλώς και δεν παραβιάζουμε ο,τιδήποτε έχει αποδειχθεί ως "νόμος ασφαλείας ιππεύσεως" αλλά, ευχαρίστως αποδεχόμεθα κάθε πρωτοβουλία του εκπαιδευομένου, ανεξαρτήτως του ρηξικελεύθου της, προς αξιολόγηση, τηρουμένης της προαναφερθείσας παραμέτρου, ενώ υπομένουμε στωικότατα κάθε φόβο ακόμη και φοβία, επιλέγοντας την τακτική της χορηγήσεως πιστώσεως χρόνου και συστηματικής διδασκαλίας ενισχύσεως της αυτοπεποιθήσεως ώστε ο εκπαιδευόμενος να κάνει τις υπερβάσεις του με την βούλησή του και μέσα στο χρονικό πλαίσιο που εκείνος επιλέγει.

     Διαφορετικοί Άνθρωποι, διαφορετικοί χαρακτήρες, διαφορετικές ανάγκες, διαφορετικά τα  π ά ν τ α  και είναι ηλίθιοι όσοι παπαγαλίζουν ανοήτως για ..."ισότητα", διότι τίποτε στη Φύση δεν είναι  ί σ ο  με κάτι άλλο, όπως ίσα δεν είναι τα πέντε δάχτυλα του χεριού μας τα οποία, όμως, ΣΥΝ-εργάζονται αγαστά στην παραγωγή  κ ο ι ν ο ύ  έργου!

     Βάσει όλων των παραπάνω, σε τούτο το μάθημα καταφέραμε να απολαύσουμε ακόμη μια μεγάλην υπέρβαση της Βίκης μας η οποία, αν και έχανε την αναπνοή της προσεγγίζοντας τον Ίππο, σήμερα, μετά από ελάχιστα μαθήματα, όχι μόνον τον ...κατέκτησε αλλά και μας έδωσε απτά δείγματα προσαρμογής επάνω του!

     Αυτό το ευγενέστατο και συνεσταλμένο κορίτσι που σταματούσε να ...αναπνέει εφιππεύοντας κρατώντας μας σε αγωνία ώστε να του υπενθυμίζουμε να συνεχίσει την ...αναπνοή του, αυτή τη φορά, με υπομονή και συστηματική εισαγωγική διδασκαλία, όχι μόνον θυμήθηκε την ...αναπνοή της αλλά και αφέθηκε χαλαρή κινούμενη χωρίς καν να στηρίζεται οπουδήποτε, με τα χέρια ελεύθερα.

     Κάπως έτσι, χαρήκαμε και την μεγάλη της κατάκτηση να οδηγεί μόνη της τον Ίππο πίσω στον Σταύλο και μόνον όποιος γνωρίζει τους φόβους και τις φοβίες της Ιππασίας μπορεί να καταλάβει το μέγεθος των υπερβάσεων που κατάφερε η Βίκη μας τούτη την στιγμή!

     Αφού της δόθηκε πίστωση χρόνου, η Αγλαία μας κατάφερε κι αυτή τις δικές της υπερβάσεις τροχάζοντας και προσομοιώνοντας τοξεύσεις! 

     Και μπορεί η Αγλαία να διήνυσε μεγάλη τροχαστικήν απόσταση, πολύ μεγαλύτερη του συνιστωμένου για την περίπτωσή της, εν τούτοις, καθ΄ όλη την διάρκεια του τροχασμού της και των προσομοιώσεών της διατήρησε το ασφαλές κάθισμά της και τον ρυθμό της.

     Δυναμικός χαρακτήρας η Δέσποινα έως και ...εκρηκτικός, αν και σε πολλές περιπτώσεις εύχεται να της δοθεί πίστωση χρόνου, εν τούτοις, δεν καταδέχεται να την ζητήσει διότι, γενικώς, δεν καταδέχεται να ζητά!

     Κι αυτή η "περίπτωση" διαφορετική, όπου ο Εκπαιδευτής σταθμίζει ...ιδιαιτερότητες και για να καταλήξει σε γόνιμο αποτέλεσμα αναπροσαρμόζει το "γενικό πλαίσιο" στις απαιτήσεις της προσωπικότητος της εκπαιδευομένης του.

