Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΙΠΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΣΠΑΘΗ


     Στην Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" δεν φειδόμεθα ούτε του αυστηρού ελέγχου, ούτε της απονομής ευσήμων διότι και οι δύο περιπτώσεις συνεπάγονται μιας χρηστής διοικήσεως και σε αυτή την Ομάδα είναι γνωστή η αυστηρότητα τόσο του Δ.Σ. της όσο και του ιδίου του Ιδρυτή της, λόγος για τον οποίο κάποιοι επιλέγουν την "έξοδο"! Και οι μένοντες και οι αποχωρούντες άξιοι, αλλά αξιότεροι οι άοκνοι, όπως ο επικεφαλής του Παραρτήματος των "Ελλήνων Κενταύρων Καλαμάτας" ο οποίος επεξέτεινε την εκπαίδευση του Ίππου της Σχολής του και στην εξοικείωσή του με την Σπάθη, προετοιμάζοντάς τον για ασκήσεις στρατιωτικού Ιππηλασίου που αποτελεί ακόμη μιαν εκπαιδευτική παράμετρο της Σχολής των "Ελλήνων Κενταύρων"!


     Χωρίς οι βαρύτατες οικογενειακές και υπηρεσιακές υποχρεώσεις του να του έχουν επιτρέψει να παρουσιασθεί στην κεντρική Κοιλάδα των Αθηνών για να δώσει τις απαιτούμενες εξετάσεις ώστε να διαπιστευθεί ως Εφιπποτοξότης, ήδη, με την έγκριση του Δ.Σ. και την προς το πρόσωπό του ομόφωνη εμπιστοσύνη, έχει προχωρήσει και ως Εκπαιδευτής Ίππων σε ένα θεαματικό αποτέλεσμα με τον νεόλεκτον Ίππο της Σχολής του ώστε να εκπαιδεύει επ΄ αυτού με ασφάλεια τους μαθητές της Σχολής του και, πλέον, προχωρεί σε εξειδικεύσεις εκπαιδεύσεως του συγκεκριμένου Ίππου, εισάγοντάς τον  κ α ι στην Σπάθη.


     Ακολουθώντας προσεκτικώς τα βήματα εξοικειώσεως, ο Αθανάσιος Ψωρομύτης επιμελέστατα "συμφιλιώνει" κάθε ανησυχία του Ίππου με "την κόψη του σπαθιού, την τρομερή" και την θέα του την τρομερότερη, καθώς αντανακλάται επάνω της η λάμψη των ηλιακών ακτίνων.


     Πολύ σοφά, όπως αποκαλύπτει το οπτικοακουστικό υλικό των επιτυχέστατων προσπαθειών του, ο Αθανάσιος Ψωρομύτης, με "στρογγυλή κίνηση",  θέτει βαθμιαίως στο οπτικό πεδίο του Ίππου του το σχήμα και τον όγκο της Σπάθης, εισάγοντάς τα στην ανυποψίαστη αίσθηση του τετραπόδου. Και με την ίδια κίνηση του επιδεικνύει στη περιφερειακή του όραση την κυρτότητα της λάμας ώστε ο Ίππος να αρχίσει να "σκιτσάρει" στις αισθήσεις του την μορφολογία του αντικειμένου του, πιθανού, φόβου ή ερεθισμού του. 


     Ακολούθως η επίδειξη της καμπυλότητος πάντοτε στην ζώνη της περιφερειακής οράσεως του Ίππου ώστε η κατανόηση του αντικειμένου να είναι πλήρης και να προσδοκάται η αφετηρία της ομαλής αποδοχής του.


     Στο πλαίσιο της ίδιας εκπαιδευτικής προσεγγίσεως, ο Αθανάσιος Ψωρομύτης, εκτελεί κινητικές εξοικειώσεις με σπαθιστικές καταφορές όπως ακριβώς και επί πεδίου Ιππηλασίου.


     Αλλά δεν αρκείται σε αυτά και επαναλαμβάνει υποθετικά σενάρια σκιαμαχίας με καταφορές επί απροβλέπτων και αιφνιδιαστικώς εμφανιζομένων "στόχων" κοινωνώντας τον Ίππο με όλα τα ενδεχόμενα. Το ένστικτο του Συνασκουμένου μας αποδεικνύεται εξόχως μαχητικό...


     Σημειωτέον ότι η παρούσα εξοικείωση, καθ΄ όλη την διεξαγωγή της, έγινε με πραγματική Σπάθη!


     Περιττό να υπογραμμίσουμε ότι ο νεαρός Ίππος καθ΄όλη την διάρκεια της εξοικειώσεώς του με την Σπάθη παρέμεινε απαθής και προσηλωμένος στις διαδικασίες κινήσεως, όπως φαίνεται στο σχετικό οπτικοακουστικό υλικό και τούτο οφείλεται στην άρτια γενική εκπαίδευσή του ως νεολέκτου, την οποία, ήδη, του έχει προσφέρει ο Αθανάσιος Ψωρομύτης στον οποίο ευχόμαστε σύντομα και σε ασκήσεις Έφιππης Σπαθασκίας και Ιππηλασίου όπως προβλέπονται στην Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" η οποία αναβιώνει Έφιππες Πολεμικές Τέχνες και, κυρίως, την εποποιία των Ελλήνων Στρατιωτών της Δύσεως όπως ο αείμνηστος ιστοριοδίφης Κωνσταντίνος Σάθας περιέγραψε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.