Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗ ...ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΙΑ

 ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗ ...ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΙΑ


     Για τον παρατηρητικό της εφιπποτοξοτικής δραστηριότητος των "Ελλήνων Κενταύρων" είναι ορατή μια διαφορά εν σχέσει με όλες τις άλλες ομότεχνες Σχολές του κόσμου: Στη δική μας Σχολή η Έφιππη Τοξοβολία διεξάγεται επί παντοδαπού εδάφους χωρίς οριζόμενη διαδρομή αναγκαστικής κινήσεως του Ίππου, δηλαδή, χωρίς σκάμμα και χωρίς κορδέλες που σχηματίζουν διάδρομο καλπασμού, υποχρεώνοντας τον Εφιπποτοξότη όχι μόνον να τοξεύει καλπάζοντας και ισορροπώντας αλλά και διευθύνοντας τον Ίππο του, αντιθέτως με όλες τις άλλες Σχολές στις οποίες η Έφιππη Τοξοβολία διεξάγεται είτε με τους Ίππους καλπάζοντες μηχανικώς σε σκάμμα, είτε εντός διαδρόμου οριζόμενου με κορδέλες.

     Αυτή η καθοριστική διαφοροποίηση ήταν συνειδητή επιλογή του Ιδρυτή της Σχολής των "Ελλήνων Κενταύρων" προκειμένου να αναδειχθούν άριστοι Ιππείς οι οποίοι, πέραν της εφιπποτοξοτικής τους δεινότητος, θα είναι παραλλήλως και ικανότατοι Ιππείς, κάτι που σημαίνει αυξημένη δεξιότητα στον έλεγχο και την διεύθυνση του Ίππου. 

     Όχι, η Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" δεν θέλησε ποτέ να ακολουθεί τίποτε λιγότερο και τίποτε ευκολότερο από όσα απαιτεί η πλήρης άσκηση της πολεμικής τέχνης της Έφιππης Τοξοβολίας υπό πραγματικές συνθήκες!

      Και όπως έχουμε δει, στη δική μας Σχολή η Έφιππη Τοξοβολία ασκείται επί παντός "ίχνους" ή ..."track" περί του οποίου, αυτό τον καιρό γίνεται ένας κακός χαμός στα διεθνή "φόρα"!

      Το δικό μας, λοιπόν, ..."track" είναι ο ίδιος ο ...φλοιός της γης όπως αυτός διαμορφώνεται οπουδήποτε, διότι, τα σημεία διεξαγωγής των μαχών δεν επιλέγονται βάσει του ...Google maps αλλά προκύπτουν εξ άλλων συνθηκών, συχνά, απροβλέπτων και αιφνιδιαστικών.

     Έτσι, κάθε φορά και σε κάθε εκπαιδευτικήν ημερίδα ο Εκπαιδευτής σχεδιάζει το όλο πρόγραμμα μέσα σε ένα πλαίσιο παράλληλης εξασκήσεως της ελεγκτικής και διευθυντικής δεξιότητος κάθε εκπαιδευομένου , πέραν της εξασκήσεως στο κυρίως εφιπποτοξοτικό αντικείμενο, κάτι που απεδείχθη ευεργετικότατο όταν, Μέλη της Ομάδος βρέθηκαν σε διεθνείς αγώνες ιππεύοντας γρήγορους Ίππους σε "tracks" οριζόμενα με κορδέλες κλπ, όπου η διεύθυνση με το αναγκαστικό καλπαστικό "αζιμούθιο" του ϊππου ήταν ...παιγνίδι!

     Με όλα τούτα γίνεται εμφανές ότι στις εκπαιδευτικές ημερίδες της Σχολής των "Ελλήνων Κενταύρων" κυριαρχεί η ...Ιππική Δεξιοτεχνία (Dressage) όπου μετέχουν, εκόντες άκοντες όλοι οι εκπαιδευόμενοι, χωρίς, μάλιστα, να το συνειδητοποιούν και χωρίς αυτό να προβάλλεται ως κάτι ξεχωριστό.

     Σε μας, η Ιππική Δεξιοτεχνία συνυφαίνεται μέσα στην τακτική μας εκπαίδευση, αποτελώντας τον κύριο ιστό του ασκησιολογίου μας. 

      Kαι η Ρία μας, Δασκάλα χορού, φαίνεται ότι μ΄ αυτά και μ΄ αυτά είναι έτοιμη να μας παρουσιάσει και την πρώτη της έφιππη ...χορογραφία

     Διότι, σε αυτά τα ωραία καταλήγουν τα πονηρά ...τεχνάσματα της αχαλίνωτη φαντασίας ενός Εκπαιδευτή που προσεγγίζει τον Ίππο σαν να ήταν ο ίδιος ...ιπποειδές!

