Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

ΠΡΟΤΑΣΣΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΙΠΠΟΥ

 ΠΡΟΤΑΣΣΟΝΤΑΣ 

ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΙΠΠΟΥ



    Μαζικές οι προσελεύσεις των εκπαιδευομένων στις, πυκνές, εβδομαδιαίες ημερίδες της Σχολής των "Ελλήνων Κενταύρων", όπως και η τελευταία! Και είναι φυσικό για μια Σχολή με 16ετή συνεχή λειτουργία, διεθνώς καταξιωμένη, να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των μαθητών της οι οποίοι προτιμούν την φυσικήν άσκηση από τα γνωστά δεινά της εποχής μας, μέσα σε ένα κλίμα αλληλοσεβασμού και αλληλεκτιμήσεως! Εύλογη, όμως, η απορία για όσους ασχέτους με την "φιλοσοφία" λειτουργίας της Σχολής των "Ελλήνων Κενταύρων" και, ειδικώς, του Ιδρυτή της, σχτικά με την κόπωση και τις επιπτώσεις στον Ίππο της Σχολής μας από αυτή την μαζικότητα προσελεύσεως πολλών εκπαιδευομένων σε κάθε ημερίδα. 


     Η απάντηση σε αυτή την απορία είναι, κατ΄ αρχήν, ότι η λειτουργία της Σχολής των "Ελλήνων Κενταύρων" έχει ως πρόταγμά της την ευημερία του Ίππου και εφαρμόζει τις αρχές της "Δ ι α λ ε ι μ μ α τ ι κ ή ς   Ε ξ α σ κ ή σ ε ω ς" (ΙΤ, ή Interval Training, EPL Entrainement par Intervalles, ή, ΔΙΑΛ. ΕΞΑ.)*, όπως τις έχει ορίσει ο Δάσκαλος του Ιδρυτή των "Ελλήνων Κενταύρων" Θεόδωρος Γ. Αντίκας DVN, PhD, διατελέσαντος επισήμου Ιππιατρού της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιππασίας (F.E.I.). Και ο Ιδρυτής της Σχολής των "Ελλήνων Κενταύρων" όπως και οι υπό την επίβλεψή του Εκπαιδευτές της Σχολής, το "πνεύμα" αυτών των αρχών της ΔΙΑΛ.ΕΞΑ. μεταφέρουν και κατά τα μαθήματα των εκπαιδευομένων ώστε ο Ίππος να μην καταπονείται και να παραδίδεται στο τέλος κάθε ημερίδος χωρίς καν να έχει ...ι δ ρ ώ σ ε ι, ανεξαρτήτως φυσικής θερμοκρασίας!  


     Το πρώτο, λοιπόν, μέλημα που προτάσσεται στη λειτουργία της Σχολής μας είναι η ουσιώδης πρόληψη καταπονήσεως του Ίππου, με την επιμελή και συστηματική διδασκαλία του "ε λ α φ ρ ο ύ   κ α θ ί σ μ α τ ο ς", προηγουμένης, βεβαίως, της διδασκαλίας της ορθής  ε φ ι π π ε ύ σ ε ω ς δι εφάλσεως και ήπιας, τελικής,  ε π ι κ α θ ί σ ε ω ς  προς αποφυγή καταπονήσεως της σπονδυλικής στήλης του Ίππου.



     Επειδή, στην Φυσική Ιιπική και την Γυμνιππευτική, ¨μονοπάτια" τα οποία ακολουθεί η Σχολή μας, η εφίππευση γίνεται δι εφάλσεως, εμείς την ενθαρρύνουμε μόνον σε αναβάτες χαμηλού σωματικού βάρους και με την διδασκαλία της σωστής τοποθετήσεως των χειρών αλλά και την σωστή αναπηδητική ώθηση, όπως και την ήπια επικάθιση, ενώ τους βαρύτερους αναβάτες τους αποτρέπουμε από την εφίππευση δι εφάλσεως βοηθώντας τους από το έδαφος να εφιππεύσουν ενώ, φροντίζουμε ιδιαιτέρως για την ήπια επικάθησή τους.


