Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

ΕΠΙΔΗΜΙΑ EHV-1

 

ΕΠΙΔΗΜΙΑ EHV-1

Ενημέρωση για την ύπαρξη επιδημίας 

ιππείου ερπητοϊού τύπου 1 

και την αντιμετώπισή του.


02 Μαρτίου 2021

 

Εξαιρετικά επείγουσα ενημέρωση

Προς τα Σωματεία – Μέλη & τους Αθλητές της ΕΟΙ.


     Σας προωθούμε ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ενημέρωση σχετική με την επιδημία EHV-1 (Ίππειος ερπητοϊός τύπου 1), που εμφανίστηκε στην Ισπανία τον περασμένο Φεβρουάριο, η οποία οδήγησε στην ακύρωση διεθνών αγώνων από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιππασίας σε όλες τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, με σκοπό των περιορισμό των μετακινήσεων και τη διασπορά της νόσου.

     Επίσης επισυνάπτεται αναφορά σχετική με την ασθένεια που προκαλεί ο EHV-1. Η αναφορά περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικές με τα συμπτώματα, τους τρόπους μετάδοσης, καθώς και μέτρα πρόληψης και προστασίας.

     Η ασθένεια πλήττει το νευρικό, το αναπνευστικό και το αναπαραγωγικό σύστημα των αλόγων και τα βασικά συμπτώματα είναι πυρετός, καταρροή, βήχας, μυϊκή αδυναμία, αστάθεια ή και παράλυση που αφορά κυρίως στα οπίσθια άκρα.

     Σχετικά με τον εμβολιασμό η Διεθνής Ομοσπονδία Ιππασίας επισημαίνει ότι το εμβόλιο δεν καλύπτει το νευρολογικό σκέλος της νόσου. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ενημερωθούν από τους κτηνιάτρους τους.


Η Κτηνιατρική Επιτροπή της ΕΟΙ συστήνει:

     Άμεση ενημέρωση του κτηνιάτρου σε οποιαδήποτε εμφάνιση συμπτώματος

     Απολύμανση στους χώρους των στάβλων

     Θερμομέτρηση δύο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ

     Περιορισμό μετακινήσεων αλόγων προς το εξωτερικό

     Απομόνωση και παρακολούθηση για 10 μέρες αλόγων που έχουν έρθει από το εξωτερικό και όλων όσων θα έρθουν τις επόμενες δύο εβδομάδες

     Η ΕΟΙ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις του κτηνιατρικού θέματος που έχει προκύψει στην Ευρώπη και κάνει ισχυρή σύσταση σε όσους προτίθενται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό με τα άλογά τους να αναβάλουν με υπευθυνότητα τα ταξίδια τους τουλάχιστον μέχρι τις 28 Μαρτίου και μέχρι να υπάρξει πληρέστερη ενημέρωση προκειμένου να προστατευθούν τα άλογά μας και η Ελληνική ιππασία από τυχόν κρούσματα με ολέθριες συνέπειες. Η ΕΟΙ ενημερώνει επίσης τους αθλητές και τους ιδιοκτήτες των ίππων, ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να επιβληθούν περιορισμοί στις μετακινήσεις, στην επιστροφή των ίππων τόσο στους στάβλους διαμονής τους, όσο και στην αγωνιστική δραστηριότητα αυτών.

     Τέλος η ΕΟΙ κάνει ισχυρή σύσταση σε όλους τους μεταφορείς αλόγων, αλλά και στους ομίλους στους οποίους ήλθαν άλογα τον τελευταίο μήνα ή πρόκειται να έλθουν άλογα από το εξωτερικό μέχρι τις 28 Μαρτίου να ενημερώνουν ΑΝΥΠΕΡΘΕΤΩΣ σχετικά τους κτηνιάτρους τους, να λαμβάνουν όλα τα μέτρα και να ελέγχουν τα εισερχόμενα άλογα πριν αυτά έρθουν σε επαφή με άλλα άλογα εντός Ελλάδος.

     Θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για τις εξελίξεις και συγκεκριμένες οδηγίες με σχετικά links προς όλους.

     Η ΕΟΙ έχει ήδη ενημερώσει σχετικά τις αρμόδιες Κτηνιατρικές και Τελωνειακές Υπηρεσίες, καθώς και τις Ιπποδρομίες Α.Ε.

Από την Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.