Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΧΑΛΙΝΩΣΕΩΣ

 ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΧΑΛΙΝΩΣΕΩΣ


     Συναρπαστική, από κάθε άποψη, "η ζωή εν Σταύλω" για όλους εμάς τους Ιππαγωγούς και Ιππείς, μια ζωή γεμάτη συγκινήσεις αλλά και γνώση της υπέροχης πολυεπιστήμης που λέγεται "Ιππική". Μια πολυεπιστήμη με αμέτρητα "κεφάλαια" μεταξύ των οποίων και η χαλίνωση την οποία διδαχθήκαμε κατά την τελευταία μας εκπαιδευτικήν ημερίδα.

     Σήμερα δεν ιππεύσαμε για να επενδύσουμε τον εκπαιδευτικό χρόνο μας στην εμπέδωση μιας βασικής ιππικής γνώσεως, όπως είναι η χαλίνωση η οποία, μαζύ με την επίσαξη, είναι γνώσεις εκ των ουκ άνευ για κάθε Ιππέα.

     Με υποδειγματική τάξη και πλήρη τήρηση του Σχολείου Σιωπής, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας των "Ελλήνων Κενταύρων", σήμερα, οι παρόντες στην ημερίδα, βρέθηκαν σε στενότερην επαφή με την διαδικασία της χαλινώσεως και τις λεπτομέρειες που την διέπουν.

     Έμφαση δόθηκε στην παράμετρο της τάξεως καθ΄ όλη την χαλίνωση με την ευταξία του χαλινού και των απαρτιζόντων μερών του στο χέρι του χαλινωτή, ώστε να αποφεύγονται στιγμές αμηχανίας που συχνά οδηγούν σε ανία του Ίππου με συνέχεια τις ανήσυχες αντιδράσεις του.

     Κατ΄ αρχήν επισημάνθηκε η αναγκαιότητα της διατηρήσεως του Ίππου υπό αδιάπτωτον έλεγχο καθ΄ όλη την διάρκεια της χαλινώσεως, αρχής γενομένης από την αφαίρεση της επιφατνιδίας φορβειάς και μέχρι την ανάληψη του χαλινωμένου, πλέον, Ίππου από τον αναβάτη του και αναλύθηκε λεπτομερώς ο τρόπος χειρισμού της επιφατνιδίας φορβειάς και του χαλινού κατά την εγκατάσταση αλλά και κατά την αφαίρεσή τους.

     Επεξηγήθηκαν τα μέρη που απαρτίζουν την επιφατνιδία φορβειά καθώς και τον χαλινό, καθώς και η σημασία τους.

     Επισημάνθηκε η ιδιαιτερότητα της ανυπαρξίας στομίδος στην περίπτωση του δικού μας χαλινού με ό,τι αυτό, θετικό, συνεπάγεται!

     Έγινε αναφορά στις δέουσες ρυθμίσεις της επιφατνιδίας φορβειάς και του χαλινού.

      Κατεδείχθη η σωστή θέση επαφής του επιρρίνου ώστε να μην εμποδίζει την φυσική αναπνοή του Ίππου κατά την διάρκεια της εργασίας.

     Αυτά και πολλά άλλα επεξηγήθηκαν και έγιναν κατανοητά με τους εκπαιδευόμενους υποδειγματικώς προσηλωμένους στην διδασκαλία και με τρόπο πολύ σπάνιο για τα ημεδαπά "δεδομένα", λόγος για τον οποίο ο Εκπαιδευτής αισθάνεται πραγματικά υπερήφανος για τους εκπαιδευόμενους!

     Κατόπιν, ένας - ένας οι εκπαιδευόμενοι χαλίνωσαν και αποχαλίνωσαν τον Ίππο.

     Κάθε εκπαιδευόμενος, χαλινώνοντας και αποχαλινώνοντας, κατέδειξε δυνατότητες και αδυναμίες βοηθώντας τον Εκπαιδευτή να βελτιώσει την συγκεκριμένη, ζωτική, διδασκαλία, αν και σε γενικές γραμμές όλοι έδειξαν ότι είχαν κατανοήσει και την ουσία της κλαι τις διέπουσες παραμέτρους.

     Λόγω της ζωτικότητός της, αυτή η διδασκαλία θα επαναλαμβάνεται συχνά ώστε όλοι να την καταστήσουν κτήμα τους δεδομένης της, όπως είναι φυσικό, περιοδικότητος συμμετοχής των εκπαιδευομένων μας στις εκπαιδευτικές ημερίδες μας. 

     Και, βεβαίως, η εξέταση στην χαλίνωση και αποχαλίνωση θα γίνεται και με χρονομέτρηση!

     Ωστόσο, σ΄ αυτή την πρώτη επαφή με το αντικείμενο, οι εκπαιδευόμενοι επέδειξαν υψηλό βαθμό κατανοήσεως προοιωνίζοντας τα καλύτερα!


Πλήρες φωτογραφικό Λεύκωμα ΕΔΩ

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

Η Ελληνική Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας "Έλληνες Κένταυροι", έχει την καταγωγή της στον Οργανισμό "KASSAI" με Δάσκαλο τον ίδιο τον παγκόσμιο Πρωταθλητή Kassai Lajos,  λειτουργεί από το 2005 με μηδενικό δείκτη ατυχημάτων, είναι Μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Έφιππης Τοξοβολίας (W.H.A.F.) και έχει τιμηθεί με δύο πρώτα παγκόσμια βραβεία και πολλές διακρίσεις.

Η Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" δεν εισπράττει χρήματα και, βεβαίως και η Τοξοβολία προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ στους μαθητές μας, ενώ τους παρέχονται και Τόξα (κατασκευής "KASSAI").

Η Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" παρέχει στα Μέλη της μια πολυσχιδή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση η οποία αποβλέπει στη δόμηση χρηστών και δυνατών χαρακτήρων!

Οι τακτικές Προπονήσεις διεξάγονται στους Αμπελοκήπους (κέντρο) και την πρόσβαση στον προπονητικό χώρο εξυπηρετεί η μπλε γραμμή του μετρό, στάση "Αμπελόκηποι".

Aνεξαρτήτως του περιορισμένου του χώρου, μπορούμε όλοι να προπονούμεθα κατόπιν συνεννοήσεως στο 6977764737 ορίζοντας, όπως καθένας ευκαιρεί, ημερομηνία και ώρα, τουλάχιστον 24 ώρες πριν. Αυτό επιτρέπει τον καλύτερο συνδυασμό Συνασκουμένων με την καλύτερη σχεδίαση προπονητικού προγράμματος.

Πλην των νεοπροσερχομένων, όλοι υποχρεούνται να αποδέχονται το Καταστατικό της "Ελληνικής Εφιπποτοξοτικής Εταιρείας", τον Κανονισμό Λειτουργίας της Ομάδος, να φέρουν την προβλεπόμενη αμφίεση των "Ελλήνων Κενταύρων" και να τηρούν τις οδηγίες των Εκπαιδευτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.