     Έχοντας, λοιπόν, προνοήσει προσεκτικότατα για την αποφυγή γενικών καταπονήσεων του Ίππου εκ του τρόπου ιππεύσεως, έχουμε επίσης προσεκτικότατα προνοήσει και για την αποφυγή καταπονήσεώς του από τον  α ρ ι θ μ ό  των ιππευόντων σε κάθε εκπαιδευτικήν ημερίδα. Έτσι, σε κάθε δίωρης διαρκείας εκπαιδευτικήν ημερίδα υπολογίζεται να τον ιππεύουν έως πέντε εκπαιδευόμενοι με διάρκεια ιππεύσεως καθενός που δεν ξεπερνά το δεκάλεπτο, χρόνος υπερ αρκετός για την ολοκλήρωση ενός προγράμματος ασκήσεως προόδου πριν η κόπωση του αναβάτη διαταράξει την αυτοσυγκέντρωσή του και αχρηστεύσει το νόημα περαιτέρω ιππεύσεως. Και αυτό επιτυγχάνεται με τον προσεκτικότατο προ-σχεδιασμό του προγράμματος εκπαιδεύσεως από τον Εκπαιδευτή ο οποίος ενημερώνεται από την οργανωτική υπεύθυνη της Σχολής από την προηγουμένη, ώστε χωρίς καθυστερήσεις, να εφαρμόζεται για τον κάθε εκπαιδευόμενο το προσχεδιασμένο ασκησιολόγιο. Μπορεί, λοιπόν, στην φωτογραφία "παρουσιολογίου" κάθε εκπαιδευτικής ημερίδος να εμφανίζονται αρκετοί παρόντες εκπαιδευόμενοι αλλά  δ ε ν  ι π π ε ύ ο υ ν  όλοι παρά μόνον πέντε εξ αυτών και με συνολική διάρκεια πενήντα, περίπου, λεπτών κατά το δίωρο της χρήσεως του Ίππου, οπότε, γίνεται αντιληπτό ότι στην Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" ο Ίππος υποβάλλεται στην χαμηλότερη δυνατή κόπωση συγκριτικώς με την κόπωση εργασίας στην οποία υποβάλλεται οπουδήποτε αλλού! Και αν αναρωτηθεί κανείς για το "τι κάνουν κάνουν οι υπόλοιποι παρόντες που δεν ιππεύουν"; Η απάντηση είναι απλή!


     Η Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" και, βεβαίως, η Σχολή της είναι συντεταγμένοι οργανισμοί στους οποίους οι μετέχοντες πειθαρχούν συνειδητώς σε μία δεδομένη διαδικασία προόδου, όπως αυτή καθορίζεται από το εκπαιδευτικό και οργανωτικό επιτελείο. Έτσι, κατά την διάρκεια μιας εκπαιδευτικής ημερίδος, αναλόγως με την πρόοδο όσων ιππεύουν, προοδεύουν και όσοι δεν ιππεύουν διότι, σε αυτούς, διαμορφώνονται εκπαιδευτικές συνθήκες ώστε να παρακολουθούν τους ιππεύοντες και να διδάσκονται από τις, παράλληλες, παρατηρήσεις του Εκπαιδευτή ο οποίος, καθ΄ όλο το δίωρο, δεν προάγει μόνον τον ιππεύοντα αλλά εξηγεί και στους παρατηρητές τα επι του στίβου συμβαίνοντα. Και η τάξη αλλά και η ησυχία του "Σχολείου Σιωπής" ως ειδικού εκπαιδευτικού θεσμού που τηρούμε κατά την διάρκεια κάθε εκπαιδευτικής ημερίδος, συμβάλλει στην πρόοδο ιππευόντων και μη, εξίσου. Βεβαίως, όλα τούτα είναι άγνωστα στις υπάρχουσες ιππικές Σχολές οι οποίες, όμως, δεν είχαν το προνόμιο της κατοχής της τεχνογνωσίας της Σχολής των "Ελλήνων Κενταύρων" της οποίας ο Ιδρυτής έτυχε ιππικής εκπαιδεύσεως σε κορυφαία ιππικά κέντρα της Ευρώπης αλλά και της Ασίας και πιστοποιημένος από αυτά όπως κανένας άλλος Εκπαιδευτής στην σημερινή Ελλάδα.