     Βεβαίως, η εκπαιδευτική δυσκολία στη περίπτωσή μας είναι πολλαπλασίως μεγαλύτερη από την εκπαίδευση Εφιπποτοξοτών επί καθοριζόμενου ίχνους, όμως ο "ενταύθα" Εκπαιδευτής απολαμβάνει τα δύσκολα όταν είναι ωφέλιμα! Και, εν προκειμένω, η ωφέλεια είναι αδιαμφισβήτητη!

     Αυτή, βεβαίως, την δυσκολία την επωμίζεται ο Εκπαιδευτής και όχι οι εκπαιδευόμενοι οι οποίοι αντιμετωπίζονται, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου ως ...παιδιά παίζοντα ...παίγνια.

      Όπως ακριβώς η μικρή μας Αλεξάνδρα η οποία ενθαρρύνεται να παίζει έφιππη χειρόσφαιρα, με συμπαίκτη τον Αντώνη μας ο οποίος την χειραγωγεί στα πρώτα βήματά της στην Ιππασία.

     Και η μικρή Αλεξάνδρα, στα χνάρια της Μητέρας της, δεν υστερεί σε τίποτε από τους μεγάλους Συνασκουμένους της, όπως αποκαλύπτει το οπτικοακουστικό υλικό του μαθήματός της, σήμερα.

     Και με επινοητικότητα εκπαιδευτικών "ιχνών", ανά πάσα περίπτωση, μέχρι της επιστροφής του Ίππου στον Σταύλο, οι δικοί μας μαθητές εφαρμόζουν τους κανόνες της Ιππικής Δεξιοτεχνίας χειριζόμενοι τον Ίππο τους.

     Αυτά, ασφαλώς, υλοποιήθηκαν και κατά την τελευταία μας εκπαιδευτικήν ημερίδα, μέχρι σημείου να χαιρόμαστε την αποχώρηση της έφιππης Αγλαίας, διερχόμενης με ακρίβεια εν μέσω των σταθμευμένων οχημάτων των Συνασκουμένων μας με άνεση διευθυντικού χειρισμού, άνεση, βεβαίως, που χαρήκαμε προηγουμένως  και κατά την διάρκεια των μαθημάτων των σημερινών εκπαιδευομένων. 


ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

Η Ελληνική Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας "Έλληνες Κένταυροι", έχει την καταγωγή της στον Οργανισμό "KASSAI" με Δάσκαλο τον ίδιο τον παγκόσμιο Πρωταθλητή Kassai Lajos,  λειτουργεί από το 2005 με μηδενικό δείκτη ατυχημάτων, είναι Μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Έφιππης Τοξοβολίας (W.H.A.F.) και έχει τιμηθεί με δύο πρώτα παγκόσμια βραβεία και πολλές διακρίσεις.

Η Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" δεν εισπράττει χρήματα και, βεβαίως και η Τοξοβολία προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ στους μαθητές μας, ενώ τους παρέχονται και Τόξα (κατασκευής "KASSAI").

Η Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" παρέχει στα Μέλη της μια πολυσχιδή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση η οποία αποβλέπει στη δόμηση χρηστών και δυνατών χαρακτήρων!

Οι τακτικές Προπονήσεις διεξάγονται στους Αμπελοκήπους (κέντρο) και την πρόσβαση στον προπονητικό χώρο εξυπηρετεί η μπλε γραμμή του μετρό, στάση "Αμπελόκηποι".

Aνεξαρτήτως του περιορισμένου του χώρου, μπορούμε όλοι να προπονούμεθα κατόπιν συνεννοήσεως στο 6977764737 ορίζοντας, όπως καθένας ευκαιρεί, ημερομηνία και ώρα, τουλάχιστον 24 ώρες πριν. Αυτό επιτρέπει τον καλύτερο συνδυασμό Συνασκουμένων με την καλύτερη σχεδίαση προπονητικού προγράμματος.

Πλην των νεοπροσερχομένων, όλοι υποχρεούνται να αποδέχονται το Καταστατικό της "Ελληνικής Εφιπποτοξοτικής Εταιρείας", τον Κανονισμό Λειτουργίας της Ομάδος, να φέρουν την προβλεπόμενη αμφίεση των "Ελλήνων Κενταύρων" και να τηρούν τις οδηγίες των Εκπαιδευτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.