     Όλοι άνισοι, όλοι ισότιμοι και το "γενικό πλαίσιο" αναπροσαρμόζεται και στην περίπτωση του Μάνου μας ο οποίος ως καλογυμνασμένος καταδρομέας αλλά και ως νομικός επιστήμων έχοντας αφιερώσει πάμπολλες ώρες μελέτης έχει διαμορφώσει ένα δυνατό μεν, δύσκαμπτο δε σώμα που θα μπορούσε να θεωρηθεί "ακατάλληλο" για Ιππασία. Κι όμως...

     Και σ΄ αυτή τη περίπτωση η αναπροσαρμογή του "γενικού πλαισίου" κατά τα μέτρα της προσωπικότητος και της σωματοδομής της, επιτάσσει μιαν εκπαιδευτική τακτική εντελώς διαφορετική απ΄ό,τι σε μια μέση περίπτωση εκπαιδευομένου γι αυτόν τον συγκεκριμένο εκπαιδευόμενο ο οποίος από το πρώτο του μάθημα τρόχασε και τόξευσε με ευστάθεια ανεξαρτήτως ατελούς τεχνικής.

     Έτσι και στην περίπτωση του Μάνου αφήσαμε το ...νερό να "τρέξει στ΄ αυλάκι" απολαμβάνοντάς τον να συνδέεται βαθμιαία με την έφιππη πραγματικότητα, αυτενεργώντας σε ένα νεο "πεδίο" που ξεδιπλώνεται μπροστά του και αφήνοντας ελεύθερη την ροή των αντιδράσεων και αυτού του εκπαιδευόμενου, σεβόμενοι πάντως τους κανόνες ασφαλείας της Ιππασίας, απελευθερώνουμε την ανέλιξη του ατόμου εισπράττοντας συμπεράσματα περαιτέρω βελτιώσεως των εκπαιδευτικών μας προσεγγίσεων.  


ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

Η Ελληνική Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας "Έλληνες Κένταυροι", έχει την καταγωγή της στον Οργανισμό "KASSAI" με Δάσκαλο τον ίδιο τον παγκόσμιο Πρωταθλητή Kassai Lajos,  λειτουργεί από το 2005 με μηδενικό δείκτη ατυχημάτων, είναι Μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Έφιππης Τοξοβολίας (W.H.A.F.) και έχει τιμηθεί με δύο πρώτα παγκόσμια βραβεία και πολλές διακρίσεις.

Η Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" δεν εισπράττει χρήματα και, βεβαίως και η Τοξοβολία προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ στους μαθητές μας, ενώ τους παρέχονται και Τόξα (κατασκευής "KASSAI").

Η Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" παρέχει στα Μέλη της μια πολυσχιδή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση η οποία αποβλέπει στη δόμηση χρηστών και δυνατών χαρακτήρων!

Οι τακτικές Προπονήσεις διεξάγονται στους Αμπελοκήπους (κέντρο) και την πρόσβαση στον προπονητικό χώρο εξυπηρετεί η μπλε γραμμή του μετρό, στάση "Αμπελόκηποι".

Aνεξαρτήτως του περιορισμένου του χώρου, μπορούμε όλοι να προπονούμεθα κατόπιν συνεννοήσεως στο 6977764737 ορίζοντας, όπως καθένας ευκαιρεί, ημερομηνία και ώρα, τουλάχιστον 24 ώρες πριν. Αυτό επιτρέπει τον καλύτερο συνδυασμό Συνασκουμένων με την καλύτερη σχεδίαση προπονητικού προγράμματος.

Πλην των νεοπροσερχομένων, όλοι υποχρεούνται να αποδέχονται το Καταστατικό της "Ελληνικής Εφιπποτοξοτικής Εταιρείας", τον Κανονισμό Λειτουργίας της Ομάδος, να φέρουν την προβλεπόμενη αμφίεση των "Ελλήνων Κενταύρων" και να τηρούν τις οδηγίες των Εκπαιδευτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.