     Επανερχόμενοι στο προταγμα της ευημερίας του Ίππου στην Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ιδιαίτερη σημασία αποδίδουμε στην εκπαίδευση μαθητών με αυξημένο σωματικό βάροςυπολογίζοντας ακόμη προσεκτικότερα την σχέση σωματοτύπου, ασκησιολογίου και χρονικής διαρκείας μαθήματος. Γι αυτό και επιμένουμε στην διδασκαλία του  ε λ α φ ρ ο ύ   κ α θ ί σ μ α τ ο ς  σε αυτές τις περιπτώσεις κάτι το οποίο επιτυγχάνουμε απολύτως, εάν παρατηρήσει κανείς το οπτικοακουστικό υλικού που τηρείται, αυστηρώς, σε κάθε μάθημα! Διότι και εν προκειμένω, η Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" είναι η μόνη στην Ελλάδα η οποία, από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας της, τηρεί λεπτομερές οπτικοακουστικό υλικό κάθε μαθήματος που αρχειοθετείται σε ηλεκτρονική μορφή και διατηρείται μονίμως, ώστε να παρακολουθείται η πρόοδος των μαθητών της και να τεκμηριώνονται οι θέσεις της. Και γι αυτό τον λόγο μπορούμε, πάντοτε μετά από κάθε εκπαιδευτικήν ημερίδα, αλλά και από κάθε δράση μας, να δημοσιοποιούμε την εργασία μας υπερήφανοι γι αυτήν!

__________________________________

* βλ. Θεοδώρου Γ. Αντίκα: "ΙΠΠΟΙ και ΙΠΠΟΛΟΓΙΑ" τ. 1, σ. 166-167 (2010)


ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

Η Ελληνική Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας "Έλληνες Κένταυροι", έχει την καταγωγή της στον Οργανισμό "KASSAI" με Δάσκαλο τον ίδιο τον παγκόσμιο Πρωταθλητή Kassai Lajos,  λειτουργεί από το 2005 με μηδενικό δείκτη ατυχημάτων, είναι Μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Έφιππης Τοξοβολίας (W.H.A.F.) και έχει τιμηθεί με δύο πρώτα παγκόσμια βραβεία και πολλές διακρίσεις.

Η Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" δεν εισπράττει χρήματα και, βεβαίως και η Τοξοβολία προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ στους μαθητές μας, ενώ τους παρέχονται και Τόξα (κατασκευής "KASSAI").

Η Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" παρέχει στα Μέλη της μια πολυσχιδή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση η οποία αποβλέπει στη δόμηση χρηστών και δυνατών χαρακτήρων!

Οι τακτικές Προπονήσεις διεξάγονται στους Αμπελοκήπους (κέντρο) και την πρόσβαση στον προπονητικό χώρο εξυπηρετεί η μπλε γραμμή του μετρό, στάση "Αμπελόκηποι".

Aνεξαρτήτως του περιορισμένου του χώρου, μπορούμε όλοι να προπονούμεθα κατόπιν συνεννοήσεως στο 6977764737 ορίζοντας, όπως καθένας ευκαιρεί, ημερομηνία και ώρα, τουλάχιστον 24 ώρες πριν. Αυτό επιτρέπει τον καλύτερο συνδυασμό Συνασκουμένων με την καλύτερη σχεδίαση προπονητικού προγράμματος.

Πλην των νεοπροσερχομένων, όλοι υποχρεούνται να αποδέχονται το Καταστατικό της "Ελληνικής Εφιπποτοξοτικής Εταιρείας", τον Κανονισμό Λειτουργίας της Ομάδος, να φέρουν την προβλεπόμενη αμφίεση των "Ελλήνων Κενταύρων" και να τηρούν τις οδηγίες των Εκπαιδευτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.